massek1993 20.02.2024 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2024 Witam, chce założyć pompę ciepła w domie jednorodzinnym 216m2( ściany pustak 15cm, pustka powietrzna 5cm, pustak 20cm, styropian 8cm ) Dach ocieplony wata 15cm, lecz w tym roku będę zwalał watę i ocieplał Pianą pur 25-30 cm. Podaje link do ciepła właściwego co wyszło z wyliczeń.https://cieplo.app/wynik/206gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.02.2024 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2024 Dach ocieplony wata 15cm, lecz w tym roku będę zwalał watę i ocieplał Pianą pur 25-30 cm. https://cieplo.app/wynik/206gz Poddasze nieogrzewane, więc nie zamieszkałe ; ....- korzystniej zwiększyć grubość izolacji stropu poddasza do 40 -50 cm, .......- przeliczyć OZC budynku, ....- aniżeli zmieniać izolacje dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massek1993 21.02.2024 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Poddasze nieogrzewane, więc nie zamieszkałe ; ....- korzystniej zwiększyć grubość izolacji stropu poddasza do 40 -50 cm, .......- przeliczyć OZC budynku, ....- aniżeli zmieniać izolacje dachu Strop też jest ocieplony. Położona wata 20 cm i przykręcone płyty. Poddasze mam bardzo niskie, trzeba chodzić na kolanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 21.02.2024 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 jak masz fotowoltaikę na starych zasadach to pompa zda egzamin jeżeli brak fotow- to zostań przy pelecie . chyba że zrobisz tak jak ja zostawiając peleciaka jako źródło szczytowe / biwalentne/ i wtedy mniejsza pompa a peleciak na -7 i niżej co pozwoli na zaoszczędzenie ok 1000-1500 kWh roczniemam podobne zapotrzebowanie , pompa 8kW zużywa ok 5000kWh na sezon , mam gaz i go nie użyłem , tylko do testów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massek1993 21.02.2024 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 jak masz fotowoltaikę na starych zasadach to pompa zda egzamin jeżeli brak fotow- to zostań przy pelecie . chyba że zrobisz tak jak ja zostawiając peleciaka jako źródło szczytowe / biwalentne/ i wtedy mniejsza pompa a peleciak na -7 i niżej co pozwoli na zaoszczędzenie ok 1000-1500 kWh rocznie mam podobne zapotrzebowanie , pompa 8kW zużywa ok 5000kWh na sezon , mam gaz i go nie użyłem , tylko do testów . Na koniec lutego zakładają mi 10kwp + magazyn 10kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce13 21.02.2024 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 (edytowane) Podobnie jak k1krzystof uważam, że w Twoim przypadku nie warto stawiać na ogrzewanie jedynie pompą ciepła.Zresztą uważam, że w ogóle nie warto stawiać na użytkowanie pc od ok 0st w dół. Oczywiście są wyjątki, np jeśli ma się fotowoltaikę na starych zasadach lub budynek jest bardzo dobrze ocieplony a do tego jest ogrzewanie podłogowe to pc będzie dobrym wyborem. Jednak Twój tak świetny pod tym względem nie jest i nie masz fotowoltaiki na starych zasadach.Dobrej klasy pompy kosztują za dużo. A to również nie będzie perpetuum mobile.Natomiast te "mniej dobre" zaczynają mieć apetyt na energię elektryczną wraz ze spadkiem temperatury poniżej zera.Fotowoltaika na nowych zasadach niestety to wielka niewiadoma a do grzania zimą pc będziesz i tak musiał kupować prąd. Edytowane 21 Lutego 2024 przez Dolce13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts