Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze pompy ciepła

massek1993

Recommended Posts

Witam, chce założyć pompę ciepła w domie jednorodzinnym 216m2( ściany pustak 15cm, pustka powietrzna 5cm, pustak 20cm, styropian 8cm ) Dach ocieplony wata 15cm, lecz w tym roku będę zwalał watę i ocieplał Pianą pur 25-30 cm. Podaje link do ciepła właściwego co wyszło z wyliczeń.

https://cieplo.app/wynik/206gz

Dach ocieplony wata 15cm, lecz w tym roku będę zwalał watę

i ocieplał Pianą pur 25-30 cm. https://cieplo.app/wynik/206gz

Poddasze nieogrzewane, więc nie zamieszkałe ;

....- korzystniej zwiększyć grubość izolacji stropu poddasza do 40 -50 cm,

.......- przeliczyć OZC budynku,

....- aniżeli zmieniać izolacje dachu

Poddasze nieogrzewane, więc nie zamieszkałe ;

....- korzystniej zwiększyć grubość izolacji stropu poddasza do 40 -50 cm,

.......- przeliczyć OZC budynku,

....- aniżeli zmieniać izolacje dachu

Strop też jest ocieplony. Położona wata 20 cm i przykręcone płyty. Poddasze mam bardzo niskie, trzeba chodzić na kolanach.

jak masz fotowoltaikę na starych zasadach to pompa zda egzamin jeżeli brak fotow- to zostań przy pelecie . chyba że zrobisz tak jak ja zostawiając peleciaka jako źródło szczytowe / biwalentne/ i wtedy mniejsza pompa a peleciak na -7 i niżej co pozwoli na zaoszczędzenie ok 1000-1500 kWh rocznie

mam podobne zapotrzebowanie , pompa 8kW zużywa ok 5000kWh na sezon , mam gaz i go nie użyłem , tylko do testów .

jak masz fotowoltaikę na starych zasadach to pompa zda egzamin jeżeli brak fotow- to zostań przy pelecie . chyba że zrobisz tak jak ja zostawiając peleciaka jako źródło szczytowe / biwalentne/ i wtedy mniejsza pompa a peleciak na -7 i niżej co pozwoli na zaoszczędzenie ok 1000-1500 kWh rocznie

mam podobne zapotrzebowanie , pompa 8kW zużywa ok 5000kWh na sezon , mam gaz i go nie użyłem , tylko do testów .

Na koniec lutego zakładają mi 10kwp + magazyn 10kwh

Podobnie jak k1krzystof uważam, że w Twoim przypadku nie warto stawiać na ogrzewanie jedynie pompą ciepła.

Zresztą uważam, że w ogóle nie warto stawiać na użytkowanie pc od ok 0st w dół. Oczywiście są wyjątki, np jeśli ma się fotowoltaikę na starych zasadach lub budynek jest bardzo dobrze ocieplony a do tego jest ogrzewanie podłogowe to pc będzie dobrym wyborem. Jednak Twój tak świetny pod tym względem nie jest i nie masz fotowoltaiki na starych zasadach.

Dobrej klasy pompy kosztują za dużo. A to również nie będzie perpetuum mobile.

Natomiast te "mniej dobre" zaczynają mieć apetyt na energię elektryczną wraz ze spadkiem temperatury poniżej zera.

Fotowoltaika na nowych zasadach niestety to wielka niewiadoma a do grzania zimą pc będziesz i tak musiał kupować prąd.

Edytowane przez Dolce13