terenowiec 17.02.2024 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego Witam Was serdecznie. Na moim dachu (18 letnim), membrana dachowa całkowicie się rozsypuje. W palcach zamienia się proszek, jakbyśmy papier wyjęli z ogniska. Trzy lata temu rozebrałem jedną połowę dachu do gołych krokwi i położyłem ponownie nową membranę, kontrłaty, łaty i dachówkę. Druga połowa dachu, ta północna, była w lepszym stanie. Teraz jednak i z tej strony membrana się rozsypuje. Co ciekawe, na bokach dachu jest membrana tania i ta jest w doskonałym stanie, a tam gdzie jest część mieszkalna, położyłem tą drogą która się rozleciała. Wymiana drugiej połowy dachu jest bardziej skomplikowana. Tu przejdę do rozwiązania, które mi zaproponował znajomy dekarz. Zasugerował, by wszystkie odsłonięte i dostępne miejsca dachu, gdzie membrany już nie ma (bo się rozleciała), uszczelnić pianką PUR, bezpośrednio na dachówkę. Czy słyszeliście, aby uszczelniać bezpośrednio na dachówkę. Podbicie nową membraną nie za bardzo jest możliwe, bo jak to zrobić od spodu? Widzę krokwie i łaty, ale od dołu. Poza tym są miejsca bardzo le dostępne by cokolwiek łatać płachtami filii.Co myślicie o tym pomyśle? Dodam, że dachówka nie jest idealnie szczelna, bo na strych, szczelinami w dachówkach, czasami wwiewa śnieg. Dachówka to Creaton Magnum - ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.02.2024 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego Mam podobnie po 25 latach. Jest sposób na wymianę membrany bez zdejmowania dachówki i całego bałaganu który temu towarzyszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.03.2024 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca Macie patent na problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2024 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia To kolejne przykłady na to, że folia nie nadaje się na krycie wstępne. Skoro jakiś "dekarz" radzi natrysk bezpośrednio na dachówkę to ie ma pojęcia o funkcjach dachu. W przypadku zdegenerowanej folii remont dachu polega na demontażu pokrycia i łat, montażu sztywnego poszycia i papy, montażu kontrłat i łat oraz pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.04.2024 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia czyli praktycznie dach od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2024 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia Zdecydowanie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.04.2024 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia Żebyśmy się rozumieli do końca. Patrząc od góry.- dachówka - membrana- nic /strych/- ocieplenie na stropie-strop- część mieszkalna Dom parterowy. Chodzi o to czy można wymienić membranę /jest do niej dostęp od strony strychu/ lub położyć łaty w miejscach pęknięć bez demontażu dachówki. Brak natrysku na folię pod dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2024 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia Nie można wymienić folii od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.04.2024 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Dzięki Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts