Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thessla Green Airpack 400h Enthalpy - zużycie energii elektrycznej

Recommended Posts

Dzień dobry. Od października 2023 monitoruje zużycie energii elektrycznej przez jednostkę rekuperacji (podlicznik). Niepokoją mnie wyniki:

X 23 -> 3,45 kWh / dzień

XI 23 -> 7,66 kWh / dzień

XII 23 -> 7,9 kWh / dzień

I 24 -> 8,2 kWh / dzień

II 24 -> 6,8 kWh / dzień

Powierzchnia domu ok. 175m2.

Dziwi mnie też, że przy wyłączonej nagrzewnicy ERV temperatura nawiewu jest o 1-2 stopnie wyższa niż ta na poborze (tak jakby powietrze było jednak dogrzewane) - przy niskiej temperaturze na czerpni.

Zużycie filtrów pokazuje 17% - dziwne - bo od początku użytkowania (2 lata) nie były wymieniane -> czy to może tłumaczyć tak wysokie zużycie energii elektrycznej?

Rekuperacja ma (wg. mnie) dziwne strzały poboru - stałe ok 300W i piki w okolicach 1700 W (tak jakby nagrzewnica ERV działała co jakiś czas, mimo, że teoretycznie jest wyłączona w ustawieniach) - vide screenshot:

[ATTACH=CONFIG]468590[/ATTACH]

Proszę o konstruktywne komentarze. Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez xczappa

Coś te ~300 W / h bierze - wątpię, że same wentylatory - wygląda mi na dogrzewanie ERV, niby wyłączone na sterowniku Air++.

Przy trybie Otwarte Okno (którego teraz w ciepłe dni używam - okna wszędzie uchylone) - zużycie oscyluje w okolicach 13-15 W (chodzi tylko wentylatory wyciągający).

Jutro w końcu wymienię filtry - dam znać, czy coś to poprawi,

[ATTACH=CONFIG]468595[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468596[/ATTACH]

Edytowane przez xczappa