Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prom na Sycylię

Grzesiek13

Recommended Posts

a mnie się Sycylia nie podoba, takiego syfu jak tam nie widziałem dawno, jedzie przede mna Włoch - otwiera okno i wyrzuca reklamówkę ze śmieciami - i taką Sycylie zapamiętałem a tych parę oaz zieleni nie zmienia tego wspomnienia

ale za to jak swojsko - przynajmniej mozna poczuc sie jak u nas :wink:

akurat sycylii tak nie zapamietalam - za to kalabrie owszem - ale jakos niespecjalnie mi to przeszkadzalo - slonce, morze, jedzenie, wino, Wlosi :wink: wszystko to rekompensuje ewentualne minusy

poza tym to sa chyba uroki rejonow poludniowych - w Grecji tez widzialam duzo smieci

Wiem że do wakacji pół roku ale planuję wypad na Sycylię. Potrzebuję informacji czy ktoś w ostatnim czasie przeprawiał się tam promem prywatnie, i jak wyszły koszta.

Z tego co ogladalem na http://www.promy.pl to z poludnia Wloch niema promu na Sycylie.

Sa z Genui,Livorno i z Civitavecchia kolo Rzymu (czy jakos tak ;) )

Takze odpada problem jazdy przez cale Wlochy.W ostatecznosci przez pol :)

W sumie kosztowna impreza :(

Szczegoly tutaj

a mnie się Sycylia nie podoba, takiego syfu jak tam nie widziałem dawno, jedzie przede mna Włoch - otwiera okno i wyrzuca reklamówkę ze śmieciami - i taką Sycylie zapamiętałem a tych parę oaz zieleni nie zmienia tego wspomnienia

Mój pierwszy, przed laty, kontakt z Italią wyglądał ciekawiej. Gdy podjechaliśmy pod hotelik, gdzie mieliśmy spędzić pierwszą noc, ktoś obok otworzył okno i wylał na ulicę zawartość wiaderka. A były to Włochy północne, czyli te bardziej "cywilizowane". Ale nie zraziło mnie to, może nawet przekonało, że to taki swojski kraj.

A widziałem już gorsze rzeczy w innych krajach, np Hiszpanii.

Wiem że do wakacji pół roku ale planuję wypad na Sycylię. Potrzebuję informacji czy ktoś w ostatnim czasie przeprawiał się tam promem prywatnie, i jak wyszły koszta.

Z tego co ogladalem na http://www.promy.pl to z poludnia Wloch niema promu na Sycylie.

Sa z Genui,Livorno i z Civitavecchia kolo Rzymu (czy jakos tak ;) )

Takze odpada problem jazdy przez cale Wlochy.W ostatecznosci przez pol :)

W sumie kosztowna impreza :(

Szczegoly tutaj

Adam nie zartuj :wink: - przeciez tam promy plywaja pewnie co 5 minut

Adam nie zartuj :wink: - przeciez tam promy plywaja pewnie co 5 minut

No nie mowie ze nie

ale na promy.pl ich niema

a nie szukalem dalej ;)

Poza tym lubie plywac promem i nie mialbym nic przeciwko takiej "przejazdzce" :)

Jak na chwile obecna to mam na oku prom z Roztoku do St. Petersburga.

"jedynie" 42 godziny w jedna strone :D

Ale to tak off topic ;)

Przejazd na Sycylię i z powrotem, czyli paliwo + opłaty za autostrady + 2 noclegi po drodze ( 1- granica Austria-Włochy; 2-okolice Neapolu) + prom dla rodziny 3 osobowej = około 600 €. Cena żywności na Sycylii nie odbiega od cen na kontynencie. My zabraliśmy dużo jedzenia z Polski, kupowaliśmy na miejscu głównie pieczywo, owoce, napoje (super coca-cola, nie taka jak w Polsce i fanta egzotyczna w seledynowej butli) i świeże mięso. Kwaterę znaleźliśmy w necie, koszt około 1100 €/2 tygodnie (kameralny ośrodek z basenem). Jak chcesz inne info to Pytaj.

• 7 years później...
  • 3 years później...