buber 05.09.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Jak w temacie naprawdę nie wiem po co dodaje się wapna do zaprawy prosił bym o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.09.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 uplastycznia, opóźnia czas wiązania, zmniejsza opór dyfuzyjny, jest grzybobójcze, może jeszcze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 05.09.2002 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 To samo co zaprezentował Januszek powyżej, plus:- zwróć uwagę, że wznosisz np ściany z elementów o stosunkowo niskiej wytrzymałości. Lepisz to mozolnie zaprawą cementową o wytrzymałości znacznie wyższej - ale i większej sztywności. Otóż z biegiem lat te elementy przestają do siebie pasować. Sztywna siatka spoin z zaprawy cementowej nie pozwala na pracę znacznie słabszych cegieł/pustaków/bloczków. Prowadzi to do pogłębiającego wykruszania się kolejnych wierzchnich warstw tychże elementów drobnowymiarowych.Widać to często w obiektach zabytkowych, z cegłą licową, w których jakiś niedouczony wielbiciel cementu starannie wyspoinował wątek właśnie zaprawą cementową, doprowadzając do szybkiego wykruszania się cegieł.Reasumując: parametry cegły/pustaka/bloczka i spoiny powinny być podobne. Do tego służy m.in. wapno.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 05.09.2002 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 A ja już myślałem, że mam za kruchą zaprawę.... Wykrusza się z muru dosłownie pod palcem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIK 05.09.2002 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 przy cegłach klinkierowych wapno powoduje wykwity,to samo dotyczy płytek klinkierowych-sa specjalne zaprawy z trasem. które zabezpieczają przed wikwitami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 05.09.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 ckwadrat - bez obaw. Podłub palcem w spoinie gotyckiego kościoła (gdy proboszcz nie widzi...). I co ? Palec Ci wchodzi w spoinę, ale kościół stoi od 12?? .A w Twoim przypadku chodzi o niewielki, lekki domek. Postoi bez problemów, jeśli tylko fundamenty nie są sknocone.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.09.2002 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 nie wolno używać wapna do murowania cegieł klinkierowych, jednakże, tak jak to opisał Luna_tyk musi ona być na tyle podatna aby nie powodować wykruszeń, wówczas stosuje się plastyfikatory nie powodujęce wykwitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 05.09.2002 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Dzięki wszystkim z mojej pomroczności została już jasność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digicom 07.09.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2002 Spotkałem się, że zamiast wapna majster dodawał płynu do mycia naczyń (jakieś 100ml na betoniarkę 200litr.) Efekt był bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.09.2002 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2002 U mnie też dodają mniej więcej w takiej proporcji "wapno w płynie" Farplast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 08.09.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2002 Luna_tyk,Ckwadratnie byłbym taki pewien czy domek budowany z `obecnych` cementów może równać się z tymi budowanymi kilkaset lat temu.Obecnie produkowane cementy posiadają 3 krotnie większy stopień rozdrobnienia niż cementy produkowane przed wojną. Dzięki temu zabiegowi udało się znacznie skrócić czas `pełnej dojrzałości` zaprawy czy betonu z około 3 miesięcy do 28 dni.Jak zwykle nic za darmo tak i tutaj mamy mniejszą trwałość `produktu` docelowego.Tak czy inaczej zaprawa z dzisiejszego cementu przeżyje nas kilkakrotnie. wiadomość ze świata gdzie wydłużenie to skrócenie ujemne:`ciasto wapienne ma wielką plastyczność,silne właściwości retencyjne wody,wykazuje dużą przyczepność. Z tych względów dodane do zaczynu,zaprawy lub betonu poprawia ich skład ziarnowy(zwłaszcza przy braku drobnych frakcji),urabialność,nieprzepuszczalność,zdolności iniekcyjne,wygląd po rozformowaniu,zwiększa odczyn zasadowy(korzystne np. z uwagi na pasywację stali zbrojeniowej w żelbecie). Wapno wpływa także na zmniejszenie podatności do powstawania rys(obniża wspólczynnik sprężystości E materiału i zwiększa jego możliwość przenoszenia odkształceń,co jest istotne np. w zaprawach tynkarskich).` skrypt PW HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atyp1 25.12.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 To, że koscioły stoją od 12 wieku, nie świadczy od wyższości wapna nad cementem i nie temu zawdzięczają swoją trwałość. Ściany kościołów mają niekiedy grubości prawie 2 metry! Obecnie nie buduje się takich ścian. Gdyby miały grubość odpowiadającą grubości dzisiejszych budynków, nic by z nich do dnia dzisiejszego nie pozostało. Gdyby wapno było tak wspaniałym materiałem, to dzisiaj budowalibyśmy i tynkowali zaprawami z użyciem gaszonego wapna. A jednak tak nie jest. Tynki i zaprawy z duża zawartością wapna są podatne na wietrzenie. Budynki Bauhausu z lat 20-30 oparte na cemencie i żelbecie wyglądają dzisiaj (prawie po 100 latach) jak nowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts