Daniel8030 21.03.2024 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca Cześć, Musze u siebie wymienić szambo, ponieważ jest nieszczelne i pachają się do niego wody gruntowe. Przeglądałem forum i zdania są podzielone jedni polecają betonowe inni plastikowe. Przymierzam się do zakupu szamba betonowego 100% monolit, firma Irpol. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą? Czy to szambo sprawdzi się na takim terenie? Chętnie rozważe wasze propozycje w co bardziej się kierować beton czy plastik. Widziałem zdjęcia jak wypłyneły szamba betonowe jak i plastikowe. Co zrobić w przypadku montażu żeby szambo "dobrze siedziało"? Opsypać piaskiem, żwirem czy może suchym betonem? Kotwiczyć? I tu powstaje pytanie plastik czy beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 29.03.2024 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Nie znam szamb betonowych Irpol. Przy wysokim poziomie wód gruntowych lub w glinie montowałem oczyszczalnie dwupłaszczowe, które konstrukcyjnie bazują na szambach. Nie miałem problemów po montażu, choć sam montaż trzeba robić z głową. Plastiki mają wady i zalety. Wada to taka, że trzeba się lepiej przyłożyć do stworzenia warstwy lub jak kto woli płyty betonowej przeciwstawiającej się sile wyporu zbiornika po opróżnieniu. W betonowych jest łatwiej bo więcej ważą, lecz jak poziom wód jest większy niż połowa wysokości zbiornika to wówczas i tak trzeba dodawać obciążenie, wiec różnice maleją. Zaleta jest oczywista w dwupłaszczowych plastikach, że masz szczelność. Oczywiście to wszystko zależy od firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel8030 23.04.2024 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Przy wodach gruntowych jest możliwość montażu oczyszczalni? Czytałem na ten temat to większość sprowadzała się do tego, że trzeba robić kopiec itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 30.04.2024 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia Kopiec, czyli drenaż w nasypie i to nie mały. Do tego jeszcze trzeba mieć miejsce na działce, więc oczyszczalnia jest dla ludzi, którzy na pewno świadomie to wybrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kermitdefrog 13.05.2024 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja I jak, poszedłeś w ten monolit od irpola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel8030 17.06.2024 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca Nie, plastik na wody gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts