Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik ajupa

Recommended Posts

17 luty

Znowu byliśmy u naszego architekta uzgadniać zmiany w projekcie. Jak się okazuje, wiele decyzji musimy podjąć już na tym etapie, a to nie jest takie proste. Sławek wywrócił moją wizję do góry nogami. Ja tyle czasu spędziłam nad tym projektem, że każdy detal miałam już zaplanowany, a .tu nagle takie zmiany! W wielu sprawach Sławek ma rację - w końcu lepiej się na tym zna, jednak z pewnych rozwiązań żal mi rezygnować. Stwierdziłam, że muszę to sobie wszystko przemyśleć (gdyby nie to, projekt z poprawkami byłby gotowy już następnego dnia). Siedzimy więc z Pawłem i myślimy... :-? :o Mam nadzieję, że to będą dobre decyzje. :p

Pa! ajupa

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

21 luty

Paweł znowu spacerował po urzędach. Był w Gminie i złożył wniosek o dopisanie mnie do Decyzji WZ - czas oczekiwania 2 dni!!! :D Tu muszę podkreślić, że Gmina Wiązowna jest rewelacyjna!!! :D :D :D Wszystko załatwiają dość szybko i są przychylnie nastawieni do przyszłych inwestorów - naprawdę lubię załatwiać tam sprawy. :D W Starostwie Paweł złożył wniosek o zaopiniowanie lokalizacji wjazdu, która to opinia potrzebna jest do kolejnego wniosku - tym razem do Zarządu Dróg. :-?

ajupa

22 luty

Bardzo pracowity i jednocześnie owocny dzień. Złożyliśmy dokumenty u notariusza - nareszcie! :D Wystąpiliśmy o warunki przyłączenia do sieci gazowej oraz energetycznej. Co prawda nie mieliśmy aktu własności, ale kilka dni wcześniej Paweł wystąpił o warunki do wodociągów i nikt o to nie pytał, więc liczyliśmy na to samo i wnioski złożone! :D Pojechaliśmy też do polecanej przez znajomych hurtowni i niewykluczone, że się na nią zdecydujemy. Niestety jest położona ok.30 km od naszej przyszłej budowy, co zwiększa trochę cenę materiałów, ale i tak wychodzi taniej niż w pobliskich hurtowniach (np. BK24 - 5,00/szt).

ajupa

24 luty

JESTEŚMY WŁAŚCICIELAMI NASZEJ DZIAŁKI! :D Odbyło się uroczyste podpisanie aktu notarialnego. Co prawda jesteśmy ubożsi o 4300 :( , ale i tak powód do radości jest. :D Odebraliśmy również opinię o zmianie lokalizacji wjazdu od inż. Ruchu Drogowego. Walka z czasem trwa - oby wszystko się udało!

ajupa

25 luty

Niesamowita bieganina - coraz lepiej nam wychodzi załatwianie spraw, więc koniec już bliski. Najpierw odwiedziliśmy tą "naszą" hurtownię, ale przestaje mi się tam podobać - dopóki nie odbierzemy towaru nie gwarantują nam ceny, mimo wpłaconej zaliczki, a nadwyżki towaru odbierają, ale potrącają 20 zł od palety :-? Nie wiem, zobaczymy... Poprosiliśmy o wycenę materiałów do stanu surowego i dopiero wtedy zdecydujemy. Później pojechaliśmy do Gminy i odebraliśmy warunki przyłączenia do sieci wodociągowej (czekaliśmy tydzień) :p W międzyczasie otrzymaliśmy telefon z gazowni, że możemy też przyjechać po warunki, co oczywiście zrobiliśmy (dla mnie rewelacja - 3dni oczekiwania! :D )Z gazowni udaliśmy się do notariusza po odbiór aktu notarialnego. Z kopią aktu notarialnego pojechaliśmy do ZE (uzupełnienie do wniosku). Odwiedziliśmy też Zarząd Dróg Publicznych - i tu rozczarowanie - pan, który może nam zatwierdzić lokalizację wjazdu jest na urlopie do 7 marca :evil:Oczywiście nie ma osoby, która może go zastąpić - super! :-? Ręce opadają! Dzień zakończyliśmy bardzo miło. Pojechaliśmy do Urzędowskiego na Bartycką - wcześniej myśleliśmy o oknach PCV, bo taniej, ale wycena jaką nam zrobił 2 tygodnie wcześniej Urzędowski była bardzo dobra, więc podjeliśmy decyzję i pojechaliśmy omówić szczegóły. W bardzo miłej atmosferze (pozdrawiamy Panią Renatkę :D )spędziliśmy tam sporo czasu - wycena na okna Galux do całego domu tj.11szt.(-20%) + parapety(-10%) + drzwi wejściowe(-10%) + montaż - ok.20000. Tak więc jedna decyzja z głowy, a zaliczkę wkrótce wpłacimy. Wieczorem pojechaliśmy jeszcze do naszego architekta Sławka zawieźć brakujące dokumenty. Jeśli ktoś potrzebuje niedrogiego, dobrego i szybkiego architekta do adaptacji budynku, to szczerze polecam! :D

ajupa

2 marzec

Odebraliśmy od Sławka nasze projekty, mapki i adaptację (wszystko szczegółowo opisane w takich specjalnych książeczkach, a zmiany zaznaczone na czerwono w projekcie). Sławek zrobiłby nam to jeszcze wcześniej, ale my ciągle coś zmienialiśmy, gromadziliśmy dokumenty itp.

3 marzec

WNIOSEK O POZWOLENIE NA BUDOWĘ ZŁOŻONY! :D To już prawie koniec tej wstrętnej biurokracji. Prawie, bo w przyszłym tygodniu musimy jeszcze dostarczyć zatwierdzenie lokalizacji wjazdu i warunki przyłączenia z ZE.

ajupa

5 marzec

Żeby nie było, że zajmujemy się tylko nudnymi urzędowymi sprawami, spieszę donieść co udało nam się już zamówić i gdzie. Dostaliśmy wycenę z "naszej" hurtowni i chociaż ceny mają przyzwoite, to okazało się, że większość materiałów zakupimy w innym miejscu...Oboje pracujemy w markecie budowlanym, jednak wiemy, że tu wcale nie jest najtaniej. Mamy wgląd w ceny zakupu, sprzedaży itp., więc możemy sobie porównać co opłaca się kupić, a czego nie. Dodatkowo przysługuje nam rabat pracowniczy, więc po przeliczeniu okazało się że bardziej opłaca nam się kupić materiały w naszym miejscu pracy, tym bardziej, że warunki zwrotów i reklamacji są dużo korzystniejsze. Oczywiście każdy artykuł będziemy przeliczać, a dopiero później decydować o miejscu zakupu. Jak na razie metoda się sprawdza, i tak zamówiliśmy w naszym markecie: cement II - 281,20zł/tona, styropian FS15 frezowany gr.12 - 110,20zł/m3, BK biały gr.24 - 4,90/szt i BK biały gr.12 - 2,45/szt. Transport mamy gratis. Myślę, że to są naprawdę dobre ceny i w przyszłym tygodniu zajmiemy się innymi materiałami.

Pozdrawiam :D

ajupa

• 2 weeks później...

14 marzec

Paweł odebrał z ZE warunki przyłączenia do sieci i z ZDP decyzję o zmianie lokalizacji wjazdu. Złożył to wszystko w Starostwie i tym sposobem komplet dokumentów już jest! :D Wykorzystując pewne znajomości :wink: udało nam się uzyskać obietnicę, że pozwolenie na budowę powinniśmy otrzymać jeszcze przed Świętami! :D :D :D Wiem, wiem - z tymi obietnicami to bywa różnie. :-? Gdyby jednak to się udało, to zaczynamy tak, jak zaplanowaliśmy - 18 kwietnia! :D Trzymajcie kciuki!

Pa! ajupa

21 marzec

Paweł pojechał do Starostwa po odbiór projektów... :o - niestety, to jeszcze nie upragnione pozwolenie na budowę, a jedynie konieczność drobnych poprawek. Wszystko zostanie uzupełnione i dostarczone za 2 dni spowrotem do Starostwa.

Ostatnio zastanawiamy się nad dachem i zbieramy oferty na pokrycie blachodachówką - jak na razie ceny nie są przerażające. Zamówiliśmy też bloczki betonowe po 2zł/szt. Musimy zamówić jeszcze stal, deski i zatrudnić kierownika budowy. Trochę te nasze przygotowania zaburza inne ważne wydarzenie w naszej rodzinie - ślub mojego brata (2 kwiecień). Oprócz biegania za materiałami budowlanymi, biegamy też za ciuchami na wesele. Muszę przyznać, że lepiej mi wychodzi podejmowanie decyzji co do budowy niż co do własnego wyglądu :wink:

Pa! ajupa

24 marzec

Wczoraj Paweł dostarczył do Starostwa projekty z poprawkami i prawdopodobnie pozwolenie na budowę otrzymamy... JUTRO!!! :D :D :D Aż trudno mi uwierzyć, że rozpoczniemy budowę zgodnie z planem. Jeszcze tyle spraw do załatwienia, tyle materiałów do kupienia, ale zostawiamy to na "po Świętach" - w końcu nie samą budową człowiek żyje.

Życzymy Wam wszystkim, aby te Święta były radosne i wiosenne, żebyście nabrali sił i energii do spełniania marzeń o Waszym domku.

Ania, Paweł i Julcia :D :D :D

25 marzec

No i nici z Wielkanocnego prezentu w postaci pozwolenia na budowę. :( Dzwoniliśmy dziś do Starostwa i okazało się, że pozwolenie jest już gotowe, ale nie jest jeszcze podpisane. No cóż, trudno, poczekamy jeszcze tych kilka dni i po świętach odbierzemy nasze pozwolenie. Ja tak naprawdę już się cieszę, bo wiem, że 18 kwietnia ruszamy z budową! :D

Pozdrawiam

ajupa

30 marzec

MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!! :D :D :D

Czekaliśmy na nie od 3 marca. Teraz tylko musi się uprawomocnić, wystąpimy o dziennik budowy, dokonamy zgłoszenia i koniec tej wstrętnej biurokracji! :D - Przynajmniej na jakiś czas. Jesteśmy też wstępnie umówieni z kierownikiem budowy. Mam takie mieszane uczucia, bo sprawdzałam dwóch i jeden chciał 2,5tys. a ten "nasz" 450zł :o - różnica kolosalna! Nie mam zamiaru płacić aż takich pieniędzy, ale ta druga kwota podejrzanie niska. :-? Niby gościu mówił, ze jest na budowie we wszystkich ważnych momentach itd., ale ostateczną decyzję podejmiemy po spotkaniu z nim. Otrzymaliśmy również wycenę naszego dachu z trzeciej już firmy - DZIĘKI statek! :D Na razie wstrzymujemy decyzję, chociaż prawdopodobnie będzie to blachodachówka Lindab.

Pa! ajupa :D

2 kwiecień

To dzień ślubu mojego brata i niestety śmierć Papieża... Dwa bardzo ważne, a jednak zupełnie skrajne wydarzenia jednego dnia, o jednej porze... Podczas wesela zawyła syrena i już wszyscy wiedzieliśmy...

4 kwiecień

Podpisaliśmy umowę z elektrownią. Niestety będzie przyłącze napowietrzne, ponieważ pan z elektrowni zniechęcił nas do kablowego dwuletnim czasem oczekiwania i kolejną biurokracją, na którą nie mamy już siły i ochoty. :-? Wystąpiliśmy również z wnioskiem o Dziennik Budowy i czekamy na uprawomocnienie pozwolenia na budowę.

ajupa

7 kwiecień

Dziś mamy urlop - początek budowy 18 kwietnia, a my jeszcze w lesie! Załatwialiśmy stal, deski i beton. Podpisaliśmy również umowę na okna z Urzędowskim, bo kończy się promocja. Musimy jeszcze uporządkować naszą działkę żeby można było wytyczyć budynek.

Już niedługo zaczynamy! :D

ajupa

9 kwiecień

Dziś po pracy Paweł jedzie na działkę robić porządki i zorientować się jak dużo rzeczy jest tam jeszcze do zrobienia. 14 kwietnia ma wolne, więc chcemy na ten dzień zorganizować geodetę, kierownika budowy i szefa ekipy (koniecznie chciał być przy wytyczaniu budynku). Przyjedzie również handlowiec z Budokruszu i po negocjacji cen mamy zamiar zamówić beton na ławy oraz beton i strop na etap późniejszy. Planujemy na ten dzień transport desek, stali i bloczków betonowych. Pozostałe materiały będą przywożone później. Jak ja się nie mogę już doczekać!!! :D :D :D Szkoda, że 14 muszę być w pracy :cry: , ale wcisnę Pawłowi aparat - niech robi zdjęcia! :p

ajupa

10 kwiecień

Mój mężulek nie przywiózł wczoraj dobrych wiadomości z pola bitwy. :( Okazało się, że na działce jest do zrobienia więcej niż nam się wydawało. Jedną z rzeczy do zrobienia jest rozbiórka szopy, której ściana jest na równi ze ścianą przyszłego budynku. Niestety okazało się, że szopa ma podmurówkę. :o Paweł stwierdził, że najwyżej odsuniemy dom o pół metra. :o :evil: :o Wściekłam się, bo przecież kwestia usytuowania budynku była wałkowana dosyć długo i wtedy był czas na takie decyzje, a teraz to nie można nic już zmieniać, bo jest pozwolenie na budowę (chyba, że się mylę i niewielkie przesunięcie budynku nie będzie problemem?). Tak czy inaczej ja chcę spać spokojnie i mieć dom w tym miejscu, w którym został naniesiony na mapkę. :x Nie wiem jak Paweł rozwiąże ten problem, bo w końcu to na nim spoczywa obowiązek przygotowania działki.

ajupa :D

15 kwiecień

Kilka ostatnich dni Paweł spędził wraz tatą na karczowaniu działki. Niestety niewiele miał wolnego i zwykle połowę dnia spędzał pracując na działce, a drugą połowę w pracy - szalenie męczące! Ja załatwiałam zamówienia, płaciłam zaliczki, dzwoniłam i uzgadniałam parę spraw, no i również jeździłam do pracy. Mój pobyt w pracy ma jednak w ostatnich dniach niewiele wspólnego z pracą, bo tak naprawdę myślami jestem na działce. Na chwilę obecną mamy już część BK, piach i drewno na szalunki. Strasznie żałowałam, że nie było mnie przy tych dostawach. :( Zamówiony mamy beton z Budokruszu i sporo innych rzeczy potrzebnych na budowie. Dziś zamówiliśmy stal: fi12 - 2,074/kg brutto, fi6 - 2,806/kg, wiąz.- 4,88/kg i kupiliśmy gwoździe. Nie był to jednak udany dzień, bo koparka, która miała przyjechać nie przyjechała. :x Specjalnie wyszliśmy wcześniej z pracy żeby wszystkiego dopilnować i nikt nawet nie raczył do nas zadzwonić. Paweł zadzwonił i pan obiecał na jutro rano. Tak więc jutro na placu będzie koparka, geodeta, szef ekipy, kierownik budowy i oczywiście inwestorzy.

ajupa :D :D :D

Wreszcie mogę zaprezentować naszą działeczkę:

http://www.ajupa.republika.pl/D2.JPG

Pierwsza dostawa:

http://www.ajupa.republika.pl/Dostawa.JPG

16 kwiecień

Wspaniały to był dzień! :D :D :D Można nawet powiedzieć, że zaczeliśmy to nasze budowanie. :D Strasznie zaspani pojechaliśmy rano na działkę. Po kilku minutach przyjechała koparka, która w trzy godziny całkowicie odmieniła nasze przyszłe miejsce zamieszkania. Dopiero teraz było widać, że to naprawdę duży kawałek ziemii. W międzyczasie przyjechał nasz szef ekipy z dwoma chłopakami, a po chwili był też kierownik budowy i geodeci. Ale miałam radochę, że tyle ważnych osób jest obecnych na naszej działce i wszyscy w jednym celu - żeby powstał nasz dom. :D Kierownik budowy i szef ekipy ustalili sposób kopania fundamentów oraz podyskutowali o kilku innych ważnych sprawach dotyczących naszej budowy. Było trochę problemów z wytyczeniem budynku. Paweł nie rozebrał tej szopy, która była na granicy fundamentu, tylko ustalił z geodetką, że przesunie się budynek o ok. 20cm. Niestety podczas tyczenia okazało się, że trzeba przesuwać o pół metra albo rozbierać szopę. Ekipa stwierdziła, że szopa się przyda, a kierownik budowy obiecał załatwienie zmian w dokumentacji. Tak więc szopa została, a geodeci pojechali zrobić obliczenia. Kierownik budowy pojechał do domu, Paweł do pracy, a ja z teściem i z ekipą czekaliśmy na wytyczenie. Tym razem nie było problemów i budynek został wytyczony. Chłopaki od razu złapali się za wbijanie desek i wyznaczanie poziomu. Niestety przerwał im deszcz, który na szczęście nie padał zbyt długo i mogli dokończyć swoją pracę. Jak już pojechali, to jeszcze długo przyglądałam się zarysowi naszego domu i wyobrażałam sobie jak on będzie wyglądał.

ajupa

Ps. Pozdrowienia dla Macondo - budujących w Wiązownie.

Przygotowanie terenu:

http://www.ajupa.republika.pl/D3.JPG

Same ważne osoby: część naszej ekipy, kierownik budowy, a w tle geodetka:

http://www.ajupa.republika.pl/D4.JPG

Wytyczanie budynku:

http://www.ajupa.republika.pl/IMG16.JPG

Deskowanie:

http://www.ajupa.republika.pl/IMG17.JPG