Li5ek 13.02.2024 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Dzień dobry wszystkim czytającym Potrzebna pomoc a może informacje z doświadczenia. Zakupione nowe mieszkanie. Podciąganie kapilarne dookoła na całym parterze. Podejrzenia, że izolacja fundamentów totalnie skopana przez wykonawcę. Pytanie teraz, czy sposób naprawy da radę, bo dostałem takie rozwiązanie sytuacji : Odkopanie budynku, usunięcie ocieplenia termicznego i oczyszczenie muru. Ponownie zostanie wykonana izolacja: Grunt ELASTOCOL 500 a na to wygrzana papa SOPRALECE 250 S4P. Dochodzi do tego w środku uszczelnienie przy oknach (też brakowało izolacji i tu stwierdzenie że od okna poszła woda na całe mieszkanie) żywicą ALSAN FLASHING QUADRO RAL 7012 wzmocnione taśmą ALSAN FLEECE 165 P 20cm. Następnie odtworzona do tego izolacja termiczną z płyt XPS 150mm. Po wykonaniu prac zasypka stabilizacji 2,5 MPa. Zrobione jakieś delikatne spadki gruntu od budynku i mały drenaż przy krawędzi działki. Czy to nie jest jakieś rozwiązanie "na chwilę"? Czy iniekcja nie byłaby co prawda droższa ale zażegnująca problem na dłużej? Nie wiem na ile wytrzymała jest papa, ale wydaje mi się że jak izolacja pozioma czy pionowa została źle wykonana albo jest jej brak, to takie rozwiązanie problemu nie będzie do końca trwałe i wystarczające ? Dziękuję z góry za pomoc w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 24.02.2024 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego Jeśli brak jest izolacji poziomej, to trzeba ją wykonać, może być iniekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bankone 27.02.2024 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego (edytowane) Pomaluj słoje końcowe farbą lateksową lub możesz użyć dostępnych na rynku produktów. Osobiście zawsze używałem resztek lateksowej farby do użytku zewnętrznego i dawałem świetne rezultaty. Jeśli wiesz z wyprzedzeniem, co zamierzasz zrobić z materiałem, pokrój go na półfabrykaty mniej więcej wielkości tego, do czego zamierzasz go użyć (oczywiście uwzględniając skurcz i pewne wypaczenia). Pomaluj tylko końcowe ziarna. Chcesz, aby boki wydzielały jak najwięcej wilgoci, ale gdy końcowe słoje uwolnią wilgoć, tworzą się pęknięcia i kratki, które później przyprawią Cię o ból głowy. Mam nadzieję że to pomoże mobdro . Edytowane 28 Lutego przez bankone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts