Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prom na Sycylię

Grzesiek13

Recommended Posts

o ja tez bym byla zainteresowana :D

a moze ktos przecwiczyl taka opcje zeby wsiasc do pociagu na pn (oczywiscie razem z samochodem :wink: ) i dojechac na pd

bylismy na sycyli ale na zorganizowanej wycieczce - nie za bardzo takie lubimy i teraz chetnie bysmy pojechli sami ale nie chce nam sie tluc przez cale wlochy samochodem

wiem ze zawsze pozostaje wypozyczenie samochodu ale samolot i wypozyczenie moze nie specjalnie sie kalkuluje

wielka entuzjastka wloch i wszystkiego co wloskie a sycylii w szczegolnosci :D

Wydaje mi się że transport kolejowy Pn Włochy - Pd Włochy może być droższy od normalnej drogi, poza tym po drodze zawsze jest coś do zwiedzenia ( byłem we Włoszech dwa razy i wiem że trzeba tam znów wrócić, i tym razem Sycylia). Karorka przejazd przez Włochy kosztuje około 650 zł plus opłaty za autostrady w jedna stronę.

W necie spróbuj na forum pascala, czasami tam zaglądam, ale informacje są porozrzucane i mało konkretne i z reguły pochodzą od grup zorganizowanych (nie o charakterze mafijnym). Dużo też tam informacji z lat wczesniejszych, a nam przydatne sa infa od np. forumowiczów którzy to w ostatnim roczku na sobie doświadczyli te przyjemności. PZDR.

PS: jak coś znajdziesz to daj znać na forum. Ja oczywiście dalej gdzieć wertuję.

Sam przelot charterem z Warszawy kosztuje ok. 1000zl/os. Wynajem samochodu od 150zl/dzień/ przy wynajmie powyzej 6 dni.

Przelot wraz z apartamentami od 2500zl/2 tygodnie przed i po sezonie 8)

Sycylia jest niesamowita, ale w srodku wakacji dla mnie za gorąco :D

Wiem o co pytałeś. Na temat promów za duzo nie wiem, ale ponieważ rozmowa zeszła na różne rodzaje transportu, więc podałam, jakie sa inne jeszcze mozliwości dostania się na Sycylię.

Żeby na drugi raz nie odpowiedzieć w Twoim wątku nie na temat, będę je omijać w przyszlości.

Co sie tak stresujesz, chciałbym raczej aby ktoś się konkretnie wypowiedział, bo z regóły rozmowa zawsze schodzi na inne tory i robi sie zamieszanie. Swoją drogą to rzeczywiście do stresu. Tak wogóle to nie omijaj moich wątków bo nie ma się o co obrażać. Pozdrawiam Grzesiek.

o ja tez bym byla zainteresowana :D

a moze ktos przecwiczyl taka opcje zeby wsiasc do pociagu na pn (oczywiscie razem z samochodem :wink: ) i dojechac na pd

bylismy na sycyli ale na zorganizowanej wycieczce - nie za bardzo takie lubimy i teraz chetnie bysmy pojechli sami ale nie chce nam sie tluc przez cale wlochy samochodem

wiem ze zawsze pozostaje wypozyczenie samochodu ale samolot i wypozyczenie moze nie specjalnie sie kalkuluje

:D

Czy ja wiem? Przy tanich liniach lotniczych ... Weź pod uwagę czas i koszt dojazdu do końca włoskiego buta - to dość droga impreza. Paliwo, autostrady, tunele, noclegi po drodze. Choć z drugiej strony, jest co oglądać po drodze. 3 lata temu zrobiliśmy sobie taką wyprawę do Hiszpanii. Wyszedł z tego miesiąc. Namiot i tanie hotele, pięć krajów po drodze. Oczywiście Włochy też, ale tylko Alpy. Bez pośpiechu, coś wspaniałego.

Promy na Sycylię kursują jak autobusy podmiejskie - rzeczywiście co ok. 20 minut. Chyba nawet nie warto rezerwować, choć pewności nie mam.

Informacje znajdziesz: po włosku albo po angielsku

Natomiast jest w Polsce firma rezerwująca bilety promowe, choć akurat nie na tej trasie. Można zamówić prom z dalszego miejsca, np. Livorno na Sycylię. Ciekawostka - firma jest koło Suchej Beskidzkiej, czyli daleko od morza, prowadzą ją górale: http://www.promy.pl

Kupowałem przez nich kiedyś bilet z Zadaru do Ankony - polecam.

Też tak myślę. Nie lubię pośpiechu, wolę krótsze przebiegi i oglądanie różnych miejsc, niż przelot non-stop. Nie zawsze jednak jest dość czasu. Czasem urlop za krótki. :cry: Ostatnio wygospodarowaliśmy właśnie cały miesiąc, pies został z rodzinką - można było spokojnie wędrować. A jest sporo takich miejsc, które zwykle się omija, bo trzeba dojechać do celu.

Włochy to akurat mój ulubiony kraj, poza Polską oczywiście. Z okazji spraw zawodowych spędziłem tam chyba 7 miesięcy, a chętnie pojechałbym tam znów. Niewiele tam jeszcze widziałem ...

Nawiasem mówiąc, moim zdaniem, jedna z najciekawszych widokowo tras, poza alpejskimi, to autostrada z Ankony do Rzymu.

Warto przejechać Alpy przełęczami Brennerską i obiema Św. Bernarda: Piccolo i Grande.

A może nie samochodem a rowerem :wink: :lol: :lol: Pod tym adresem jest sporo fotek.

A miało być o Sycylii .....

Jeździłem w okolicach Ankony w sprawach zawodowych i fakt widoczki super, Apeniny, groty (di frassasisi lub jakoś tak - super polecam).

Ale to co lubię czyli morze + góry to np. kalabria. Tam też myszę zacumować na kilka dni, no i dobrze że po drodze na Sycylię.

Pozdrawiam.

rzeczywiscie zrobil sie watek ogolnowloski ale co sie dziwic tam chyba wszedzie jest cudownie

ja bylam dwa razy i oprocz mojej faworytki (jak na razie :wink: ) sycylii polecam ligurie - cudowne miasteczka na skalistym wybrzezu - bylismy w Moneglia - stamtad blisko jest do perelki cinque terre - najlepiej statkiem ew. pociagiem bo i tak nie do wszystkich da sie dojechac samochodem

a mozna tez zrobic wypady do florencji i sienny (cudo)

jprzedworski - dzieki za linki :D - szczegolnie ten rowerowy - to dla mojego meza - on najchetniej wszedzie pojechalby rowerem :wink:

ja to najchetniej pojechalabym do wloch na dluzej ale pewnie 2 tyg. to jest maks na ile bedziemy mogli wziac urlop - zreszta marzenia - pewnie jak ruszymy z wykonczeniowka to w tym roku i tak nie pojedziemy ale moze

co do tego promu na sycylie - to chyba rzeczywiscie nie trzeba rezerwowac - pamietam ze strasznie duzo tam tego plywa a nasza pilotka kupowala normalnie bilet w kasie bez zadnej rezerwacji

jeszcze co do podrozy przez cale wlochy - pytalam o ten pociag bo kiedys slyszelismy ze mozna zaladowac samochod na pociag i chyba kiedys cos takiego znalezlismy a teraz nie moge

pozdrawiam :D