narciarz_2 29.04.2024 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Cześć, Mam kominek Lucy 16kW z płaszczem wodnym, który zasila bufor 1000L na podłogówkę. Zastanawiam się nad dołożeniem do tego turbodymu aby odzyskać część energii ze spalin. W trakcie palenia pomiar pirometrem na rurze kominowej pokazuje przedział 180-230 stopni. Zastanawiam się czy jeśli zepnę instalację wodną z płaszcza szeregowo z turbodymem to czy nie dojdzie do sytuacji że woda mi się w turbodymie zagotuje. Czujnik temperatury mam tylko w płaszczu. Sterownik obecnie załącza pompkę przy 55 stopnaich. Czy taka instalacja ma sens? pozdrawiamnarciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.05.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 200 o C średnio do komina to bardzo dobry parametr. Zapewnia odpowiedni ciąg i brak kondensowania. Kombinacje narobią więcej kłopotu niż korzyści.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 14.05.2024 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja Cześć, Piotr, ale @narciarz napisał, że to temperatura na powierzchni rury.Zależy jeszcze jaka to rura - czarna czy z nierdzewki. W środku może być (zależnie od szybkości spalin i rodzaju rury) 80-150 st. więcej.No i pytanie dodatkowe - ten dodatkowy odbiornik wodny wpięty szeregowo - przed czy za "płaszczem".Do miarodajnej odpowiedzi potrzebna byłaby jeszcze znajomość nadmiaru powietrza - przy wodnych kominkach z wodą w ścianach jest on zawsze wysoki.Więc moim zdaniem warto ten turbodym dołożyć, w szeregu przed płaszczem. Ale to zdanie na podstawie domysłów. Potrzebne więcej danych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narciarz_2 19.05.2024 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja jestem wstępnie zdecydowany, zastanawia mnie dlaczego wpiąc turbodym "przed" płaszczem wodnym w kominku a nie na wyjściu w kierunku ladomatu/bufora? [ATTACH=CONFIG]468995[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 20.05.2024 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Rura z nierdzewki, więc pytanie - czy mierząc pirometrem jej temperaturę zrobiłeś w nim korektę na inną emisję takiej powierzchni?Bez korekty pirometr pokaże znacznie niższą temperaturę, niż jest ona w rzeczywistości.Taka rura może być gorętsza niż czarna, ale też ma znacznie bardziej rozwiniętą powierzchnię.Dodatkowy wymiennik wodny w szeregu przed, bo:raz - chcesz obniżyć temperaturę spalin - zyskać na sprawności, a więc im zimniejsza woda w tym miejscu, tym wymiana lepsza,dwa - turbodym zabezpieczy ciepły powrót, co zawsze dobrze wpływa na główny wymiennik we wkładzie i lepsze spalanie.Poza tym ewentualna kondensacja - im dalej od samego paleniska, tym lepiej.czy warto - do końca nie wiem - na pewno gorzej nie będzie. Jeżeli wkład ma tę gwarantowaną na papierze sprawność, to bijesz się o dodatkowe 1-2%.Jeszcze warto wspomnieć, że na przykład przy murowanym kominie bez wkładu (nie wiem jaki masz) niewskazane jest zbyt mocne obniżanie temperatury spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.05.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja Farba czarna matowa na 500-600 o C. W sprayu...Malujesz nią miejsce pomiaru temperatury pirometrem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter1409 02.10.2024 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października W dniu 29.04.2024 o 22:19, narciarz_2 napisał: Cześć, Mam kominek Lucy 16kW z płaszczem wodnym, który zasila bufor 1000L na podłogówkę. Zastanawiam się nad dołożeniem do tego turbodymu aby odzyskać część energii ze spalin. W trakcie palenia pomiar pirometrem na rurze kominowej pokazuje przedział 180-230 stopni. Zastanawiam się czy jeśli zepnę instalację wodną z płaszcza szeregowo z turbodymem to czy nie dojdzie do sytuacji że woda mi się w turbodymie zagotuje. Czujnik temperatury mam tylko w płaszczu. Sterownik obecnie załącza pompkę przy 55 stopnaich. Czy taka instalacja ma sens? pozdrawiam narciarz Witam mam pytanie jak Ci się sprawuje połączenie kominka z takim buforem ciepła czy długo się nagrzewa i na ile wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts