Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wymiary konstrukcji na wiatę

Przemko99

Recommended Posts

Witam mam w planach zbudować drewnianą wiatę o wymiarach 9m długości i 7m szerokości, bez żadnego podparcia w środku wiaty .Planuję zrobić to na 6 słupach nośnych, z lewej strony po długości 3 i z prawej 3. Następnie połączyć górę po szerokości poziomymi 7 metrowymi belkami tzn przód środek i tył. I na belki po długości dać królowie o długości 9m.

Wymiary całej konstrukcji długość 9m. Szerokość 7m. Dach jednospadowy wysokość z przodu 4.5m. wysokość tyłu 3m. Spadek około 16.5% pokrycie blachodachówka. I teraz najważniejsze pytanie jakich wymiarów muszę zrobić słupy pionowe belki poprzeczne i krokwie żeby to miało ręce i nogi. Mam nadzieję że w miarę moich możliwości zrozumiale wszystko opisałem, z góry przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy.

Jeśli nikt nic nie podpowie to wymiary konstrukcji zrobię według własnych obliczeń tzn że będzie dużo grubsze i masywniejsze niż powinno, ale będę miał pewność że będzie to miało ręce i nogi. Jak murowałem kanał w tamtym roku to żeby wzmocnić "okienka", to przy okienkach wylałem około metra wysokości betonu wraz z zbrojeniem, a górę kanału zrobiłem coś w stylu wieńca łączonego z całą płytą. :cool: także myślę że z tym też sobie jakoś dam radę ������