Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie chcę mieszkać na Własnej!!

Recommended Posts

Ta sama sąsiadka bez naszej wiedzy nazwała ulię Własna. Dodam że jest 9 współwłaścicieli. Gmina przyjęła wniosek przyjmując jej wyjaśnienia że nie ma z nami kontaktu. Czy wszystko odbyło się zgodnie z prawem?? Jak to odkręcić.?? :( Sąsiednie ulice nazywają się Miła, Malwy a ja mieszkam na WŁASNEJ!

U nas byla taka sama sytuacja [ tam gdzie mamy dzialke rekreacyjna]

jedni sasiedzi nazwali ulice piaskowa a my poszlismy do urzedu i powiedzielismy,ze to bylo bez naszej wiedzy i zmienili na sosnowa,oczywiscie tabliczka z nazwa piaskowa nie byla jeszcze zawieszona , nie bylo jeszcze wtedy zadnej uchwaly rady gminy co do nazwy tej ulicy.Wogole to do nas na ta nasza ulice to sam urzednik do nas przyszedl bo ona jeszcze nie miala zadnej nazwy wiec uchwala nie musiala byc zmieniana.To byla zupelnie nowo powstala uliczka wsrod nowych dzialek rkreacyjnych

Nazwy ulic ustala się Uchwałami Rady Gminy/Miasta. Oczywiście w dokumentach Rady każda uchwała musi mieć swoje opisowe uzasadnienie pisemne. Warto sie z tym uzaadnieniem zpoznać.

Oczywiscie, każdą uchwałę można zmienić.

Jeśli chcecie tak zrobić, to nalezy zrobić to jak najszybciej. Taka zmiana nazwy ulicy wiąże sie z kosztami wymiany dowodów osobistych(koszt urzędu - obywatel nie płaci), zawiadomień pracodawców, banków i innych instytucji. Ponadto ktoś z mieszkańców już mógł sobie wyrobic pieczątki i wizytówki z tym adresem.

Pozdrawiam

Jaka jest procedura ustalania nowych ulic w małych miejscowościach ?

Czy można do rady gminy zgłosić swoją propozycję nazwy ulicy, w takiej sytuacji: dom stoi przy prywatnej bezimiennej drodze -trakcie ( 3 współwłaścicieli) , powiedzmy umownie: w drugiej linii zabudowy. Spodziewać się można nazwy głównej ulicy, lecz z numerami w towarzystwie liter abecadła A , B, C...

Nie jest to sytuacja komfortowa, jeśli chodzi o korespondencję, zwłaszcza w przypadku pojawiania się kolejnych domów.

Wolałabym niezależną uliczkę. Czy to możliwe ? , (gdy jest ona bardzo krótka i prywatna) , pojęcia nie mam. :)

Jaka jest procedura ustalania nowych ulic w małych miejscowościach ?

Czy można do rady gminy zgłosić swoją propozycję nazwy ulicy....,...)

Jak już napisałem nadanie nazwy ulicy jest kompetencją samorządu.

Na sesji danej Rady Gminy w głosowaniu odrzuca się lub akceptuje uprzednio zaopiniowane przez odpowiednią komisję rady propozycje nazwy.

Oczywiście, że możesz zgłosić do swojej Rady Gminy/Miasta swoją propozycję nazwy danej ulicy. Jeśli pod tą pisemną propozycją (petycją) podpisze się więcej osób to ta propozycja zyskuje na znaczeniu.

Możesz także "lobbować" (oczywiście we właściwym tego słowa znaczeniu) za nadaniem danej nazwy u radnego/radnych ze swojego okręgu wyborczego do rady gminy miasta (wybory z 2002 r.)

Nazwiska radnych znajdziesz tutaj - http://wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/index.html

musisz dośc głęboko wejść w serwis klikając kolejno następujące - podkreślone linki:

- województwo

- powiat/miasto na prawach powiatu

- miejscowość

- nr okręgu wyborczego

- nr listy (wszystkie numery list po kolei)

i już masz nazwisko/a ..... uff... :wink:

Powodzenia

• 2 years później...
mam podobny problem, na już prawie "naszej" wiosce nie ma nazw ulic, są tylko numery, a że miejscowość rozrasta się szybko, jest to poplątanie z pomieszaniem, np. nr 5 ma litery od a do k przy czym przy a nie ma b tylko właśnie k - działka stała długo niezabudowana.. a pani w ug wpiera mi, że nie da się nadać nazw ulic.... :o jest jakiś przepis do którego mogłabym się odwołać?

mam podobny problem, na już prawie "naszej" wiosce nie ma nazw ulic, są tylko numery, a że miejscowość rozrasta się szybko, jest to poplątanie z pomieszaniem, np. nr 5 ma litery od a do k przy czym przy a nie ma b tylko właśnie k - działka stała długo niezabudowana.. a pani w ug wpiera mi, że nie da się nadać nazw ulic.... :o jest jakiś przepis do którego mogłabym się odwołać?

Art. 18 ust. 2 pkt 13 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm.)

Nadanie nazwy ulicy jest wyłączną kompetencją rady.

Nie wykluczam, że w przypadku Twojej gminy (sołectwa?) nadanie nazw musi byc poprzedzone kosztownymi i pracochłonnymi działaniami - nazwijmy je geodezyjno- inwentaryzacynymi.

Czy ta "pani z gminy" powiedziała w czym jest problem?

Ja byłem w gminie i mnie sie facet pyta czy nie mam jakiegos pomysłu na ulicę, przy której budujej dom..

No to złożyłem wniosek - od razu na 2 ulice ;)

Po 2 tygodniach zgłosili sie do właścicielki jednej z ulic (prywatna działka) - ona sie zgodziła na nazwę.

Po 4 tygodniach przysłali mi do domu pismo z gminy z decyzją o nowych nazwach ulic i podziękowaniem za wymyslenie nazw.

Po 8 tygodniach zawiesili tabliczki.

W ten sposób zostałem okalnym społecznikiem :lol: