nihil_novi 19.02.2024 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2024 (edytowane) Cześć, będę wykańczał ok. 68 m2 mieszkanie w stanie deweloperskim. Mieszkanie w środku budynku, na przestrzał, z balkonem na kierunek NNE i loggią na SSW.Znajduje się na 3/6 piętrze i z obu stron budynku stoją takie same równoległe budynki - zdjęcie osiedla z zaznaczonym mieszkaniem. Ściany zewnętrzne to 16cm izolacji i 25cm muru. Ścianki łazienek 10cm, a reszta 8cm grubości (piszę to na wszelki wypadek jakby były za cienkie żeby prowadzić w nich rurki - nie wiem jak grubą robi się im izolację). Każde okno posiada nawiewniki, a wywiewy są oczywiście w łazienkach i w kuchni (północna ściana salonu). Sypialnia po lewej lub na środku będzie mi służyła za biuro gdzie będą działać 2-3 komputery. Będę spędzał tam sporo czasu i z doświadczenia wiem, że będzie to oznaczać prawdopodobnie ok. 2-3 stopnie więcej niż w reszcie mieszkania. Mała łazienka po lewej będzie mi służyła za pralnię i chciałbym do niej zrobić grawitacyjne odprowadzenie skroplin do kanalizacji. Klimatyzacja przede wszystkim ma mi pomóc w przetrwaniu tych kilku tygodni upałów w roku. Chciałbym mieć mniej niż 27-28 stopni w środku. Zakładam, że wszystkie okna pozostają wtedy zamknięte, drzwi pomieszczeń są otwarte (oprócz sypialni w nocy), a klimatyzacja pracuje na okrągło. Ustaliłem już, że jednostkę zewnętrzną zamontuję od północy na balkonie, który przynależy do sypialni.Mój dylemat dotyczy jednostek wewnętrznych i rozważam dwa warianty: Wariant 1:Multisplit 4 x 2.5kW z nawiewem nad drzwiami każdej sypialni i salonu - wydaje mi się to na tym metrażu przerostem formy nad treścią plus koszta samych urządzeń, instalacji, przeglądów będą kilka razy większe niż split. Wariant 2:Split z jednostką wewnętrzną nad pralnią po lewej - nie wiem na ile dobrze powietrze z korytarza będzie się mieszać z całą resztą i czy urządzenie po prostu nie zrobi tam lodówki po czym się wyłączy. Nie wiem też jaka powinna być jego moc w tym przypadku. Może też jest lepsze miejsce na zawieszenie jednostki wewnętrznej? Jako że wariant 2 jest sporo tańszy, to zasadniczo moje pytanie do ekspertów z forum jest czy da on radę przy powyższych założeniach? Gdzie powinna być jednostka wewnętrzna i jaką moc powinny mieć urządzenia? Edit:rzut mieszkania: https://postimg.cc/crptGXPXosiedle: https://postimg.cc/xk4SBF4d Edytowane 19 Lutego 2024 przez nihil_novi Nie wiem czemu, ale załączone zdjęcia są bardzo małe. Wrzuciłem je na zewnętrzny hosting. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornelia190 21.02.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 (edytowane) Rozumiem, że stoisz przed ważnym wyborem dotyczącym klimatyzacji dla swojego mieszkania o powierzchni około 68m2. Odpowiednie rozwiązanie będzie miało kluczowe znaczenie dla zapewnienia komfortu termicznego, zwłaszcza podczas upalnych dni. Rozważając dwa warianty, należy dokładnie przeanalizować ich zalety i wady. Wariant 1, z multisplitem, zapewne oferuje większą elastyczność i komfort dzięki nawiewom w każdym pomieszczeniu. Jednak może to być rozwiązanie kosztowne i może prowadzić do nadmiernego rozbicia estetyki wnętrza. Wariant 2, z pojedynczym splitem nad pralnią, może być bardziej ekonomiczny, ale trzeba dokładnie przemyśleć jego umiejscowienie, aby zapewnić skuteczne rozprowadzenie chłodnego powietrza w całym mieszkaniu. Ważne jest również, aby jednostka wewnętrzna nie tworzyła zbyt dużego zimna w jednym pomieszczeniu, co może prowadzić do dyskomfortu termicznego. Zalecałbym skontaktowanie się z profesjonalistami, którzy mogą dokładnie ocenić twoje potrzeby i doradzić najlepsze rozwiązanie. Mając doświadczenie w instalacji klimatyzacji, mogą oni zaproponować optymalną konfigurację i moc urządzeń, uwzględniając specyfikę twojego mieszkania oraz oczekiwania dotyczące komfortu termicznego. Nie wahaj się skontaktować z ekspertami, aby uzyskać profesjonalną pomoc i pewność co do wyboru odpowiedniego rozwiązania dla twojego mieszkania. Edytowane 21 Lutego 2024 przez fotohobby spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts