Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budowa wykańcza?

rosa

Recommended Posts

Gość tripper

skonczylem pierwsza czesc remontu mieszkania, nadaje sie ono do mieszkania, w duzym pokoju na srodku stoi lodowka, nie moge jej wyeksportowac do kuchni, bo tam jest sklad budowlany, spie na materacu od kolezanki i prawde mowiac chwilowo mam cala reszte remontu (poprawki tynku w lazience, kuchni, malowanie, wymiana drzwi, urzadzanie kuchni i tak dalej) gleboko gdzies

przychodze z pracy i nie chce mi sie nawet ruszyc palcem, nie wiem, jak budowa, ale remont na pewno wykancza. juz mam dosc, zwlaszcza, ze roboty zaplanowane na kolejne wakacyjne weekendy sie 'przesuwaja', bo tu slub, tu drugi, tu urodziny ojca, moje urodziny, costam w jedna albo w druga strone i tak dalej i tak dalej, az mi rece opadaja, jak stoje przed wyborem, czy polozyc tynk w lazience czy isc na slub dlugoletniej kolezanki

najfajniej byloby zamowic ekipe, ktora by mi te brakujace tynki polozyla, pytanie jest tylko jedno - skad wziac na nia kase ;)

• 2 months później...

Kredyt tani, franciszek niestety też, ale to inna bajka...

Ja powoli kończę dach i budowę na ten rok i już sie czuję trochę zmęczona. Chcę odpuścić sobie na parę miesięcy a potem zająć się sprzedażą mieszkania i tzw. wykończeniówką. A najbardziej chcę nie zamartwiać się na zapas, ale mi to nie wychodzi.

Ktoś tu wspominał, że sprawi sobie malucha i odpocznie. Z czasem na pewno tak, ale raczej nie na początku :wink: (dodam że malucha posiadam).

Pozdrowienia dla wykończonych

• 2 weeks później...

Planuję przejść ze stanu surowego otwartego w wykończony z jak najmniejszą dozą nerwów - plan mam taki, na razie się sprawdza:)

Sam dokonuję wyboru materiałów - kieruję się logika cenową -nie wyglądem -żonie pokazuje daną ofertę o niewygórowanej cenie do akceptacji ,przy okazji pokazując kilka "kiczowatych" innych możliwości.:) mówiąc " o to jest tylko 500zł tańsze...

Oczywiście ,że idę na kompromis i jeśli tylko zażyczy sobie aranżację wnętrza w jakiś konkretny sposób staram się jej wytłumaczyć,że to kosztuje tyle i tyle pieniążków i możemy to zrobić kosztem np. mebli kuchennych...Jeśłi tak zachce - trudno meble do kuchni będą z Black red &White :):):)

Generalnie wiem ,że każda kobieta chciałaby mieć domek jak z obrazka ,tu gres polerowany ,tam ceramika włoska , meble kuchenne za 20tys...Stawiam na średni poziom cenowy he he he

Podobnie jest z zakupem samochodu -nie ważne jaki stan techniczny-ważny wygląd i basta -a kolor najlepiej czerwony lub czarny...

tak tak Drogie Panie -takie jesteście...

Planuję przejść ze stanu surowego otwartego w wykończony z jak najmniejszą dozą nerwów - plan mam taki, na razie się sprawdza:)

Sam dokonuję wyboru materiałów - kieruję się logika cenową -nie wyglądem -żonie pokazuje daną ofertę o niewygórowanej cenie do akceptacji ,przy okazji pokazując kilka "kiczowatych" innych możliwości.:) mówiąc " o to jest tylko 500zł tańsze...

Oczywiście ,że idę na kompromis i jeśli tylko zażyczy sobie aranżację wnętrza w jakiś konkretny sposób staram się jej wytłumaczyć,że to kosztuje tyle i tyle pieniążków i możemy to zrobić kosztem np. mebli kuchennych...Jeśłi tak zachce - trudno meble do kuchni będą z Black red &White :):):)

Generalnie wiem ,że każda kobieta chciałaby mieć domek jak z obrazka ,tu gres polerowany ,tam ceramika włoska , meble kuchenne za 20tys...Stawiam na średni poziom cenowy he he he

Podobnie jest z zakupem samochodu -nie ważne jaki stan techniczny-ważny wygląd i basta -a kolor najlepiej czerwony lub czarny...

tak tak Drogie Panie -takie jesteście...

Nie, nie, drogi Panie, to twoja żona taka jest 8) Nie pocieszaj się, że wszyscy tak mają :wink:

areq,

Bardzo przepraszam ale zgłaszam sprzeciw! W moim przypadku to ja stoję na straży budżetu i staram się utrzymać płynność finansową. Mężowi zawsze podoba sie to co drogie. Im droższe tym dla niego lepsze i pewniejsze. Muszę iść na kompromis (bo w końcu tak trzeba w małżeństwie) i wtedy wychodzi duuużo drożej niż założyłam ja i tylko ciut taniej niż założył mój mąż. Powtarza mi zawsze jak mantrę "Kochanie na wszystko wystarczy, tylko poczekaj chwilę, nie musimy się wprowadzać już jutro!"

Mam swoje zdanie na ten temat ale już zbyt zmęczona jestem aby dyskutować.

Pozdrawiam

a mnie narazie wykancza zalatwienie przylączy, zgloszenie budowy oczyszczalni (w PINB mówią co innego, w Architekturze co innego) - mam tylko nadzieję że jak przez to przebrnę to będę mial wielką satysfakcję, że wygralem z tą biurokratyczną machiną i zapyzialymi urzędasami, którym się zdaje, że ich wydzial jest najważniejszy.

• 2 weeks później...
Ja jeszcze nie znalazłem działki tylko gazetki i forum i ciągłe rozmyslanie na temat przyszłej budowy , a kasy ponad połowe z kredytu. Już czuję zmęczenie, ale jak mam żyć w bloku gdzie ludzie pety przez okna wywalają , za swoimi psami kup nie sprzątają albo jak z nocki wracam, a gdzieś tam 3 pietra niżej ktoś stuka to manie jeszcze bardziej dobija :evil:

• 4 months później...
A mnie ogarnęła czarna rozpacz jak musimy rezygnować ze wszystkiego i zadaję sobie pytanie po co mi to było. Pieniądze kurczą się w takim tempie że ciągle sprawdzam i wydaje mi się, że mnie ktoś okrada bo trzy razy jadę po jakąś rzecz za żadnym razem jej nie kupię bo mi nie odpowiada a pieniążki za każdym razem gdzieś się ulatniają. Ciągle wychodzą sprawy natury budowlanej których tak naprawdę nie widać to dodatkowy worek kleju, gładzi, metr płytek . Na dodatek że wszystkiego trzeba rezygnować wyobraźcie sobie, że wyjazd w góry na zaproszenie gdzie właściwie oprócz przejazdu i paru groszy na drobne wydatki odkładamy już drugi rok bo problem stanowią ubrania w końcu w jesionce i obcasach nie będę biegała po okolicy.