Arek99 13.01.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 pytanie do wowk'i i nie tylkowybiegając o rok naprzód - czy jeżeli w zeznaniu za rok 2005 nie "starczy" mi podatku, żeby odliczyć całość wydatków z ulgi remontowej (poniesionych w roku 2005), to czy będę mógł odliczyć nadwyżkę w zeznaniu za rok 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.01.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 WitamOczywiście, ze tak.Złożone zeznanie podatkowe za rok 2004 z uznaną przez US kwotą nadpłaconego podatku do zwrotu jest zobowiązaniem Skarbu Państwa wobec podatnika. Zgodnie z ustawą zwrot tej nadpłaty jest możliwy poprzez zaniechanie poboru lub zwrot juz pobranych zaliczek na pczet podatku dochodowego. Termin końcowy nie jest okreslony. Wobec czego jeśli masz nadopłatę podatku to proponuje byś zfgłosił się z wnioskiem do US (opłata skarbowa 5 zł) z wnioskiem o zaniechanie naliczania i poboru zalicek przez Twojego pracodawcę (a także i pracodawcę wspólmałżonka) na poczet podatku dochodowego. Przykładowy wzór takiego wniosku zamieściłem tutaj - http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9691 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 13.01.2005 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 wowka, niestety nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o nadpłatę ale nie za rok 2004, ale za rok 2005 (bo planuję, że taką będę miał), czyli w zeznaniu podatkowym, które będę składał za rok - czyli na początku 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 13.01.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 To co powyżej napisał Wowka odnośnie roku 2004 dotyczy też roku 2005. Ja też będę miała taką sytuację i Skarb państwa pewnie jeszcze w 2006 i części 2007 r. będzie mi zwracał zaliczki pobrane na poczet podatki dochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.01.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Zgodnie z ustawą zwrot tej nadpłaty jest możliwy poprzez zaniechanie poboru lub zwrot już pobranych zaliczek na pczet podatku dochodowego. Termin końcowy nie jest okreslony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts