thalex 20.01.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 ARi. napisał: .... . AHA NIKT NIE WSPOMINAŁ O radiu...... . Niepolecam przyklejania styropianu latem jak jest bardzo słonecznie oczy od tego bolą ciekawe czy ktoś kładzie styropian w okularach przeciw słonecznych jak tak to dopiszcie do listy To już teraz wiemy dlaczego masz przysłonięte jedno oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.01.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 ARi. napisał: ...AHA NIKT NIE WSPOMINAŁ O radiu przydaje sie bo jesli ktoś ma sporo m2 do zrobienia to troche czasu mu zejdzie AHA jeszcze MIARA potrzebna ... Radia raczej nie potrzebuję - wolę odgłosy natury i wyciszam się podczas pracy w ciszy. Co do miary to raczej jest niepotrzebna bo przymiary robi się samą płytą styropianową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 21.01.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 \ napisał: Ja bym nie powiedział tak wole miare niż przykładać styropian pod koniec jak dochodzisz do samej góry czyli dachu nie zawsze jest podbitka równo zrobiona a pozatym jesli odcieplasz do samego dachu musisz ściąć styropian pod skosem tak jak idzie dach a najlepiej sie przykleja styropian w dwie osoby wtedy robota leci że szok i są efekty jeden na rusztowaniu jest i przykleja a drugi miesza klej i przykleja placki ( nie piecze placki tylko przykleja nie mylić tego ) Powracając do mojego oka nieźle to sobie wymyśliłeś THALEX serio jak człowiek w dzień słoneczny sie na patrzy na biały styropian to oczy bola a pozatym nie polecam siatki zatapiać w dzień słoneczny tzn po tej stronie co świeci słońce bo szybko klej wiąże Aha jeszcze coś ja tego nie dałem ale polecam listwy startowe do styropianu mają one nawiercone otwory i poprzez te o twory powietrze wlatuje i nie trzeba styropianu dodatkowo wentylować POLECAM to narazie tyle Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 21.01.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Pamiętajcie wszyscy o bardzo ważnym przyrządzie:sznurku.Skoro niektórzy chcą ocieplać to podpowiem.Nie warto trzymać się dokładnie pionu,gdyż różnice na wysokościach są znaczne.Trzeba trochę rozsądku.Najlepiej zrobić sobie bazę startową.W najwyższym punkcie po rogach budynku przykleić koostki styropianu ,następnie spuścić z nich sznurekaż do przyklejonej pierwszej płyty na rogu budynku.Tą samą czynność robimy po drugiej stronie ściany.Między dolnyni płytami rozwieszamy także sznurek dopasowując do niego płaszczyznę styropianu.Następnie wyprowadzamy narożniki pamiętając aby płyty byłu z sobą powiązane.Cały czas bazujemy się do sznurków.Łaty używamy tylko do uklepywania.Poziomica jest potrzebna do uchwycenia poziomu pierwszej warstwy.Mając wyprowadzone narożniki dokładamy kolejne płyty do rozwieszonego między nimi sznurka.Pamietaj o tym aby wszystkie ościeża okien znajdowały się w jednej lini.Bezwarunkowo ścianę należyzagruntować.Prace przy ocieplaniu budynku powinno się wykonać przy zarusztowanym budynku w koło,a przynajmniej dwie ściany.Przyklejanie styropianu idzie szybko.Ale musimy zachować pewien reżim technologiczny.Nie możemy świerzo przyklejonego styropianu kołkowac,więc przechodzimy na następną płaszczyznę. Najlepiej jak okleimy cały budynek,a następnie kołkujemy ,uzupełniamy szczeliny pianką i docieramy.Od tego jak przygotujemy powierzchnię zależy dalszy efekt.To rzeczywiście nie jest trudne,ale pracochłonne i ryzykowne.Powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.01.2005 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Jan Przestrzelski napisał: Pamiętajcie wszyscy o bardzo ważnym przyrządzie:sznurku. Skoro niektórzy chcą ocieplać to podpowiem. Nie warto trzymać się dokładnie pionu,gdyż różnice na wysokościach są znaczne.Trzeba trochę rozsądku. Najlepiej zrobić sobie bazę startową.W najwyższym punkcie po rogach budynku przykleić koostki styropianu ,następnie spuścić z nich sznurekaż do przyklejonej pierwszej płyty na rogu budynku.Tą samą czynność robimy po drugiej stronie ściany.Między dolnyni płytami rozwieszamy także sznurek dopasowując do niego płaszczyznę styropianu. Następnie wyprowadzamy narożniki pamiętając aby płyty byłu z sobą powiązane.Cały czas bazujemy się do sznurków.Łaty używamy tylko do uklepywania.Poziomica jest potrzebna do uchwycenia poziomu pierwszej warstwy.Mając wyprowadzone narożniki dokładamy kolejne płyty do rozwieszonego między nimi sznurka.Pamietaj o tym aby wszystkie ościeża okien znajdowały się w jednej lini.Bezwarunkowo ścianę należy zagruntować.Prace przy ocieplaniu budynku powinno się wykonać przy zarusztowanym budynku w koło,a przynajmniej dwie ściany.Przyklejanie styropianu idzie szybko.Ale musimy zachować pewien reżim technologiczny.Nie możemy świerzo przyklejonego styropianu kołkowac,więc przechodzimy na następną płaszczyznę. Najlepiej jak okleimy cały budynek,a następnie kołkujemy ,uzupełniamy szczeliny pianką i docieramy.Od tego jak przygotujemy powierzchnię zależy dalszy efekt.To rzeczywiście nie jest trudne,ale pracochłonne i ryzykowne. Powodzenia.. Dziękujemy Janku! Równy z ciebie gość! Z tym sznurkem to super porada bardzo pomysłowe . A za Twoją życzliwość w tym poście ta panienka tańczy wyłącznie dla Ciebie http://www.wootanime.com/girls/jump1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 22.01.2005 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Wiecie jak ja ocieplałem swój dom.Kupiłem beczkę dysperbitu. Nałożyłem na 80 cm zębatą pacę kielenką prosto z beczki to" masełko " i przejechałem po ścianie.Następnie na tak ułożony dysperbit dociskałem czystą płytę styropianu.Bez sznurka,poziomicy,wiercenia,kołków.Tylko opiankowałem i dotarłem nierówności przy krawędziach.Minimalne koszta . Tym sposobem może przykleić styropian nawet osoba niedoświadczona i słaba fizycznie.Ale to tylko gdy powierzchnia jest idealnie równa.A takie są ściany w mojej technologii. Rozumiesz Jajmar dlaczego u mnie to takie proste? Czy ktoś tak robił -chyba nie. Ależ ta panienka ślicznie tańczy.Naprawdę dla mnie ?:roll:och dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2005 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 super pomysł z dysperbitem Janku ! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 23.01.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Thalex fiu fiu panienka uzdoliona a co jeszcze potrafi ? Pozdrawiam tych co bedą przyklejać i tych co już są po Ps. Zachęcam do robienai ramek "boni" koło okien bardzo fajny efekt wychodzi a najlepiej rozgladnijcie sie po nowo budowanych osiedlach jak oni to zrobili czy maja ramki czy nie i jak to wyglada bez ramek mi sie nie podoba jak niema ramek noi zawsze można podpatrzeć kolor elewacji TYLKO Z TYMI RAMKAMI JEST TAKI NUMER JAK ZLECICIE TO KOMUS TO SPORO ZAPLACICIE ZA WYKONAIE BO ZATO SOBIE LICZA Pozdrawiam jeszcze raz dla jasności co to jest ramka nad oknem i jaki jest efekt wklejam fotke http://foto.onet.pl/upload/29/2/_375368_n.jpg jak ktos bedzie chiał to mam zbliżenia też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.01.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 To podeślij mi zbliżenie na mailia.Nie wiem czy będę robił sam bo nie mam rusztowań a i z czasem krucho. Napisz ARi jak robi się taką ramkę bo ja sobie wyobrażam tak;Nakleić styropian grubości 3cm i okleić siatką? no bo jak inaczej? A dla Ciebie ARi taka panienka;http://www.wootanime.com/girls/blast1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 23.01.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 thalex napisał: To podeślij mi zbliżenie na mailia. Nie wiem czy będę robił sam bo nie mam rusztowań a i z czasem krucho. Napisz ARi jak robi się taką ramkę bo ja sobie wyobrażam tak; Nakleić styropian grubości 3cm i okleić siatką? no bo jak inaczej? A dla Ciebie ARi taka panienka; http://www.wootanime.com/girls/blast1.gif Wyślij mi jeszcze raz panienkę a zdradzę ci jak ja to robię. Ona jest moim natchnieniem.D la niej warto zdradzić samego siebie nie tylko zdobyta latami doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 24.01.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Wakmen napisał: Niedokładnie czytamy chechlak : \ napisał: ... piankowanie szczelin między styrop(wszystkie większe od 3mm... To znaczy, co niedokładnie czytam. Jan mówił o piankowaniu, a ja mówię, że wygodniej pistoletem niż zwykłą pianką i oszczędniej, taniej i mniej ścinania jak nadmiar wypłynie. Chyba Wakman, ty coś bez zrozumienia czytasz . Taj jak Ari uważam, że miarka jest lepsza niż mierzenie styropianem. Człowiek na dole, który mierzy, przycina i kładzie placki może nawet klej urobi jest wielce pożądany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 25.01.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Fiu Fiu ThaleX ale panienka a pozatym ale uwas musi wiać W dobra strone idziesz ThaleX z Ramkami umnie to jest tak styropian o grubości 2 cm o szerokości chyba 15 cm a wysokiść tak jak okno i został przyklejony a żeby to jeszcze ładnie wyglądało to na boki tych ramek przykleja sie narożnik alumniniowy i zatapia sie siatke też w kleju jak klej związe wygładza sie np Cekolem i szlifuje. Bardzo pracochłonne jest to i dlatego sporo sobie firmy żądają za takie wykonanie chyba jak sie nie myle to ponad 40 zł za m2. TAkie ramki zazwyczaj sie maluje lub kładzie sie baranek w innym odcieniu niż elewacja, ja jestem zwolennikiem malowania a nie baranka na tych ramka ładniej to wygląda co do grubosci styropianu to nie można przesadzać gdyz zrobi sie podest dla np. wrubli i bedą siadać i załątwiać sie może nawet przy grubośic 2 cm tez chyba bedą parkować to chyba na tyle acha ramke na rok też tak można wykonać zastosowałem tam cyfry plastikowe koszt jednej chyba 9 zł nawierca sie i mocuje sie zapomoca kołeczków co są w kąplecie ja jeszcze dałem sylikon w otwory i Cyfry troche oddaliłem od ściany gdyz jak z góry sie zgromadzi kuz a potem bedzie padało to moga sie zrobiś smugi a jak oddaliłem to raczej nie tak przynajmniej mi sie zdaje Pozdrawiam ARi PS. RADA z praktyki własnej JESLI MASZ BRAME HORMANA NA PILOTA I ROBISZ OCIEPLENIE WJAZDU DO GARAŻU TO PAMIETAJ NIE DOPYCHAJ STYROPIANU DO LISTWY GÓRNEJ NA STYK A ZWLASZCZA PRZY OTWARTYCH DRZWIACH ja tak zrobilem to po zamknieciu drzwi na pilota automat mi otwierał bo wyczuwał opór musi być szczelina mala ale musi bo brama dociska listwe górba przynajmniej przy długosci bramy 4m To na tyle dziś parapety zewnetrzne i wewnetrzne sam osadzałem i wsumie chyba lepiej zewnetrzne parapety dawać na pianke chyba http://foto.onet.pl/upload/21/66/_375369_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malajkat 20.02.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Czy można tą metodą ocieplić zimnego kanadyjczyka. Jeżeli tak to jakie są róznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 20.02.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 malajkat napisał: Czy można tą metodą ocieplić zimnego kanadyjczyka. Jeżeli tak to jakie są róznice. czy kanajdyczyki są zimne? A może kanadyjki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 20.02.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 nieznalazłęm kanadyjczyka ani kanadyjczykowej ale wkleje flage zawsze to coś http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/b/b3/Kanada_flaga_srednia.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 26.02.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Jan Przestrzelski napisał: Wiecie jak ja ocieplałem swój dom.Kupiłem beczkę dysperbitu. Nałożyłem na 80 cm zębatą pacę kielenką prosto z beczki to" masełko " i przejechałem po ścianie.Następnie na tak ułożony dysperbit dociskałem czystą płytę styropianu. Janku czy Twoja metoda na dysperbit nadaje się na bardzo równy BK? Czy po przyklejeniu już nie kołkujesz? Rozjaśnij proszę trochę Twój patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 26.02.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 ppp.j napisał: Jan Przestrzelski napisał: Wiecie jak ja ocieplałem swój dom.Kupiłem beczkę dysperbitu. Nałożyłem na 80 cm zębatą pacę kielenką prosto z beczki to" masełko " i przejechałem po ścianie.Następnie na tak ułożony dysperbit dociskałem czystą płytę styropianu. Janku czy Twoja metoda na dysperbit nadaje się na bardzo równy BK? Czy po przyklejeniu już nie kołkujesz? Rozjaśnij proszę trochę Twój patent. Metodą na dysperbit docieplam ścianę w mojej technologii klejąc styropian do styropianu na grzebien. Tu średnia grubość betonu to 5cm.Beton konstrukcyjny zawibrowany jest mniej nasiąkliwy od BK. Nie polecam stosowania dysterbitu do klejenia styropianu na BK. BK jest materiałem bardzo chłonnym wilgoć.Objętość tego materiału w ścianie jest pięciokrotnie większa niż betonu urzytego w mojej technologii.Sprawność ochrony cieplnej budynku zależy znacznie od stopnia nasycenia bloczków parą wodną. Chcąc zastosować mój sposób należałoby najpierw zagruntować roztworem wodnym dysperbitu ściany (ale wtedy powstaje membrana nie przepuszczająca pary wodnej i wody)a dopiero później kleić płyty. Stwarza to zagrorzeniew wentylowaniu ściany.Przy klejeniu na placki i zachowaniu szczeliny odpowietrzającej na obwodzie płyty istnieje naturalna wentylacja od listwy prowadzącej po okap. Jeśli masz równe powierzchnie ścian z BK to zagruntuj unigruntem i płyty przyklejaj na klej do styropianu stosując metodę na grzebień jak przy kafelkach.Mniej doświadczonym będzie łatwiej niż na placki . Jeśli stosujesz kleje markowe to do dwuch kondygnacji można nie kołkować. Podkreślam,że opinie wyrażane w tej kwesti są wyrażanie na podstawie wieloletniej praktyki w wykonawstwie dociepleń., mogą się mijać z opinią teoretyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G2 07.03.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Jan Przestrzelski napisał: thalex napisał: duduś napisał: Ale co można zrobić nie tak przy przyklejaniu styropianu do prostej ściany - nie przesadzajmy . Czym różni się pan po budowlance ( nie daj boże z marnym doświadczeniem ) od mojego męża ( też z marnym doświadczeniem ) Jak poczytasz to zrobisz sam ,wszystkie prace są dla ludzi ,zależy ile masz czasu i jakie chęci. Co do zatapiania siatki to faktycznie może być gorzej bo trzeba mieć wprawę ( no i te rusztowania - koszt wynajmu czasami pokryje się z ceną za robociznę) Podobno można sknocić tynkowanie. (biję się z myślami ) przedewszystkim trzeba robić tak jak radż poradniki. Zagruntowanie posdłoża ,przyklejenie bez oszczędności i przesadd z klejem,opiankowanie szczelin między styrop(wszystkie większe od 3mm),okołkowanie po stwardnięciu kleju,dotarcie styropianu aby powierzchnia była równa.To można zrobić samemu.Siatkę wtapiamy w klej tak aby znalazła się po zagładzeniu w środku,nie może dotykać styropianu ,ani wystawać.To zbrojenie. Bardzo ważne są ubróbki wkoło otworów okiennych-największe naprężenia.Powierzchnia kleju oprucz swojej grubości musi być jak lustro.Dopiero póżniej przystępujemy dodalszych prac.Te dalsze prace to cena od 12-15zł.Oczywiście tu już trzeba mieć doiświadczenie.Wykonawca nie da gwarancji i ewentualne błędy zrzuci na to że od mogłobyuć źle.Dlatego podkreślam -należy te praceprzemyśleć.Lepiej zlecić ,zawsze nawet fachowcą coś się nie uda,a wtedy można negocjować.Tu nie chodzi tylko o wygląd - to owiele więcej. Ja zawodowo ocieplam budynki i wierzcie mi te 25zł na małych budynkach jednorodzinnych to więcej szumu niż zysku. Jeszcze jedno-bespieczeństwo.A jak ktoś z twoich pomocników spadnie ze ściany to co?.Już to przechodziłem.Wsumie zaduże ryzyko -nie warto. Kazdy mowi o fachowcach i o gwarancji..Jak ciezko jest gdziekolwiek dobic sie o cokolwiek gdzu pseldo fachowcy robili cokolwiek. Pare razy mialem dczynienia z fachowcami z niby pazadnych firm a tu znikaja zaraz po pierwszym tel gdy chodzi o gwarancje. dach mi jedna firma z Olsztyn a sknocila, niby ceniona i dawala gwarancja ale przestala jakos istniec po pol roku a mieli referencja jak z bialego domu a druga robila obicie domu sidingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 07.03.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 A powiedzcie jeszcze jak ma być zatapiana siatka poziomo czy pionowo, tzn poziomo rozwijamy rolkę, czy z góry na dół. Bo albo tu nie było napisane albo przeoczyłem. ----------------------- tak?czy I I I I I tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 07.03.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Robiłem tak i tak. Najważniejsze to zakłady i prawidłowe zatopienie..W pionie jest łatwiej siatkę rozciągnąć.Nakładam zębem klej od dołu do góry na szer.siatki.przy dobrek pogodzie nawet 2 i 3 pasów. Kładę rolkę w korytku pod ścianą i zaczepiwszy chaczykiem ciagnę do góry za pomocą sznureczka.U góry mocuje siatkę gwoździem do styropinu i nastpnie wtapiam ją też zębem tak aby nie przylegała do styropianu. Kładę następny pas ,i jeszcze jeden.Kiedy inni rozprowadzają klej po ścianie pod następne pasy.Zagładzamy klej (zęby) na już położonych pasach. Pamiętać należy o wzmocnieniach,-Okna .narożniki itp. W przypadku gdy ściana jest narażona na uderzenia mechaniczne-np.:piłką,dobrze jest w tym odcinku połozyć siatkę zbrojeniową(większe i grubsze oczka), bądź zatopić jeszcze jedną warstwę w analopgiczny sposób lecz z przesunięciem o 0,5m. ZE MNĄ NIC NIE JEST STRASZNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts