Jezier 05.09.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Mam pytanie. Ile potrzeba energii do ogrzania 1m3 powietrza o jeden stopień w ciągu godziny. Czy 0,38 Wh jest dobrą wartością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Na to odpowie fizyk a nie budowlaniec - może są strony : http://www.fizyka.pl albo cos takiego. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 06.09.2002 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2002 Do moich obliczeń brałem wartość 0,17 Wh. Przy takich założeniach np. pokój o kubaturze 20m3 i krotności wymiany powietrza 2 i przy różnicy temperatur 30 potrzebuje 204Wh. tak projektowałem zapotrzebowanie na ciepło w moim domu. Może mój współczynnik był za niski, ale w domu jest ciepło (może dlatego że nie mam takiej krotności wymiany powietrza?). Trzeba przyznać także, że mam zaprojektowane kaloryfery na temp. 55/40 już pod piec kondensacyjny, w związku z czym ewentualne niedoszacowanie zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania powietrza może być na razie łatwo skorygowane temperaturą zasilania co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.09.2002 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2002 No właśnie. Chciałem policzyć szczytowe zapotrzebowanie na ciepło i brakuje mi tej jednej wartości. Nie chcę się za dużo pomylić. A 0,17 Wh to jest ponad połowę mniej niż 0,38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2002 Wg podrecznika Malkova cieplo wlasciwe powietrza w temperaturze pokojowej wynosi ~29.12J/mol K, co po przeliczeniu jednostek daje ~0.32Wh/m^3 K.Pozdrawiam, Piotr, fizyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts