rakverczuk 20.03.2024 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2024 Witam na forum jako nowicjusz i mam nadzieję uzyskać pomoc eksperta w rozwiązaniu problemu. Nie wiem czy moja nadzieja jest uzasadniona, gdyż nie dotyczy marki Buderus.Posiadam od 2015 roku pompę ciepła powietrzną typu monoblok firmy Sunex z Raciborza typ Nexus 14 o mocy 14kW. W 2023r pompa miała wykrytą nieszczelność na parowniku, która to nieszczelność została zalutowana przez specjalistę z uprawnieniami. Do tej czynności parownik został wycięty z układu co po naprawie wiązało się z wykonaniem dodatkowych połączeń lutowanych na rurkach wlot i wylot. Po naprawie wykonana została próba ciśnieniowa azotem na 20 bar i przez 2 godziny nie było spadku ciśnienia. Układ został napełniony, zgodnie z instrukcją, czynnikiem chłodniczym R407c.Po kilku miesiącach pracy, gdy zaczęły się niższe temperatury, pompa, najczęściej w godzinach pomiędzy północą a 5 rano, zaczęła się cyklicznie co kilka dni, a nawet codziennie wyłączać. Przyczyną był opisany na sterowniku pokojowym "błąd rozmrażania". Błąd ten był i jest nadal usuwany na sterowniku, po czym pompa zaczyna pracę i w ciągu dnia nie wyłącza się.Ponieważ wykonujący naprawę nie widział związku pomiędzy jego pracą a błędem pompy zwróciłem się do serwisu z firmy Sunex. Specjalista w ramach serwisu pompy skupił się wyłącznie na wyszukiwaniu nieszczelności czujnikiem i przy ustawieniu maksymalnej czułości znalazł minimalną nieszczelność na wykonanym dodatkowym połączeniu lutowanym. Wykonał badanie szczelności przy pomocy pianki i stwierdził wyciek czynnika. Wykonał film z tej czynności i stwierdził, że ta minimalna nieszczelność jest przyczyną błędu rozmrażania. Z tym nie zgadza się specjalista wykonujący naprawę, który stwierdził. że na filmie on nic nie widzi i w związku z tym nie poczuwa się do odpowiedzialności gwarancyjnej usunięcia usterki oraz żeby prawidłowo ustalić wystąpienie nieszczelności należało by wykonać próbę ciśnieniową azotem oraz zważyć ściągnięty przed próbą czynnik chłodniczy i porównać z ilością pierwotnego napełnienia. W związku z tym mam prośbę o ocenę filmu czy jest to nieszczelność czy nie, czy może ona być przyczyną występowania błędu rozmrażania czy być może jest też jakiś inny prawdopodobny powód być może w ustawieniach parametrów na sterowniku.Z góry dziękuję za ewentualne uwagi. !!!! Niestety korzystając z "Zarządzaj załącznikami" nie udaje mi się przesłać pliku z rozszerzeniem .gif. Może czytający ma koncepcję jak to zrobić lub zna inny sposób. Kopiowany plik nie chce się ukazać w tabelce w części 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 21.03.2024 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2024 (edytowane) żeby prawidłowo ustalić wystąpienie nieszczelności należało by wykonać próbę ciśnieniową azotem oraz zważyć ściągnięty przed próbą czynnik chłodniczy i porównać z ilością pierwotnego napełnienia. Każ zrobić to wykonawcy. Jak ilość się bedzie zgadzac to mu zaplacisz za dodatkowa usluge. Jak nie to robi za darmo w ramach naprawy gwarancyjnej. Możesz także zapytac na forum instalatorskim. Edytowane 21 Marca 2024 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts