Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Podczas przenoszenia hydrofory ( zbiornik 24 l ) na działkę przez niewiedzę zamieniłem rure 1 cal na 2 rury 25 PE, gdzie jedna była rurą ssącą, a druga miała służyć jedynie do spuszczenia wody na zimę, aby co roku nie rozkopywac miejsca gdzie poprzednio był zawór do spuszczania. Po zmianie podczas podlewania pompa pracuje w sposób ciągly, a poprzednio pompa dobijała do max ciśnienie i się na chwilę zatrzymywała.

Założyłem, że jest to stan nieprawidłowy i dzieje się tak ze względu na zbyt mały przekrój rury ssącej i żeby ponownie nie rozkopywać i zamieniac na 30 PE postanowiłem, że wykorzystam rurę do spuszczanie wody i obie będą służyć jako doprowadzenie wody ze studni do hydroforu. Czyli mamy studnie - 1 cal trójnik - 2 x 25 PE - trójnik 1 cal - hydrofor

Czy taki układ ma sens, czy zrobi większe spustoszenie niż układ z jedną rurą 25 PE?

W planie mam jeszcze montaż większego zbiornika 50 l lub 80 l, bo w planie montaż prysznica jak to wpłynie na sytuację

Z drugiej strony chyba dla hydroforu zdrowsza jest praca ciągła niż wyłączanie co minutę podczas godzinnego podlewania.

Czy nie będzie problemu z zassaniem wody itp

[ATTACH=CONFIG]468310[/ATTACH]

https://forum.murator.pl/topic/276434-hydrofor-rozdzielona-rura-ss%C4%85ca/

Jeżeli przed trójnikiem i za trójnikiem masz 1" to przecież to jest ta sama średnica co pojedyncza rura DN25. Jeśli nawet są jakieś różnice w grubościach ścianek to jest to pomijalne.

Poza tym tak jak napisałeś - dla pompy zdrowsza jest praca ciągła niż start/stop co minutę.

https://forum.murator.pl/topic/276434-hydrofor-rozdzielona-rura-ss%C4%85ca/#findComment-8097280

Niestety nie (nie byłem zbyt precyzyjny) przed trójnikiem mam stalową 1" DN25, a ta pojedyncza to 25 PE( niebieskie) więc jest 25,4 mm vs 21,4 mm niby niewiele ale przekrój to 505 mm vs 360 mm czyli 30 % mnijeszy, a jak użyje obu to mam znowu 40% większy, a pewnie zmniejszenie przekroju o 30% zmniejsza przepływ wody o np 40 %.. Zasad zachowania się wody przy zmianach ciśnienia, przekroju nie znam i nie wiem czy zamiast pomóc nie strzelam sobie w stopę.

Ciągła praca mi nie przeszkadza tyle co zalecenia producenta, aby doprowadzenie było DN25 i nie wiem czy takie przewężenie nie dobije mi znowu pompy. Finalnie chce powiększyć zbiornik więc pompa nie będzie pracować ciągle, tylko powinna robić sobie kilkuminutowe przestoje.

https://forum.murator.pl/topic/276434-hydrofor-rozdzielona-rura-ss%C4%85ca/#findComment-8097640