Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja płyty fundamentowej przed rozpoczęciem murowaniem

matglp

Recommended Posts

Cześć

Mam płytę fundamentową w całości położoną nieco poniżej gruntu (wierz płyty 6 cm niżej niż grunt).

Niedługo zaczynamy murowanie ścian z pustaka ceramicznego i szukam porady jak to zaizolować, jak zacząć murowanie (na czym, folia czy papa, ile warst bloczka betonowego, jeśli w ogóle)

Łatwiej to chyba będzie zrozumieć na rysunku. Szukam odpowiedzi na pytania zaznaczone na czerwono.

https://drive.google.com/file/d/1n_iTHoN8Twq5fkRtmBv0eiT8qsE5exts/view?usp=sharing

Wykonawca proponuje naciąć XPS na głębokość kilku cm i zabezpieczyć wszystko masą dwuskładnikową do wysokości 30 cm ponad grunt. Chce murować na folii PCV na jednej warstwie bloczka.

Kierownik budowy proponuje murowanie na papie, dwie warstwy bloczka fundamentowego (bo pustak ceramiczny powinien być 30 cm ponad gruntem). Zabezpieczenie ściany od zewnątrz 4 warstwami dysperbitu i do tego ścięcie poziomo bocznego XPS o 3-5 cm i położenie na nim drugiego XPS izolującego ścianę.

Nie wiem co robić, ile ludzi tyle opinii :)

Nie mam wymuszonego powietrza w moim domu, więc rozważ to w mojej odpowiedzi. Latem jest trochę wilgotno, ale zainstalowałem wentylator sufitowy na głównym dachu piwnicy, z którego korzystam codziennie, i jest bardzo wygodny. W najgorsze dni tego roku kilka razy uruchomiłem osuszacz. Powinienem też dodać: zainstalowałem w piwnicy inteligentny opóźniacz pary (MemBrain), aby latem mógł wysychać do wewnątrz. Zima jest w porządku, jest bardzo wygodna mobdro . Edytowane przez warawn2

Jak można tak sobie strzelić w kolano i zrobić poziom chudziaka albo płyty fundamentowej poniżej poziomu gruntu???

Poziom podłogi równo z poziomem trawnika i elewacja bez cokołu wygląda ładnie, ale w Hiszpanii...

Teraz to tylko pudrowanie trupa.

Wymuruj 2 warstwy z bloczka fundamentowego na zaprawie, na to hydroizolacja np kmb, wierzch oklej xps-em przynajmniej 10 cm nad kostkę, daj na to tynk strukturalny albo sylikonowy.

Powyżej muruj czym chcesz i zrób normalną elewację z 3-5 cm cokołem a na to tynk sylikonowy.

A jak planujesz zrobić elewację bez cokołu to w sumie możesz od zera murować z bloczka gazobetonowego czy ceramiki bo woda i tak podejdzie...

• 1 month później...
Nie mam wymuszonego powietrza w moim domu, więc rozważ to w mojej odpowiedzi. Latem jest trochę wilgotno, ale zainstalowałem wentylator sufitowy na głównym dachu piwnicy, z którego korzystam codziennie, i jest bardzo wygodny. W najgorsze dni tego roku kilka razy uruchomiłem osuszacz. Powinienem też dodać: zainstalowałem w piwnicy inteligentny opóźniacz pary (MemBrain), aby latem mógł wysychać do wewnątrz. Zima jest w porządku, jest bardzo wygodna mobdro . Edytowane przez harisp7