Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzaj pisaku na podsypkę cementowo-piaskową pod kostkę granitową i stosunek

Recommended Posts

Witam,

czy pod podsypkę pod kostkę granitową łupaną 8/10 można zastosować zwykły piasek z kopalni, czy podsypka będzie miała lepsze właściwości, kiedy zastosowany zostanie piasek siany?

Widziałem również różne proporcje piasku i cementu na podsypkę - jedni piszą o 3 częściach piasku, 1 części cementu, inni zalecają 4:1, czasem przewija się 2:1...

Może ktoś podpowie... no i jaka grubość podsypki pod granit? Wstępnie myślałem mieścić się w przedziale 5-10cm.

Będę wdzięczny za merytoryczne podpowiedzi. Pozdrawiam!

Piasek kopalniany jest lepszy.

Wysypujesz piasek, równasz, zagęszczasz, sypiesz parę worków cementu - w zależności od powierzchni, później przegrabić górną warstwę i jeszcze raz zagęścić.

Jakie proporcje pod kostkę? TIRem chcesz po tym jeździć?

Zawsze słyszałem, że siany jest lepszy, przez co droższy... samo ziarno, pozbawiony pyłu, więc na logikę powinien być lepszy...

Ciężarówka raz na jakiś czas pewnie najedzie... chociażby beczka po odbiór ścieków.

Sam będę układał granit, także raczej będę wyrabiał małymi porcjami podsypkę w betoniarce, bo nie spodziewam się, że ułożę dziennie więcej niż 5m2... szczególnie na początku.

Zawsze słyszałem, że siany jest lepszy, przez co droższy... samo ziarno, pozbawiony pyłu, więc na logikę powinien być lepszy...

.

Lepszy do czego? Troche przesadzę ale jak masz kamienie "otoczaki" wszystkie podobnej wielkości spróbuj je zaklinować ;) To samo tylko winnej skali dzieje sie z takim sianym piaskiem. Róznorodnośc frakcji powoduje klinowanie.

Lepszy do czego? Troche przesadzę ale jak masz kamienie "otoczaki" wszystkie podobnej wielkości spróbuj je zaklinować ;) To samo tylko winnej skali dzieje sie z takim sianym piaskiem. Róznorodnośc frakcji powoduje klinowanie.

Jak najbardziej przemawia do mnie Twoja argumentacja. Płukany stosuje się chyba bardziej do sporządzania betonu, albo tynkowania. Myślę, że dobry będzie też do przygotowania fugi betonowej "na mokro.

Nie wychwytuję jeszcze różnicy pomiędzy piaskiem sianym, a zwykłym i który z nich będzie optymalny do podsypki cementowo-piaskowej pod kostkę granitową.

Ceny piasków w moim rejonie:

- zwykły: 500zł

- siany: 600zł

- płukany: 750zł

Edytowane przez Pascalt