Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana szyby

Recommended Posts

na oko za wkład max.500zł plus robocizna ...?

To i tak nie jest nisko wycenione, ale realnie.

Powiedzieli 3300. Bardzo proszę kogoś kto robi okna aby się wypowiedział :bash::cry::bash:

To może nie mówisz nam całej prawdy. Dwuszybowa, ale... może z P4? Albo/i szprosem naklejanym w oknie drewnianym. Ostatnio szybę takiej wielkości robiłem za ok 2 tys. I też "tylko" dwuszybowe...

na oko za wkład max.500zł plus robocizna ...?

Czasami warto coś przeliczyć albo zapytać o koszty ....

Proszę mi powiedzieć, gdzie mogę kupić pakiet dwukomorowy o tym wymiarze w cenie max 500 zł?

Najchętniej z ciepłymi ramkami.

Dwukomorowa czyli trzy szyby miałam na myśli.

No tak, faktycznie było napisane - źle zrozumiałem. .

Sprawdziłem cenę u swojego (nietaniego) dostawcy: szybę bym sprzedał za ok 1000zł brutto. Stałaby ładnie zapakowana w styrodurowe ramki i strecz - można przyjeżdżać i odbierać (czytaj: w zależności od przypadku dolicz ew. transport).

No i wymiana:

Zwyczajowo przyjmuje się na rynku usług, że wymiana kosztuje wartość szyby (czyli już licz 2 tys).

Szyba ponad 2m2, waga ponad 60kg. Robota dla dwóch silnych ludzi a jeśli w mało przyjaznym miejscu - dla trzech lub konieczność wynajęcia sprzętu (czyli kolejna osoba-dwie która zapakuje na busa minidźwig i go obsłuży - to można oszacować na 1 tys. zł)

Czasami warto coś przeliczyć albo zapytać o koszty ....

Proszę mi powiedzieć, gdzie mogę kupić pakiet dwukomorowy o tym wymiarze w cenie max 500 zł?

Najchętniej z ciepłymi ramkami.

Może kolega - tak jak ja - zrozumiał że mowa o pakiecie dwuszybowym.

3300? Jezu, naprawdę czekam na nadejście tej oczyszczającej, głębokiej dekoniuktury w budownictwie.

A ja czekam na ogólną dekoniunkturę, bo sytuacja w budownictwie odzwierciedla większy obraz rynku pracy.

czyli razem trzy, dobrze zrozumiałam?

To już zależy od konkretnego przypadku. Podanie suchego wymiaru to za mało by wycenić rzeczowo.

Napisałem: można się liczyć z ceną rzędu 2 tys zł (+/- 500zł w zależności od wykonawcy i jego oceny ryzyka) oraz te +50% jeśli ktoś chce stosować wysoką marżę lub zna szczególne okoliczności tej usługi wymagające dodatkowych nakładów.

Wymianę szyby można zlecić też innej firmie. To z założenia nie jest nic szczególnego i wprawiona ekipa sobie poradzi.

własnoręczna wymiana jest bezproblemowa, koszt tylko samego wkładu.

Patrząc na ten przypadek:

- trzeba mieć narzędzia do rozeszklenia i najlepiej niezłe by nie uszkodzić listwy

- trzeba mieć wyczucie, by nie uszkodzić szyby

- trzeba mieć łapkę do szklenia

- trzeba mieć przyssawki do noszenia.

- i trzeba mieć pojęcie o wyszkleniu jeśli to np. skrzydło funkcyjne.

• 2 weeks później...