Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo teren z wodami gruntowymi

Daniel8030

Recommended Posts

Cześć,

Musze u siebie wymienić szambo, ponieważ jest nieszczelne i pachają się do niego wody gruntowe.

Przeglądałem forum i zdania są podzielone jedni polecają betonowe inni plastikowe.

Przymierzam się do zakupu szamba betonowego 100% monolit, firma Irpol. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą? Czy to szambo sprawdzi się na takim terenie?

Chętnie rozważe wasze propozycje w co bardziej się kierować beton czy plastik.

Widziałem zdjęcia jak wypłyneły szamba betonowe jak i plastikowe.

Co zrobić w przypadku montażu żeby szambo "dobrze siedziało"? Opsypać piaskiem, żwirem czy może suchym betonem? Kotwiczyć?

I tu powstaje pytanie plastik czy beton? :)

Nie znam szamb betonowych Irpol. Przy wysokim poziomie wód gruntowych lub w glinie montowałem oczyszczalnie dwupłaszczowe, które konstrukcyjnie bazują na szambach. Nie miałem problemów po montażu, choć sam montaż trzeba robić z głową. Plastiki mają wady i zalety. Wada to taka, że trzeba się lepiej przyłożyć do stworzenia warstwy lub jak kto woli płyty betonowej przeciwstawiającej się sile wyporu zbiornika po opróżnieniu. W betonowych jest łatwiej bo więcej ważą, lecz jak poziom wód jest większy niż połowa wysokości zbiornika to wówczas i tak trzeba dodawać obciążenie, wiec różnice maleją. Zaleta jest oczywista w dwupłaszczowych plastikach, że masz szczelność. Oczywiście to wszystko zależy od firmy :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...