war3fan 06.03.2024 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2024 Cześć Mam nad sobą sąsiada z rodziną, dzieciaki dość często skaczą przy muzyce przez co sufit mi się trzęsie w pokoju O tyle o ile te szkraby są przesympatyczne o tyle ich harce są dość uciążliwe dla mnie, poza harcami zwykłe chodzenie sąsiada z góry dość mocno przenosi się na mój sufit. W planach mam obniżenie go o 10 cm, wrzucenie wełny na 5 cm, wykorzystanie taśmy akustycznej na regipsy Co mógłbym zrobić lepiej/poprawić plan aby uzyskać jak najlepszy efekt wytłumienia dudnienia sufitu podczas chodzenia/skakania u sąsiada? Czy płyty Knauf Akustik mają sens ? Póki co myślałem o zwykłym regipsie, jednak zacząłem drążyć temat i natknąłem się na różne opinie o płytach Knauf Akustik - jedni piszą, że działa, inni, że bzdura i strata pieniędzy. Z opisu producenta i badań jakie przeprowadzają powoli mnie przekonują, jednakże jestem tu wyczulony - marketingowcy są w stanie wiele naobiecywać a potem zwalić na niepoprawny montaż . Myślałem o dodaniu 2 cm korka, ale przyznam, że przy metrażu ponad 30m2 dorzucenie dodatkowo korka przy cenie ok 70-80zł od m2 dość mocno naciąga budżet, a nie znalazłem opinii która by potwierdziła tego skuteczność. Nie bardzo mam możliwość obniżać więcej - już po tym zrównaniu sufit będzie praktycznie na równo z ramą okna, ewentualnie obniżenie może o 12 cm i wrzucenie wełny 10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urielvalerie 23.04.2025 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia W dniu 6.03.2024 o 23:26, war3fan napisał: Cześć Mam nad sobą sąsiada z rodziną, dzieciaki dość często skaczą przy muzyce przez co sufit mi się trzęsie w pokoju O tyle o ile te szkraby są przesympatyczne o tyle ich harce są dość uciążliwe dla mnie, poza harcami zwykłe chodzenie sąsiada z góry dość mocno przenosi się na mój sufit. W planach mam obniżenie go o 10 cm, wrzucenie wełny na 5 cm, wykorzystanie taśmy akustycznej na regipsy Co mógłbym zrobić lepiej/poprawić plan aby uzyskać jak najlepszy efekt wytłumienia dudnienia sufitu podczas chodzenia/skakania u sąsiada? Czy płyty Knauf Akustik mają sens ? Póki co myślałem o zwykłym regipsie, jednak zacząłem drążyć temat i natknąłem się na różne opinie o płytach Knauf Akustik - jedni piszą, że działa, inni, że bzdura i strata pieniędzy. Z opisu producenta i badań jakie przeprowadzają powoli mnie przekonują, jednakże jestem tu wyczulony - marketingowcy są w stanie wiele naobiecywać a potem zwalić na niepoprawny montaż . Myślałem o dodaniu 2 cm korka, ale przyznam, że przy metrażu ponad 30m2 dorzucenie dodatkowo korka przy cenie ok 70-80zł od m2 dość mocno naciąga budżet, a nie znalazłem opinii która by potwierdziła tego skuteczność. https://forum.murator.pl/topic/276506-wyciszenie-sufitu-w-100-letniej-kamienicy/ Monkey Mart Nie bardzo mam możliwość obniżać więcej - już po tym zrównaniu sufit będzie praktycznie na równo z ramą okna, ewentualnie obniżenie może o 12 cm i wrzucenie wełny 10 ? Spróbuj dodać dźwiękoszczelność na krawędziach okien i drzwi. To często słabe punkty izolacji. Warto też zbadać, czy pianka akustyczna na ścianach sąsiada (jeśli takie mają) pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts