Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja od molocha a małej firmy

rypek123

Recommended Posts

Dzień dobry, noszę się z zamiarem założenia instalacji, miałem kilka spotkań i powiem szczerze, że zgłupiałem, więc proszę Was o pomoc.

Dwa najświeższe przykłady:

- przyjechała polenergia i wyceniła instalację 5.2kWp + magazyn 6kHw (falownik hybrydowy Solax - żadnej dokładnej specyfikacji, karty technicznej) na 46k (już po ich dofinansowaniu które zakładają za nas, a potem in oddajemy) + podpisanie umowy na dostawy prądu u nich etc.

- przyjechała mała firma, która jest na rynku od 5 lat i praktycznie tę samą instalację wyceniła na 30k (bez dofinansowania) - co z dofinansowaniem niech da nawet realnie 20k, dali pełną specyfikacją. Panele Tiger, Falownik Deye, magazyn Heckman, opisali przekroje kabli, etc, etc

Pytanie kto jest zły? Duża firma, która musi opłacić 5 menadżerów po drodzę, czy mała firma która chcę nadziać? Trochę się zgubiłem i finalnie mam wybór

- Droższa polenergia (instalacja + umowa na prąd)

- tańsza firma i zostanie w Energi

Możecie coś doradzić, na co uważać?

Dziękuje bardzo za odpowiedzi

Zadzwoń do trzeciej firmy i zweryfikuj.

A co do sedna tematu - mały musi się utrzymać na rynku, więc może, a czasami musi mieć niższe ceny, ale powinien robić dobrze. Duży ma dużą, kosztowną strukturę i musi na nią zarobić. Za to powinien gwarantować 100% jakość, choć z tym to różnie też może być. dzień.

Pokazali Ci oboje jakąś dokumentację ze swoich robót - jak to wszystko wygląda na dachu czy ziemi, jak prowadzili kable w domu, jak wygląda zawieszenie falownika czy skrzynka z osprzętem. Powinno być prosto i schludnie, wszystko pomocowane czy w peszlach.

Ogólnie, nie znając wszystkich szczegółów ofert ciężko coś powiedzieć, bo może Polenerga zawarła w swojej ofercie jakieś dodatkowe elementy, których nie ma w ofercie drugiej firmy, np. koszty wymaganych przeglądów okresowych, jakichś zgód, czy cokolwiek innego.

I w umowie powinieneś domagać się wypisania wszystkiego - zarówno materiałów, jak zakresu robocizny, kosztów projektów i zgód wszelakich, kończąc na kosztach konserwacji czy przeglądów okresowych, niezbędnych np. do gwarancji. I zwróć uwagę na długości i obsługę gwarancji , bo sam to możesz mieć słąbe szanse coś wskórać, jak coś padnie. I uważaj na wiązane umowy z dystrybucją energii.

• Like 1

W obu przypadkach instalacje wyglądają porządnie, obie firmy mają dokumentację swoich prac. Co do kosztów serwisów w obu przypadkach są po mojej stronie (w polenerdze mogłem wykupić dodatkowy pakiet chyba 4 serwisów), długość gwarancji taka sama (ale w mniejszej firmie, pewnie sam muszę dzwonić do serwisu)

Czy zawszę musi być projekt w przypadku instalacji?

Ale nawet jeśli kwestia gwarancji jest na korzyść polenergii to jednak różnica ponad 20tyś to rekompensuje. Bo te marże wydaje się koszmarnie duże. Zastanawia mnie po prostu czy te tańsze ceny są mało realne, czy te wysokie.

Ale porównując sam sprzęt ze specyfikacji, to sam materiał kosztuje jakoś trochę ponad 20 tyś

Edytowane przez rypek123

Nie ma się co zastanawiać, duże firmy typu P, C czy S zawsze miały ceny w kosmosie i jeszcze jakieś cyrografy. Ich "dużość" polega na bardziej zaawansowanym dziale sprzedażowym a nie na wyspecjalizowaniu w montażu. Dla klienta to same wady, żadnych zalet. Najlepiej zdobądź jeszcze ze 2 oferty od mniejszych firm dla porównania i zdecyduj pomiędzy nimi. Edytowane przez marvinetal
  • Like 1

Mam takie modelu do wyboru:

https://i.ibb.co/Kr3S8HD/IMG-20240405-105621.jpg

na inwestycji zużycie jest koło 2500kWh / rok - w najbliższych latach zwiekszy się może do 4000kWh

Instalacja jest tak rozłożona, że sprzęty są na osobnych fazach - ale i tak pewnie masz rację co do większej mocy na fazie

Edytowane przez rypek123

W obu przypadkach instalacje wyglądają porządnie, obie firmy mają dokumentację swoich prac. Co do kosztów serwisów w obu przypadkach są po mojej stronie (w polenerdze mogłem wykupić dodatkowy pakiet chyba 4 serwisów), długość gwarancji taka sama (ale w mniejszej firmie, pewnie sam muszę dzwonić do serwisu)

Uważaj, gwarancje na wyposażenie PV są zwykle tak konstruowane, że musi je zgłaszać osoba uprawniona i trzeba mieć udokumentowane określone przeglądy wykonywane także przez osobę uprawnioną. Dlatego, zwykle to wykonawcy mają jakąś szansę taką gwarancję skutecznie przeprowadzić. Wystarczy, jak poczytasz warunki gwarancji producenta dla proponowanego ci sprzętu.

Czy zawszę musi być projekt w przypadku instalacji?

Tak, bo dołączyć go trzeba do zgłoszenia instalacji, a co ważniejsze, masz dokument, opisujący co powinno znaleźć się na twojej instalacji - włącznie z rodzajami okablowania czy osprzętu elektrycznego.

Instalacja jest tak rozłożona, że sprzęty są na osobnych fazach - ale i tak pewnie masz rację co do większej mocy na fazie

Przy on-gridzie i bilansowaniu godzinowym w net-bilingu nie ma to w zasadzie znaczenia. Jeśli na którejś z faz pobór przekroczy chwilową wydajność falownika na tej fazie (zarówno przy pracy z paneli jaki i z magazynu) nastąpi eksport na dwu pozostałych fazach wraz z poborem brakującej mocy na fazie. A bilingownie godzinowe sprawi, że wszystko wyjdzie na zero.

na inwestycji zużycie jest koło 2500kWh

Jak panujesz rozłożyć panele - kierunek, ilość stringów? Montaż na dachu czy na ziemi?