Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękający akryl na elewacji

Recommended Posts

Witam !

Problem jak na zdjęciach. Rok po nałożeniu akrylu pojawiły się wybrzuszenia oraz pęknięcia. Stan na zdjęciach to rok 2024. Nie od razu wyglądało to tak źle.

Jakieś pomysły co może być przyczyną ?

[ATTACH=CONFIG]468491[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468492[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468493[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468494[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468495[/ATTACH]

Jak dla mnie to widać na pierwszy rzut oka, że woda spływa z okolic glifu/parapetu i powoli penetruje wolne przestrzenie pod tynkiem. Przyszedł mróz, wodę związał i odparzyło.

Też tak uważam. Problem mam z wykonawcą bo twierdzi że po jego stronie wszystko zostało dobrze zrobione.

Woda nie powoduje poziomych pęknięć na warstwie zbrojonej i tynku.

Gdyby to była wilgoc to woda schodzi w dół a nie poziomo

jak dla mnie to problem z mocowaniem styropianu do podłoża ( zapewne jakieś podklejki, mocowanie na 2-3 placki klejem grubości 4 cm, itp )

jak wysoko od gruntu sa te pękniecia ? możne jakieś zdrajca z dalszej perspektywy

• 3 weeks później...
Woda nie powoduje poziomych pęknięć na warstwie zbrojonej i tynku.

Gdyby to była wilgoc to woda schodzi w dół a nie poziomo

jak dla mnie to problem z mocowaniem styropianu do podłoża ( zapewne jakieś podklejki, mocowanie na 2-3 placki klejem grubości 4 cm, itp )

jak wysoko od gruntu sa te pękniecia ? możne jakieś zdrajca z dalszej perspektywy

Jak najbardziej mogła by być to wina mocowania styropianu lecz uważam że wtedy by to występowało w innych miejscach na elewacji a nie tylko przy rogach parapetów. W żadnym innym miejscu nie występują takie nieprawidłowości. Aktualni są " zaatakowane " dwa parapety. Przy trzecim widzę że zaczyna się coś dziać.

Co do szkodników to nie zauważyłem jakiejkolwiek oznaki żeby mógł być to on.

Co do wykonania klejenia styropianu też mi ciężko się przyczepić bo nie robiła tego pierwsza lepsza firma lecz ludzie z 20 letni doświadczeniem z polecenia. Znam przynajmniej 10 rodzin którym również wykonywali elewację.

Oczywiście są to tylko moje przemyślenia i przypuszczenia.