Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie. Czy to może być jeden i ten sam?? Czy ew. można (co?) wymienić w kotle aby (jeśli to możliwe) można było przełączyć z gazu butli na gaz ziemny...I ile taka roszada może kosztować??

Chodzi o to, że nie wiem jak mi się uda z mediami...stricte z gazem ziemnym...trzeba rozważyć scenariusz rozwiązania przejściowego z wykorzystaniem butli a później ew. ją skasować i podłączyć się pod sieć gazu ziemnego...

https://forum.murator.pl/topic/27660-czym-r%C3%B3%C5%BCni-si%C4%99-kocio%C5%82-na-gaz-ziemny-i-z-butli/

ja mam piec kondensacyjny Junkersa CERA SMART i mam zmienione dysze na gaz z propan-butan (butla), nie ma żadnych przeciwskazań..kosztuje to 70 zł ( nowe dysze).....inna kwestia jest koszt gazu płynnego..

Różni się dyszami.

Wymiana palnika to zbędny wydatek.

Analogicznie jest przy kuchence.

Wymienia się jedynie dysze, w kotle jest ich tylko trochę więcej.

Przynajmniej ja mam dysze, może czasem jest to zespolony palnik...

Wymiana dysz tylko poprzez serwis, plus regulacja kociołka.

Pod warunkiem, że serwis ma nowe dysze :) ja musiałem kupić sam (do junkersa ok 20PLN) i dodatkowo autoryzowanemu serwisantowi, który u mnie instalował piec, dokupiłem dwa następne komplety, bo w okolicy Warszawy nie było :D

Wymiana dysz tylko poprzez serwis, plus regulacja kociołka.

Pod warunkiem, że serwis ma nowe dysze :) ja musiałem kupić sam (do junkersa ok 20PLN) i dodatkowo autoryzowanemu serwisantowi, który u mnie instalował piec, dokupiłem dwa następne komplety, bo w okolicy Warszawy nie było :D

to się ciesz, bo z jego dyszami to wymiana pewnie z 250zł

Trochę dziwne że inwestor sam szuka dysz za serwisanta, co z niego za fachowiec, bywa ze inwestor źle kupi, straci pół dnia. Inwestor powinien jeszcze przezbroić kociołek i co najważniejsze zapłacic za tą usługę serwisantowi. Dobrzy ludzie są na świecie.....
Trochę dziwne że inwestor sam szuka dysz za serwisanta, co z niego za fachowiec, bywa ze inwestor źle kupi, straci pół dnia. Inwestor powinien jeszcze przezbroić kociołek i co najważniejsze zapłacic za tą usługę serwisantowi.

Po pierwsze nie za usługę, tylko, że podbije ci gwarancję i protokół z montażu.

Po drugie, często tak bywa z niektórymi serwisantami, że nie chce im się robić, bo mają papier na pieczątkę i często za to szmal biorą

Podbicie podbiciem, ale przeciętny inwestor nie jest w stanie zmierzyć ciśnienia gazu i wyregulować kocioł. A serwisantowi , któremu sie nie chce, trzeba zaproponować " komu w drogę, temu kopa".
  • 2 months później...
Trochę dziwne że inwestor sam szuka dysz za serwisanta, co z niego za fachowiec, bywa ze inwestor źle kupi, .....

A było to tak: serwisant powiedział, że dostawa dysz w okolice W-wy ma przyjść za jakieś 2-tyg., co z uwzględnieniem zgłoszonej kolejności prac ustawiało moją sprawę do realizacji za jakiś miesiąc. Znajomy instalator z mazur powiedział, że u niego są te dysze w nadmiarze. W ciągu 2 dni ściągnąłem i następnego dnia lokalny serwisant mi zainstalował. I tak zamiast za miesiąc - za trzy dni miałem ciepełko 8)