Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż wanny akrylowej

Mariusz10

Recommended Posts

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Właśnie wywaliłem starą żeliwną wannę i w jej miejsce ma przyjść akrylowa. Problem w tym, że w zestawie są te uchwyty, które przykręca się do ściany. Problem w tym, że instalację wodną i płytki robił "fachowiec" teścia i wiadomo, że po tej ścianie tuż pod płytkami idą rurki z wodą, ale nie wiadomo gdzie i teraz problem z montażem tych uchwytów. Nie chcę wiercić bo jak się wbiję w rurkę z wodą będę miał generalkę łazienki.

Czy te uchwyty są konieczne? Zastanawiam się czy jak idealnie wypoziomuję wannę i ją osilikonuję wzdłuż krawędzi nie wystarczy żeby wanna była stabilna i trzymała się odpowiednio, silikon po wyschnięciu trzyma jak szalony? Nie wiem może na kleju montażowym te uchwyty przykręcić. Chciałbym uniknąć za wszelką cenę wiercenia w ścianie.

Jeśli chcesz kleić do ściany, to nie że przystawisz do ściany i oblecisz silikonem. Użyj kleju poliuretanowego lub hybrydowego na większej powierzchni niż tylko krawędziowa fuga. I daj temu glutowi odpowiednio długi czas na stwardnienie. Płytki i wanna nie są porowate, więc bardzo istotna informacja na opakowaniu użytego kleju to prędkość utwardzania w głąb, zwykle wyrażona w mm/dobę.

Czy te uchwyty są konieczne? Zastanawiam się czy jak idealnie wypoziomuję wannę i ją osilikonuję wzdłuż krawędzi nie wystarczy żeby wanna była stabilna i trzymała się odpowiednio, silikon po wyschnięciu trzyma jak szalony? Nie wiem może na kleju montażowym te uchwyty przykręcić. Chciałbym uniknąć za wszelką cenę wiercenia w ścianie.

Te uchwyty przytrzymują wannę przy ścianie ale uszczelnić i tak trzeba.

Silikon sanitarny w zupełności wystarczy by wannę unieruchomić. Jeśli w przyszłości będzie potrzeba odstawienia wanny, by np. usunąć stary silikon, wystarczy nożyk.

Przy montażu, wpuść silikon na ok. 5mm poniżej płaskiego boku wanny, tyle wystarczy, dociśnij wannę do ściany i zostaw na dobę. Nadmiar silikonu usuwaj od razu po aplikacji albo na mokro albo na sucho przy oklejeniu taśmą malarską i też od razu.

I jeszcze dużo zależy od tego z ilu stron wanna będzie dochodziła do ściany a z ilu do zabudowy. Jeśli robiłeś zabudowę z jakiś bloczków + np płytki to napewno będzie sztywniejsze.

Ja mam te uchwyty przykręcone do ściany + obudowa akrylowa i powiem szczerze uznaję to za jeden z większych błędów jakie zrobiłem. Na szczęście to dom rekreacyjny i jak mi przyjdzie ochota to wymienię ten akryl na obudowę z płytek.

• Like 1

Wiecie co jest najlepsze, że dziś wywaliłem wannę żeliwną i co się okazało? Że mistrz od remontów nie położył płytek za wanną. Mało tego wannę postawił na podkładkach i teraz jak założę wannę akrylową, do której mam panel przedni, to ona nie sięgnie do płytek i tym oto sposobem panel, który kosztował prawie 4 stówy mogę sobie wsadzić wiecie gdzie.

Muszę wannę podnieść do góry żeby dosięgła do płytek i zabudowę zrobić osobno bo fabryczny panel jest za niski. Ręce mi dziś opadły :(

Mało tego teść mi powiedział, że sam tak fachowcowi powiedział żeby płytki położył bo przecież po co płytki za wanną :)