Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BRIGHTON LMP95 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

ryby

To pozostawię dzieciom.....w spadku :wink: W tym domu będę mieszkała tylko ja i mąż. Tak naprawdę to jedyne miejsce na schody widzę z salonu (wiem, że Ty nie jesteś zwolennikiem takiego rozwiązania :) ), ale mnie się to podoba, szczególnie gdy są ażurowe (może nie będę "odlatywać" :))

W kwietniu doszedłem na razie do wymurowania ścian fundamentowych, następnie przez ok. 10 dni zastój, gdyż zbliżał się tremin porodu naszej córki.

Mała przyszła do nas 30 kwietnia, więc powoli ruszam dalej. W maju chcę zrobić izolacje ścian fundamnetowych, rozprowadzenie kanalizacji, zasypke fundamentów i wylewkę. Mam nadzieję, że najpóźniej na początku czerwca wejdę murarze aby wyciągnąć ściany.

I prawdopodobnie zmieniamy strop z drewnianego na terivę.

Ładny dom, a nawet bardzo ładny :D :D :D . Ja pewnie zrezygnowałabym z lukarn ogrodowych na rzecz okien dachowych. No i nie pasuje na moja działkę ze wzgledu na strony swiata. Wejście do pom gosp. przez łazienke i brak miejsca na duży stół w pokoju dziennym też sąkontrowersyjne. Ale jeśli chcesz tak mieć to nic nie stoi na przeszkodzie .

• 2 months później...
Wybraliśmy projekt LMP 95, ponieważ mamy działkę z wjazdem od strony południowej.Szukaliśmy też domku o niewielkim metrażu, choć i tak go powiększyliśmy za sprawą naszych zmian, bo chcieliśmy mieć domek funkcjonalny.Dlatego też: wiatę zabudowaliśmy na garaż i zrównaliśmy z tylną ścianą domu tak, aby było przejście do kotłowni z garażu.Przechodnia łazienka - to niezbyt trafny pomysł, tym bardziej, że w okolicy nie ma gazu i będziemy mieć kocioł na eko-groszek.Do garażu wchodzi się przez spiżarkę.Nad garażem pralnia-suszarnia, przejście do niej z łazienki na górze. Poza tym chcieliśmy mieć zadaszone wejście do domu więc zaprojektowaliśmy balkon, ale wychodzi się na niego tylko z naszej sypialni (to ta największa), bo drugie okno balkonowe(od strony frontowej) w sąsiednim pokoju zmieniliśmy na zwykłe okno, aby pokój był bardziej ustawny.W przyszłości stanie tam narożne biurko córki.Inne zmiany:doświetliliśmy niewielkim oknem klatkę schodową, zmieniliśmy kąt nachylenia dachu na 40 stopni, ścianę kolankową podnieśliśmy na 90 cm.,na dole tymczasowo zrezygnowaliśmy z małego pokoju robiąc duży salon, ale myśląc przyszłościowo zostawiliśmy drzwi, które od strony przedpokoju zabudujemy płytą gk, a od strony salonu będzie wnęka na płyty lub książki.Wejście do salonu na przeciwko kuchni.W tej niedoszłej sypialni na dole zamurowaliśmy okno od strony północnej, a wstawiliśmy na tej ścianie gdzie były drzwi balkonowe, z drzwi zrezygnowaliśmy.Wejście na taras jest tylko z wykusza.Na tarasie nie ma słupa podpierającego balkon.Aby doświetlić łazienkę na dole myślimy o luksferach na ścianie graniczącej z kotłownią(w miejscu drzwi przejściowych).Zmian dużo, ale wszystko po to, aby w przyszłości mieszkało się wygodnie.Teraz prawie wszystko jest OK, może tylko pokoje są niezbyt ustawne, ale za to można je urządzić nietypowo.Obecnie jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych, w przyszłym roku planujemy przeprowadzkę. Dopiero wtedy okaże się w praktyce, jakie są wady i zalety LMP 95.Pozdrawiam.

Bryłka ładna.

Rzeczywiście z drzwiami na taras należy moim zdaniem ograniczyć, tym bardziej, że będą częściowo osłonięte od ulicy. Przydałby się kawałek szafy w sieni. Ewentualnie przejście do pomieszczenia gospodarczego jeżeli sięda to zrobiłbym przez niewymiarowe drzwi pod schodami. Wleziesz do PG cosik podłubać po cichu. A teściowa przez przypadek pod prysznic, albo do toalety się właduje, zderzenie może być niefortunne ( wyjdziesz to nachodzisz, nie wyjdziesz to podglądasz :o itak plama i tak plama :-? )

Może warto obudować wiatę garażową (zyskało by się zimny stryszek/rupieciarnię).

Na górze balkoniki od frontu na out. Wietrzyć pościel można gdzie indziej. Zastanowiłbym się także nad balkonem nad tarasem. Taras można zadaszyć takze w inny tańszy sposób, a balkon będzie przyczyną do niesnasek potomstwa.

Trochę skrewiona wanna na górze. Górny prysznic bym wywalił i wstawił wannę narożną w jego miejsce, prysznic jest na dole, a narożną można dozbroić).

• 5 months później...