Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła do C.W.U- z wężownicą- jaka ?

azet

Recommended Posts

tak jak pisze goguś powyżej - pompa ciepła z duzym zbiornikiem wstawiona w kotłowni zmniejszy pobór co najmniej o połowę jak nie do 1/3. Zbiornik musi być duzy ponieważ najoptymalniej ona pracuje grzejąc do max 50C więc trzeba więcej tej wody. Mam taką ponad dwudziestoletnią z wystawki i działa mi już 5 ty rok bez problemu. Woda ustawiona na 45 C całkowicie wystarcza aby na piętro po dotarciu do prysznica trzeba było używać mieszacza. 300 litrowy zasobnik pozwala na uruchamianie jej w najlepszych momentach albo gdy słońce świeci albo gdy jest niższa taryfa za prąd. Elementem ubocznym jest chłodzenie powietrza co można wykorzystać odpowiednio je rozprowadzając. Z waszego zużycia prądu wynika że zuzywacie około 120 l wody o temperaturze 60C na dobę. Tak więc tę samą ilość ciepła o temperaturze 45 C pomieścisz w ponad 150 litrowym zasobniku jednak aby mieć zapas na brak słońca szukałbym zbiornika minimum 250 l . I takie lub 300 litrowe PC są do kupienia niedrogo na OLX. Naprawdę świetna inwestycja. Edytowane przez Chris Zielonka

Szczerze mówiąc Galmet jakoś mi nie zapadł w pamięć jako producent wieloletnich zbiorników. Jak szukałem swojej to doczytałem że niemiecki Blomberg i kilka innych firm produkują czy produkowali bardzo dobre pompy na zbiornikach emaliowanych i taką też sobie kupiłem firmy Dimplex

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-cwu-dimplex-CID628-IDUTOpP.html

Myślę że ta powyższego linku jest jej następcą - moja ma ponad 20 lat to może i ta popracuje trochę ale oczywiście na pewno jest jeszcze sporo innych marek z trwałymi urządzeniami choc jak wskazuje życie im nowsze tym krócej żyją.

• 3 weeks później...