Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja garażu blaszanego - poszerzenie, ocieplenie

Recommended Posts

Cześć,

z racji, że postanowiłem "zmodernizować" swój garaż blaszany założyłem temat, aby poradzić się doświadczonych użytkowników w kilku kwestiach. Garaż to typowy blaszak 3x5,5m stawiany jeszcze w czasach PRL. Stoi on w sąsiedztwie garażu należącego do mojego ojca. Bardzo brakuje mi przestrzeni w środku, więc postanowiłem poszerzyć garaż o 70 cm aż do ściany garażu ojca. Oba garaże stoją na różnych poziomach na wylewkach nieznanej mi grubości, z pewnością bez jakiejkolwiek izolacji. Docelowo chcę również ocieplić swój garaż.

Pomiędzy garażami jest pas ziemi o szerokości 60-70 cm, więc pierwszym tematem od, którego muszę zacząć to wykonanie wylewki. Poszerzana część będzie stanowiła miejsce na jakiś stół, regały itp. Samochód nie będzie stawał w tej części. Poszerzenie będzie na długości około 4 m co przy szerokości 0,7 m daje powierzchnię 2,8 m2. Myślę o wykonaniu wylewki z workowanego betonu B25 na grubość 7-10 cm, więc będę potrzebował 20-30 worków. Mam możliwość pożyczenia małej zagęszczarki, więc mogę ją wykorzystać do przygotowania podłoża pod wylewkę.

Mam marne doświadczenie w tematach budowlanych, więc nurtuje mnie kilka pytań:

1. Biorąc po uwagę niewielkie obciążenie, jaka wg Was będzie wystarczająca grubość wylewki?

2. Czy wysypywać i zagęścić jakiś kamień/tłuczeń/piasek pod wylewkę?

3. Czy pomiędzy starymi wylewkami, do których będę dołączał nową, wyłożyć taśmę dylatacyjną?

4. Skoro stara wylewka nie ma izolacji to chyba bez sensu izolować samo poszerzenie? Aktualnie mam wyłożoną podłogę starymi gumowymi taśmami przenośnikowymi, które wydaje mi się, że skutecznie izolują wilgoć od podłoża

5. Czy umieścić jakieś zbrojenie w formie siatki?

[ATTACH=CONFIG]468673[/ATTACH]

Ad.1. 8-10 cm

Ad2 - piasek napewno, kamień nie koniecznie ale nie zaszkodz

Ad3 - nie(samo sie oddzieli.

Ad4. -to co tworzysz to jak już nazywa się chudziak a nie wylewka, chudziaka sie od psodu nie izoluje. na chudziak idzie izlocja przeciw wodna, potem np cieplna i na to wylewka

Ad5. nie ma potrzeby