matglp 13.02.2024 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Cześć Mam płytę fundamentową w całości położoną nieco poniżej gruntu (wierz płyty 6 cm niżej niż grunt). Niedługo zaczynamy murowanie ścian z pustaka ceramicznego i szukam porady jak to zaizolować, jak zacząć murowanie (na czym, folia czy papa, ile warst bloczka betonowego, jeśli w ogóle) Łatwiej to chyba będzie zrozumieć na rysunku. Szukam odpowiedzi na pytania zaznaczone na czerwono. https://drive.google.com/file/d/1n_iTHoN8Twq5fkRtmBv0eiT8qsE5exts/view?usp=sharing Wykonawca proponuje naciąć XPS na głębokość kilku cm i zabezpieczyć wszystko masą dwuskładnikową do wysokości 30 cm ponad grunt. Chce murować na folii PCV na jednej warstwie bloczka. Kierownik budowy proponuje murowanie na papie, dwie warstwy bloczka fundamentowego (bo pustak ceramiczny powinien być 30 cm ponad gruntem). Zabezpieczenie ściany od zewnątrz 4 warstwami dysperbitu i do tego ścięcie poziomo bocznego XPS o 3-5 cm i położenie na nim drugiego XPS izolującego ścianę. Nie wiem co robić, ile ludzi tyle opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warawn2 19.02.2024 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) Nie mam wymuszonego powietrza w moim domu, więc rozważ to w mojej odpowiedzi. Latem jest trochę wilgotno, ale zainstalowałem wentylator sufitowy na głównym dachu piwnicy, z którego korzystam codziennie, i jest bardzo wygodny. W najgorsze dni tego roku kilka razy uruchomiłem osuszacz. Powinienem też dodać: zainstalowałem w piwnicy inteligentny opóźniacz pary (MemBrain), aby latem mógł wysychać do wewnątrz. Zima jest w porządku, jest bardzo wygodna mobdro . Edytowane 23 Lutego przez warawn2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.02.2024 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Jak można tak sobie strzelić w kolano i zrobić poziom chudziaka albo płyty fundamentowej poniżej poziomu gruntu???Poziom podłogi równo z poziomem trawnika i elewacja bez cokołu wygląda ładnie, ale w Hiszpanii... Teraz to tylko pudrowanie trupa.Wymuruj 2 warstwy z bloczka fundamentowego na zaprawie, na to hydroizolacja np kmb, wierzch oklej xps-em przynajmniej 10 cm nad kostkę, daj na to tynk strukturalny albo sylikonowy.Powyżej muruj czym chcesz i zrób normalną elewację z 3-5 cm cokołem a na to tynk sylikonowy. A jak planujesz zrobić elewację bez cokołu to w sumie możesz od zera murować z bloczka gazobetonowego czy ceramiki bo woda i tak podejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisp7 03.04.2024 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Nie mam wymuszonego powietrza w moim domu, więc rozważ to w mojej odpowiedzi. Latem jest trochę wilgotno, ale zainstalowałem wentylator sufitowy na głównym dachu piwnicy, z którego korzystam codziennie, i jest bardzo wygodny. W najgorsze dni tego roku kilka razy uruchomiłem osuszacz. Powinienem też dodać: zainstalowałem w piwnicy inteligentny opóźniacz pary (MemBrain), aby latem mógł wysychać do wewnątrz. Zima jest w porządku, jest bardzo wygodna mobdro . Edytowane 9 Kwietnia przez harisp7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts