SoulG 24.02.2024 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego Cześć,jestem w trakcie wykańczania mieszkania i pojawił się problem z rurą od okapu, ponieważ deweloper umieścił ją 50 cm od ściany, przez co trzeba było ją przenieść. Mój wykonawca zrobił przejście z rury okrągłej o średnicy 15 cm na prostokątną 11 cm x 5,5 cm. Zastanawiam się czy ta średnica będzie wystarczająca? Teoretycznie w instrukcji obsługi lokalu jest napisane, że okap powinien mieć wydajność max 200 m3/h i jest też zainstalowany regulator przepływu powietrza na taką wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 24.02.2024 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 11x5.5 to odpowiednik 10cm fi. Do 15cm fi trzeba 22x9. Redukcja z 15 fi do 10 fi jest bardzo duza i stworzy duzy opor a wiec mniejsza moc i wiekszy halas. A ta rura 15cm to jest w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoulG 25.02.2024 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego (edytowane) A ta rura 15cm to jest w kominie? Sprawdziłem jeszcze raz i w kominie jest rura 12,5 cm, czyli to nie będzie aż tak wielka redukcja. Tylko czy zostawić 11x5,5 czy lepiej zmienić na 20.4x6. Tak jak wspomniałem w instrukcji jest napisane, że okap powinien mieć max 200 m3/h. Edytowane 25 Lutego przez SoulG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 28.02.2024 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego Lepiej zmienić bo takie przewężenie to tylko same wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts