Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jakie są potrzebne dokumenty aby uzyskać pozwolenie na budowę

na terenie objętym aktualnym planem zagospodarowania?

Czy niezbędne są warunki dostawy mediów?

W urzędzie twierdzą, że raczej nie potrzeba choć mogą się przydać.

https://forum.murator.pl/topic/27703-pozwolenie-na-budow%C4%99-na-terenie-z-planem-zagospodarowania/

Witaj Rafal9, ja potrzebowałam:

- wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrz.(wydaje gmina),

- oświadczenie o posiadanym prawie do gruntu

- projekt domu zaadaptowany do działki

- projekt zagospodarowania działki,

- mapa do celów projektowych z naniesionym budynkiem,

- warunki gazu,

- warunki prądowe,

- warunki wody i kanalizy oraz projekt przyłącza wodno-kanalizacyjnego- uzgodniony w ZUDzie ( u mnie to wymagali koniecznie)

mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam.

pozdrawiam

Ala

Mam taką działke, czekam teraz na ostatnie kreski architekta i oddaje papiery do starostwa. Ano, potrzeba kserówkę (za darmo i bez pisma) z gminy o warunkach zabudowy. Warunki techniczne przyłączy (Mam na działce stare o zbyt małych nazwijmy to parametrach) tj. woda, prąd, kanaliza etc., projekt i u mnie jeszcze dodatkowo uzgodnienie wjazdu.

Takie papiery chcą w Poznaniu. Ale po przeczytaniu Forum wynika, że co kraj to obyczaj więc lepiej spytajcie w lokalnym starostwie. jedno pewne jeśli jest aktualny plan zagospodarowania to nie trzeba występować o warunki zabudowy i na nie czekać.

witam

troszke tego potrzeba no zależy jeszcze gdzie .

my mieliśmy dość sporo

- wypis z rejestru gruntów /w tym opis, mapka orientacyjna 1:10000

fragment mapy zasadniczej 1:1000 , mapka miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego 1:2000 /

-warunki przyłącza z energetyki

-warunki przyłącza z wodociągów

-warunki z gazowni

-zezwolenie na wjazd na działke

w naszym przypadku jeszcze określenie szkód górniczych

no i projekt budynku 4-szt. i kupe mapek

z pozdrowieniem

Nie trzeba.

Na podstawie poprzednich postów trochę zwątpiłem w słuszność

wypowiedzi pani w okienku w urzędzie, która twierdziła, że

warunki przyłączy nie są konieczne :(

Jeśli jest plan zagospodarowania przestrzeni to wystacza wypis i wyrys z planu, nie istnieje wtedy taki dokument jak warunki zabudowy.

:) Z całą pewnością - nie trzeba WZ. :) Trzeba tylko sprawdzić, czy planowany obiekt jest zgodny z ustaleniami MPZP (miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego) :-? A techniczne warunki przyłączy (twp) trzeba dołączyć - prawie wszędzie wymagają - bo jak nie - to jest to niezgodne z prawem budowlanym :-? :o :) Pozdrawiam :)

Jak trochę poczekasz, to może nie będzie trzeba dołączać do wniosku o pozwolenie warunków dostawy mediów. W Sejmie jest rządowy projekt nowelizacji prawa budowlanego, która zmienia zasadniczo art. 34 ust.3 pkt 3. Ale oczywiście, dla własnego dobra, zawsze lepiej mieć zapewnienia przyszłych dostaw energii, wody i wszystkiego czego się da od odpowiednich firm.

Przy okazji, rząd proponuje uchylenie naszego ulubionego art. 36a ust.4 :evil: :evil: , zgodnie z którym organ miał 14 dni na odpowiedź czy odstępstwo od projektu jest istotne, a jak nie odpowiedział, oznaczało, że jest nieistotne.