Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów starego domu

dbh

Recommended Posts

Dzień dobry.

Proszę o pomoc w kwestii izolacji fundamentów.

Posiadamy dom budowany w latach 90tych i chcemy zrobić podjazd do garażu wraz z opaską wokół domu. Korzystając z okazji chcielibyśmy może ocieplić fundamenty tylko czy to ma sens?

Plan domu ma wygląd prostokąta i na długości jednej z krótszych ścian mamy taras z płytek, którym poza uszczerbkami od kosiarki przy rogach kompletnie nic się nie dzieje i szkoda go rozbierać. Taras ma 3m od ściany domu. Czy izolacja fundamentów ma sens w przypadku wykonania jej "z 3 stron" tylko?

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ziemia w okolicy mocno piaszczysta bo dom znajduje się na skraju lasu sosnowego, mamy koło domu studnię w której woda jest na głębokości dopiero 8m więc problemu z jakimiś wodami gruntowymi itp.

Zanim cokolwiek zrobisz, przeanalizuj tę kwestię. Tradycyjne kompilacje mogą być podatne na problemy, jeśli to zrobisz. Obejrzyj powiązane z tym filmy sympathetic_restorations na Instagramie. To, co zrobiło dla mnie ogromną różnicę, to odpowiednie zaizolowanie podłogi podwieszanej (między belkami stropowymi), zainstalowanie nawiewników teleskopowych w celu skierowania powietrza pod podłogą, ponieważ moje istniejące nawiewy były dziurami w ścianie w zasadzie w połowie odległości między podłogą a pustką, a następnie wypełnienie puste przestrzenie wokół moich okien PCV odsłaniają się. W większości przypadków ludzie nie tynkują ani nie zamurowują tej szczeliny i nie zakrywają jej plastikiem po zainstalowaniu PCV. Wszystkie powyższe czynności należy wykonać poprawnie, biorąc pod uwagę, że masz tradycyjną wersję. Nie zawracałem sobie głowy izolacją ścian, ponieważ może to zapobiegać przemieszczaniu się wilgoci, a według tych filmów wilgotny dom/wilgotny dom jest trudny do ogrzania Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane przez pewans92

Dzień dobry.

Proszę o pomoc w kwestii izolacji fundamentów.

Posiadamy dom budowany w latach 90tych i chcemy zrobić podjazd do garażu wraz z opaską wokół domu. Korzystając z okazji chcielibyśmy może ocieplić fundamenty tylko czy to ma sens?

Plan domu ma wygląd prostokąta i na długości jednej z krótszych ścian mamy taras z płytek, którym poza uszczerbkami od kosiarki przy rogach kompletnie nic się nie dzieje i szkoda go rozbierać. Taras ma 3m od ściany domu. Czy izolacja fundamentów ma sens w przypadku wykonania jej "z 3 stron" tylko?

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ziemia w okolicy mocno piaszczysta bo dom znajduje się na skraju lasu sosnowego, mamy koło domu studnię w której woda jest na głębokości dopiero 8m więc problemu z jakimiś wodami gruntowymi itp.

Dom na piasku i woda na -8m ppt.

Wystarczy odsunąć od ścian wody opadowe i roztopowe (opaska mądrze zrobiona). To ma największy sens ekonomiczny i techniczny.

Fundament w SUCHYM piasku to jak fundament ocieplony.

Adam M.

Poczytać o problemie i coś wybrać.

Można zabetonować pas wzdłuż muru na szerokość około metra ze spadkiem na zewnątrz.

Można rozłożyć grubą folię budowlaną na takiej samej szerokości i ze spadkiem na zewnątrz i zasypać żwirkiem.

Chodzi o to, aby woda/wilgoć nie właziła w ściany/fundament.

Tam powinno być możliwie sucho.

Oczywiście, bez szaleństw, na tyle na ile się da.

Wtedy wydatek na cele grzewcze jest najmniejszy.

Adam M.

a jak się położenie tej folii pod podbudowę ma do stabilnośći podbudowy i docelow kostki?

szukałem informacji na ten temat i spotkałem się z opinią że przrez folie woda opadowa zostanie w podbudowie i będzie powodować różne problemy związane ze stojąca wodą i brakiem stabilności całej podbudowy?