rafałek 16.02.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Tak, ale nie zawsze. Są procedury które pozwalają kontrolować przepływ środków publicznych. Wszystkim słowo "przetarg" źle się kojarzy. Ale dobrze zorganizowany przetarg pozwala dużo zaoszczędzić. Zamierzam przygotować gotowe wzory SIWZ, które uniemożliwią przekręty. Poza tym już dawno zniesiono tzw. preferencje krajowe, więc naszym rodzimym krętaczom nie jest już tak łatwo. Nie da się skorumpować całej Europy. A to może się wyda dziwne, ale jak na razie z mam złe zdanie o zamówieniach publicznych. 1. Wcale nie zawsze wychodzi taniej. Może wygląda to dziwnie, ale ja jako osoba prywatna potrafiłem uzyskać prywatnie lepsze warunki finansowe lub jakościowe lub jedne i drugie niż w pewnych przetargach... 2. Jeśli na pewne usługi uzyskano dużo niższą cenę to na jakiej zasadzie? Są przecież pewne dolne pułapy. Firma przy sporządzaniu SIWZ planuje koszty. Łatow ocenić kiedy koszty schodzą poniżej granicy opłacalności. A co jeśli tak się dzieje? Najczęściej włąściciel firmy tego nie odczuwa. Zleca on pracę podwykonawcom lub ma swoją ekipę która robi za takie stawki, że wątpię by ktoś z Was pracował. Ale bieda zrobi z człowiekiem wiele. Co z tego wynika? Że ludzie nie mają płąconego ZUS'u, lub część z nich pracuje na czarno. Jakość też zaczyna spadać, lub oszczędza się na materiałach. Wbraw pozorom SIWZ wszystkiego nie załatwia. A co zrobisz, jak dotychczas pewną pracę wykonywałą firma za rozsądną stawkę, była dobra i sprawdzona. Teraz dostajesz nową która tamtą przebiła tanimi ludźmi... masz taniej, ale często jakość cierpi niewspółmiernie, do tego termin odbioru się przesuwa, bo ciągle poprawia się usterki. Niby wyszło taniej, ale jak jest na prawdę? Nie potrzebujemy zamówień publicznych - wystarczy uczciwość i konsekwentne karanie za nadużycia, a tego jakoś w naszym kraju nie widać. No ale odbiegam znacznie od zasadniczego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.02.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 A teraz na temat - co bym zmienił lub usprawnił: 1. Wprowadził możliwość załatwiania spraw w urzędach przez interenet (składanie wniosków, załączniki donoszę np w terminie 7 dni, a w tym czasie wnioski mogą zostać zweryfikowane merytorycznie).2. Pkt. 1 umożliwi mi śledzenie spraw z domu, bez zbędnych kosztów, można w takim układzie łatwo śledzić sprawy nieterminowe.3. Ujednolicił większość procedur. nie potrafię obecnie podać przykładów, ale często na forum spotyka się różnoraki kłopoty z urzędami i nagle okazuje się, że pewne sprawy załatwia się różnie w zależności od urzędu zgodnie z zasadą "co kraj to obyczaj"4. Przydało by się miejsce w sieci gdzie można by znaleźć wszystkie przydatne akty prawne (aktualne w ujednoliconym tekście), normy związane z budownictwem (aktualne) i inne przydatne przepisy. Zobaczcie jak często ktoś szuka konkretnych danych lu konkretnej normy.5. Uprościłbym prawo podatkowe. Obecnie przypomina ono szukanie dziury w murze. Mur mamy na wzór Chińskiego Muru a dziur w nim ciągle wiele. Niejasności jeszcze więcej6. O zapewnieniu "ludzkich" warunków podatkowych, łatwodostępnych rozsądnych kredytów już nie wspomnę. Gdzie ta ogólnie pojęta POLITYKA PROSPOŁECZNA, PRORODZINNA? Podobnie w sprawie odpowiedzialności urzędników - niby coś jest ale ciągle jakoś użyć tego się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 01.03.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 1./ nakaz wykonania planów zagospodarowania przestrzennego w określonym terminie - zwłaszcza na terenach górniczych.w przypadku nie sporządzenia planów w terminie kary dyscyplinarne dla osób odpowiedzialnych ze zwolnieniem włącznie. 2./ zakaz prowadzenia działalności gospodarczej (projektowej, nadzorczej itp.) wszystkim urzędnikom państwowym i administracyjnym każdego szczebla.3./ wprowadzenie odpowiedzialności imiennej urzędnika za niedotrzymanie terminów kpa i błędne decyzje.4./ egzaminy na stanowiska urzędnicze ze znajomości i rozumienia przepisów prawnych.5./ rzeczywiste ograniczenie zakresu uprawnień osób z tzw. "uprawnieniami w ograniczonym zakresie"- nie może być tak, że uprawniony budowniczy więcej "może" od niejednego inżyniera.6./ wyraźne rozdzielenie funkcji inżyniera budownictwa i architekta.7./ przyznanie izbom projektowym statusu instytucji zaufania publicznego.8./ przywrócenie ulg budowlanych - jak każdy będzie chciał fakturę, to zmniejszy się "szara strefa".9./ wprowadzenie krajowego rejestru firm projektowych i wykonawczych, gdzie będzie można wpisywać swoje uwagi.10./ powiadomienie krajowych izb inżynierów i architektów o każdorazowym wydawaniu pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 23.04.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Dostaliscie jakaś nagrodę ? Adres wysłałem, czekam od stycznia i czekam, do skrzynki zagladam, a tu ciagle nic... Czy Redakcja zapomniała o mnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.04.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Ja dostałam! Wczoraj! Kubeczek! Bądź cierpliwy Arsen - najwyraźniej twoja poczta leniuchuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts