tomek_byd 12.03.2024 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Witam! Chciał bym odnowić u rodziców daszek nad pomieszczeniem gospodarczym. Sama konstrukcja jest betonowa z wieńcem dookoła i belkami przez środek na krzyż ze słupem na środku. Ściany też są betonowe, ale nie pełne. Tylko w narożnikach są zbrojone słupki. To nie jest szczelne pomieszczenie. To po prostu magazyn na rupiecie żeby tylko deszcz nie lał się na to co jest w środku. Obecnie na tym są drewniane trójkąty z jakiegoś lichego drewna które już się wygina. Do tego obłożone płytami falistymi, które w wielu miejscach po prostu wyglądają jak szmaty i zapadają się do środka. Pomieszczenie ma rozpiętość 4.94m, a szerokość 3.97m. Pytałem różnych fachowców o wycenę tego, ale nie ma chętnych na taką małą robotę. Zastanawiam się nad samodzielnym zbudowaniem tego ale mam wątpliwości co do wymiarów belek i samej konstrukcji.Myślę o takiej prostej konstrukcji. Czarne to wieniec. Brązowe oczywiście belki drewniane. To zostanie obłożone płytami OSB i dekarz mi położy na to papę. Docelowo na tym zostanie umieszczonych 8 paneli fotowoltaicznych.[ATTACH=CONFIG]468432[/ATTACH]Od wyższej strony dachu stoi garaż sąsiada pokryty blachą zagiętą na ściany i blacha kończy się 47cm nad wieńcem tego magazynu. Nie chciał bym ingerować w sąsiada, więc wyższa strona wraz z płytami OSB i papą muszą zmieścić się poniżej 47cm. Niższa strona powinna być jak najniższa żeby uzyskać w miarę przyzwoity spadek. Obecnie dach ma spadek w inną stronę i wystają krótkie pręty gwintowane M10 i do nich przyczepione metalowe kątowniki i do nich te drewniane trójkąty. Raczej będę musiał wiercić otwory w wieńcu i wstawiać kotwy żeby przyczepić belki na których to się wszystko oprze. Teraz pytanie jakiej grubości i szerokości mogę dać belką z niższej strony żeby dało się sensownie przyczepić poprzeczne belki? Jakiej grubości dać belki z drugiej wyższej strony? Czy rozwiązanie na takim prostokącie z poprzeczkami ma sens? Jakiej grubości dać belki poprzeczne i w jakim odstępie? Czy dawać coś jeszcze w poprzek czy mogę od razu do tego przyczepić płyty OSB? Jakiej grubości płyty dać?Dziękuję dziękuję za ewentualną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.03.2024 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca Na wszystkie wyżej postawione pytania odpowiedź będzie w projekcie. Zlecisz ustalisz zares, otrzymasz projekt, dobór przekroi, a może nawet spis potrzebnych materiałów. Jakoś mi się nie chce wierzyć że nie ma chętnych na takie zlecenie (wykonanie tego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts