Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po kilku latach bezowocnych oczekiwań na opracowanie nowego planu zagospodarowania w mojej gminie i po wejściu nowych przepisów w 2003 roku postanowiłem złożyć wniosek o WZ.Od początku moich starań zapewniano mnie w urzędzie,że szkoda czasu i fatygi, bo i tak nie dostanę warunków zabudowy.Urząd okazał się bardzo słowny i rzetelny, także po miesiącu dostałem odpowiedź negatywną(wniosek złożyłem w sierpniu 2004).Jako przyczynę odmowy podano mi brak sąsiedztwa(zabudowana była druga działka z koleji).Jednak po lekturze forum i zainspirowaniu mnie przez Romiego 25 złożyłem odwołanie do SKO,które decyzję gminy uchyliło w całości.Uznało ono,że działka sąsiednia to taka działka,która znajduje się w obszarze analizowanym(dwie szerokości frontu działki w jedną i drugą stronę).Za działkę sąsiednią uznano mnie także tę ,po drugiej stronie drogi.Gmina musiała zająć się moją sprawą ponownie i teraz po czterech miesiącach oczekiwania dostałem warunki zabudowy.Wszyskie parametry zabudowy, o które wystąpiłem dostałem bez problemu(a już byłe nastawiony na kolejne odwołanie).Także nie bójmy się urzędów i nie bójmy się walczyć o swoje prawa,ponieważ zawsze jest instancja odwoławcza ,do której możemy się odwołać i są przełożeni urzędników,na których możemy napisać skargę(co też zrobiłem).Samą karą dla nich jest napisanie dwóch stron maszynopisu odpowiedzi na taką skargę.Jeszcze raz dzięki wszystkim,a zwłaszcza Romiemu!
https://forum.murator.pl/topic/27643-warunki-zabudowy-mam/