Grzesiek13 13.01.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Wiem że do wakacji pół roku ale planuję wypad na Sycylię. Potrzebuję informacji czy ktoś w ostatnim czasie przeprawiał się tam promem prywatnie, i jak wyszły koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 13.01.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 o ja tez bym byla zainteresowana a moze ktos przecwiczyl taka opcje zeby wsiasc do pociagu na pn (oczywiscie razem z samochodem ) i dojechac na pd bylismy na sycyli ale na zorganizowanej wycieczce - nie za bardzo takie lubimy i teraz chetnie bysmy pojechli sami ale nie chce nam sie tluc przez cale wlochy samochodem wiem ze zawsze pozostaje wypozyczenie samochodu ale samolot i wypozyczenie moze nie specjalnie sie kalkuluje wielka entuzjastka wloch i wszystkiego co wloskie a sycylii w szczegolnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2005 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Wydaje mi się że transport kolejowy Pn Włochy - Pd Włochy może być droższy od normalnej drogi, poza tym po drodze zawsze jest coś do zwiedzenia ( byłem we Włoszech dwa razy i wiem że trzeba tam znów wrócić, i tym razem Sycylia). Karorka przejazd przez Włochy kosztuje około 650 zł plus opłaty za autostrady w jedna stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 14.01.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 no wlasnie wiem ze we wloszech po drodze jest zawsze cos do zwiedzania i boje sie ze wtedy nie dotre na sycylie chyba musze sie wziac za szukanie w sieci tych wszystkich polaczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.01.2005 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 W necie spróbuj na forum pascala, czasami tam zaglądam, ale informacje są porozrzucane i mało konkretne i z reguły pochodzą od grup zorganizowanych (nie o charakterze mafijnym). Dużo też tam informacji z lat wczesniejszych, a nam przydatne sa infa od np. forumowiczów którzy to w ostatnim roczku na sobie doświadczyli te przyjemności. PZDR.PS: jak coś znajdziesz to daj znać na forum. Ja oczywiście dalej gdzieć wertuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.01.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Sam przelot charterem z Warszawy kosztuje ok. 1000zl/os. Wynajem samochodu od 150zl/dzień/ przy wynajmie powyzej 6 dni. Przelot wraz z apartamentami od 2500zl/2 tygodnie przed i po sezonie Sycylia jest niesamowita, ale w srodku wakacji dla mnie za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.01.2005 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Majka chyba twój pościk nie na temat, bo pytam o prom a nie samolot i koszta pobytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.01.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Wiem o co pytałeś. Na temat promów za duzo nie wiem, ale ponieważ rozmowa zeszła na różne rodzaje transportu, więc podałam, jakie sa inne jeszcze mozliwości dostania się na Sycylię. Żeby na drugi raz nie odpowiedzieć w Twoim wątku nie na temat, będę je omijać w przyszlości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.01.2005 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Co sie tak stresujesz, chciałbym raczej aby ktoś się konkretnie wypowiedział, bo z regóły rozmowa zawsze schodzi na inne tory i robi sie zamieszanie. Swoją drogą to rzeczywiście do stresu. Tak wogóle to nie omijaj moich wątków bo nie ma się o co obrażać. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.01.2005 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Co nikt na Sycylię nie jeździ , przecież to blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2005 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Karorka co do przeprawy promowej ustaliłem że koszt za samochód osobowy z Villa San Giovanni do Messyny w dwie strony to około 30 euro. Promy co 20 - 30 minut.Z Cieszyna do Villa S. Giovanni jest około 2300 km, to tak ze dwa dni jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.01.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 o ja tez bym byla zainteresowana a moze ktos przecwiczyl taka opcje zeby wsiasc do pociagu na pn (oczywiscie razem z samochodem ) i dojechac na pd bylismy na sycyli ale na zorganizowanej wycieczce - nie za bardzo takie lubimy i teraz chetnie bysmy pojechli sami ale nie chce nam sie tluc przez cale wlochy samochodem wiem ze zawsze pozostaje wypozyczenie samochodu ale samolot i wypozyczenie moze nie specjalnie sie kalkuluje Czy ja wiem? Przy tanich liniach lotniczych ... Weź pod uwagę czas i koszt dojazdu do końca włoskiego buta - to dość droga impreza. Paliwo, autostrady, tunele, noclegi po drodze. Choć z drugiej strony, jest co oglądać po drodze. 3 lata temu zrobiliśmy sobie taką wyprawę do Hiszpanii. Wyszedł z tego miesiąc. Namiot i tanie hotele, pięć krajów po drodze. Oczywiście Włochy też, ale tylko Alpy. Bez pośpiechu, coś wspaniałego. Promy na Sycylię kursują jak autobusy podmiejskie - rzeczywiście co ok. 20 minut. Chyba nawet nie warto rezerwować, choć pewności nie mam. Informacje znajdziesz: po włosku albo po angielsku Natomiast jest w Polsce firma rezerwująca bilety promowe, choć akurat nie na tej trasie. Można zamówić prom z dalszego miejsca, np. Livorno na Sycylię. Ciekawostka - firma jest koło Suchej Beskidzkiej, czyli daleko od morza, prowadzą ją górale: http://www.promy.pl Kupowałem przez nich kiedyś bilet z Zadaru do Ankony - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.01.2005 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Fakt tanie linie są konkurencją, ale nie wszędzie latają. Po za tym frajda z jazdy autkiem jak dla mnie + zwiedzanie po drodze, czyli luz i dowolnie i spontanicznie na bieżąco planowana trasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.01.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Też tak myślę. Nie lubię pośpiechu, wolę krótsze przebiegi i oglądanie różnych miejsc, niż przelot non-stop. Nie zawsze jednak jest dość czasu. Czasem urlop za krótki. Ostatnio wygospodarowaliśmy właśnie cały miesiąc, pies został z rodzinką - można było spokojnie wędrować. A jest sporo takich miejsc, które zwykle się omija, bo trzeba dojechać do celu. Włochy to akurat mój ulubiony kraj, poza Polską oczywiście. Z okazji spraw zawodowych spędziłem tam chyba 7 miesięcy, a chętnie pojechałbym tam znów. Niewiele tam jeszcze widziałem ... Nawiasem mówiąc, moim zdaniem, jedna z najciekawszych widokowo tras, poza alpejskimi, to autostrada z Ankony do Rzymu. Warto przejechać Alpy przełęczami Brennerską i obiema Św. Bernarda: Piccolo i Grande. A może nie samochodem a rowerem Pod tym adresem jest sporo fotek. A miało być o Sycylii ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 19.01.2005 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jeździłem w okolicach Ankony w sprawach zawodowych i fakt widoczki super, Apeniny, groty (di frassasisi lub jakoś tak - super polecam).Ale to co lubię czyli morze + góry to np. kalabria. Tam też myszę zacumować na kilka dni, no i dobrze że po drodze na Sycylię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 21.01.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 rzeczywiscie zrobil sie watek ogolnowloski ale co sie dziwic tam chyba wszedzie jest cudownie ja bylam dwa razy i oprocz mojej faworytki (jak na razie ) sycylii polecam ligurie - cudowne miasteczka na skalistym wybrzezu - bylismy w Moneglia - stamtad blisko jest do perelki cinque terre - najlepiej statkiem ew. pociagiem bo i tak nie do wszystkich da sie dojechac samochodem a mozna tez zrobic wypady do florencji i sienny (cudo) jprzedworski - dzieki za linki - szczegolnie ten rowerowy - to dla mojego meza - on najchetniej wszedzie pojechalby rowerem ja to najchetniej pojechalabym do wloch na dluzej ale pewnie 2 tyg. to jest maks na ile bedziemy mogli wziac urlop - zreszta marzenia - pewnie jak ruszymy z wykonczeniowka to w tym roku i tak nie pojedziemy ale moze co do tego promu na sycylie - to chyba rzeczywiscie nie trzeba rezerwowac - pamietam ze strasznie duzo tam tego plywa a nasza pilotka kupowala normalnie bilet w kasie bez zadnej rezerwacji jeszcze co do podrozy przez cale wlochy - pytalam o ten pociag bo kiedys slyszelismy ze mozna zaladowac samochod na pociag i chyba kiedys cos takiego znalezlismy a teraz nie moge pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 21.01.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 a mnie się Sycylia nie podoba, takiego syfu jak tam nie widziałem dawno, jedzie przede mna Włoch - otwiera okno i wyrzuca reklamówkę ze śmieciami - i taką Sycylie zapamiętałem a tych parę oaz zieleni nie zmienia tego wspomnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.01.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Ogłosili, że most będą budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 21.01.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Do tego mostu zabierają się już kilkadziesiąt lat, może wnuki się załapią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2005 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Z mostem mały problemik, bo Sycylia "odpływa" od reszty buta. Ale chyba chodzi o kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts