Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika na dwóch połaciach- moc szczytowa

stanick

Recommended Posts

Trochę inaczej niż u Ciebie bo wschód-zachód i prawie płasko ale taki kwietniowy dzień z zeszłego roku wyłapałem - na wykresie masz moce poszczególnych stringów i moc sumaryczną. Moc paneli 4,5 a falownika 4.

[ATTACH=CONFIG]468436[/ATTACH]

Edytowane przez Marbar69

Moc szczytowa nie ma znaczenia.

To jest pik, który trwa krótko i rzadko.

Za to samo ułożenie modułów w 2 kierunkach, to już zwiększenie auto konsumpcji.

Ale chyba jednak lepiej wybrać kierunek zachodni, niż wschodni, jeśli są warunki.

A skoro pytasz o pik, to u mnie z 9kWp modułów na kierunku południowym, widziałem 10,6 kW.

Pytam bo mam 7.3 na południe - dach koperta, na wschód dokładam 2.5kW, na zachód 2.1. i właśnie interesuje mnie moc szczytowy - pik.

Czy Panowie z zakładu energetycznego wyczaja że jest więcej niż 10kW

Kto wie czy wyłapią.

A nie można ustawić, żeby produkowało ile się da, ale energii eksportowało maksymalnie tyle co masz w umowie?

Ja tak mam.

Produkcje mam nawet 12kW a eksportuje 8.5. Bo reszta idzie na autokonsumpcję.

Jest uczciwiej.

Zwyczajnie wykres eksportu jest bardziej płaski. niż bez dodatkowej instalacji.

Wszystko rozumiem, masz autokonsumpcje- magazynujesz lub włącza Ci się jakieś urządzenie. A mi nie o to chodzi "jak rozwiązać problem" tylko czy przekroczy te 10kw. Dom jest skierowany tak 5-10st w odchyleniu na wschód. Może ktoś ma jakiś program którym można to łatwo przeliczyć?

Pytam bo mam 7.3 na południe - dach koperta, na wschód dokładam 2.5kW, na zachód 2.1. i właśnie interesuje mnie moc szczytowy - pik.

Czy Panowie z zakładu energetycznego wyczaja że jest więcej niż 10kW

Jeśli będą chcieli, to prędzej po produkcji wyczają