stanick 12.03.2024 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Witam. Czy ktoś montował panele na dwóch połaciach- wschód i południe na dachu skośnym - o ile jest mniejsza moc szczytowa wytwarzanej energii niż moc sumaryczna paneli jeżeli falowniki są dobrane na 100% mocy paneli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 13.03.2024 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca Mam 6 paneli na południe i 8 na południowy zachód, pochylenie około 25 stopni, łącznie 5,25 kWp, falownik 5kW przy idealnym dniu w maju dobijam do około 4,2kW.Najwięcej widziałem 4,82 kW pewnie przy pochmurnym dniu, panele były chłodniejsze i nagle wyszło słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 13.03.2024 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Trochę inaczej niż u Ciebie bo wschód-zachód i prawie płasko ale taki kwietniowy dzień z zeszłego roku wyłapałem - na wykresie masz moce poszczególnych stringów i moc sumaryczną. Moc paneli 4,5 a falownika 4.[ATTACH=CONFIG]468436[/ATTACH] Edytowane 13 Marca przez Marbar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.03.2024 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca Moc szczytowa nie ma znaczenia.To jest pik, który trwa krótko i rzadko.Za to samo ułożenie modułów w 2 kierunkach, to już zwiększenie auto konsumpcji.Ale chyba jednak lepiej wybrać kierunek zachodni, niż wschodni, jeśli są warunki.A skoro pytasz o pik, to u mnie z 9kWp modułów na kierunku południowym, widziałem 10,6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanick 15.03.2024 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca Pytam bo mam 7.3 na południe - dach koperta, na wschód dokładam 2.5kW, na zachód 2.1. i właśnie interesuje mnie moc szczytowy - pik.Czy Panowie z zakładu energetycznego wyczaja że jest więcej niż 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 15.03.2024 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca Pytam bo mam 7.3 na południe - dach koperta, na wschód dokładam 2.5kW, na zachód 2.1. i właśnie interesuje mnie moc szczytowy - pik. Czy Panowie z zakładu energetycznego wyczaja że jest więcej niż 10kW Kto wie czy wyłapią. A nie można ustawić, żeby produkowało ile się da, ale energii eksportowało maksymalnie tyle co masz w umowie? Ja tak mam. Produkcje mam nawet 12kW a eksportuje 8.5. Bo reszta idzie na autokonsumpcję. Jest uczciwiej. Zwyczajnie wykres eksportu jest bardziej płaski. niż bez dodatkowej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanick 15.03.2024 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca Wszystko rozumiem, masz autokonsumpcje- magazynujesz lub włącza Ci się jakieś urządzenie. A mi nie o to chodzi "jak rozwiązać problem" tylko czy przekroczy te 10kw. Dom jest skierowany tak 5-10st w odchyleniu na wschód. Może ktoś ma jakiś program którym można to łatwo przeliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2024 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca Pytam bo mam 7.3 na południe - dach koperta, na wschód dokładam 2.5kW, na zachód 2.1. i właśnie interesuje mnie moc szczytowy - pik. Czy Panowie z zakładu energetycznego wyczaja że jest więcej niż 10kW Jeśli będą chcieli, to prędzej po produkcji wyczają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.03.2024 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca Algorytm wyłapie dołożenie modułów.Chyba że sprawdzają ręcznie, w co wątpię.Co innego wrzucenie na traker modułów, wtedy nie zmieniasz warunków umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts