Kamil_H 10.02.2024 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego Dzień dobry, Deweloper zrobił podejście do wanny tak jak na fotografii. Z tego co zidentyfikowałem są to rury 17x2,75 z końcówką zaciśniętą w systemie TECE. [ATTACH=CONFIG]468100[/ATTACH] Chcę to przerobić na podejście pod prysznic. Trzeba to przedłużyć oraz wkuć w ścianę (będą na tym płytki). I teraz pojawiają się pytania: 1. Jak to przedłużyć? NIe mam zaciskarki TECE, mam zaciskarkę PEX. Do głowy przychodzi mi opcja taka, aby nie ruszać tego co jest, wkręcić się kolankiem pex i dalej do góry pojechać PEXem. Czy takie przejście to dobry pomysł? Z resztą podejrzewam, że jak bym uciął istniejącą końcówkę, to w razie przecieków np w kuchni, deweloper by umył ręce mówiąc, że "Ło panie, przerabiane, gwarancji nie ma". 2. Czy takie połączenie można zatynkować czy lepiej ułożyć te rury jakoś, żeby były pod brodzikiem, tam zrobić połączenie i w ścianie pojechać PEXem do góry? Będę wdzięczny za podpowiedź jak to najlepiej rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2024 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego .... Będę wdzięczny za podpowiedź jak to najlepiej rozwiązać. Najlepsze rozwiązanie to zastosowac oryginalne kształtki TECE i znaleźć kogos kto to zrobi lub pozyczyc sprzet do tej przeróbki czyli rozpierak i zaciskarkę. Protezy typu gwint-pex to proszenie sie o kłopoty, szczegolnie ze ma to byc przykryte płytkami. Tych kilka kształtek nie majątek - nypel(łacznik) x2, tuleja x4, kolana z gwintem x 2, problem z narzedziami, mysle ze to idzie gdzies pozyczyc. Ogolnie system zaciskania wspołosiowego bo tak sie to fachowo nazywa to bardzo dobry system, chciaz ja uzywam system Kantherm, to w zasadzie to samo ale troche inne wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_H 11.02.2024 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście najlepszą opcją będzie zakup kształtek TECE i wypożyczenie zaciskarki. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to będę wkuwał w ścianę, to rozumiem, że powinno być w otulinie/termoizolacji a nie rura bezpiśrednio w tynku, tak? Podejście pod baterię też jakoś izolować, czy izolację naciągnąć na złącze a resztę po prostu zatynkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2024 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście najlepszą opcją będzie zakup kształtek TECE i wypożyczenie zaciskarki. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to będę wkuwał w ścianę, to rozumiem, że powinno być w otulinie/termoizolacji a nie rura bezpiśrednio w tynku, tak? Podejście pod baterię też jakoś izolować, czy izolację naciągnąć na złącze a resztę po prostu zatynkować? Rury zawsze w izolacji, podejscie pod baterię tez. Nie dopisałem wczesniej, kawałek rury tez musi byc bo podejscie pod baterię prysznicową jest wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 12.02.2024 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego I pamiętaj, że musisz kupić rury TECE, bo inne nie będą pasować. Te od TECE są znacznie grubsze niż "tradycyjne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts