Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam problem z wykonawcą.... NIEUCZCIWY WYKONAWCA

MagdaLenarczyk

Recommended Posts

CHodzi o wykonawce kominka, umowa była ze do dnia 12 zostanie zakonczony kominek, niestety termin ten sie spóźnił i do dnia wczorajszego była większość prac wykonana. Dodam ze wpłaciliśmy juz 80% wartosci umowy. Dziś rano ekipa przyjechała pod pretekstem czyszczenia marmuru na kominku ,weszli do naszego domu zdemontowali nam czesc kominka, zabrali ze sobą i zostawili pismo, ze do dnia 18 mamy zapłacic pozostała czesc umowy bo inaczej sprawę oddadzą windykatorowi. Oczywiście dnia dzisiejszego szefowie danej firmy sie wogóle do nas SIĘ nie odzywają. Nie wiem co mam zrobić? , czy mam zgłosić kradzież na policje, czy mam zgłosić sprawę do sądu ?? JUtro miał być odbiór kominka i wpłata pozostałej części pieniędzy. Poradźcie bo nie wiem co mam zrobić ????

Generalnie z oplatami jest tak,ze w braku odmiennej umowy przyjmujacemu zamowienie nalezy sie wynagrodzenie w chwili oddania dziela.Natomiast jezeli dzielo ma byc oddawane czesciami a wynagrodzenie zostalo obliczone za kazda czesc z osobna,wynagrodzenie nalezy sie z chwila spelnienia kazdego ze swiadczen czesciowych.

Ja nie wiem co ty tam masz z nimi w tej umowie,ale ich zachowanie jest conajmniej dziwne i bezprawne.

Ja zadzwonilabym do tego dziada i powiedziala,ze zglosze te sprawe odpowiednim organom a zaplace jak on skonczy robote.

Oczywiście zgłoś na Policji! Policja przesłucha gościa w sprawie, co już nie będzie dla niego miłe. Później po ustaleniu faktów jeśli wykonawca nie będzie skłonny do ugody, pozostaje droga sądowa.

Napisz koniecznie co to za firma i nazwisko właściciela.

Powodzenia!

• 2 weeks później...

Firma nazywa sie "Kur piece kaflowe" http://www.kur.com.pl zajmuja sie montazem i sprzedaza kominków, i wszystkim co jest zwiazane z kominkami. Wlasciciel nazywa sie Kurkowski. Przestrzegam, nie polecam.

Do tej pory nie mogę sie doprosić o gwarancje na wkłąd kominkowy :( co zgłosiłam juz do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

• 1 month później...
Jejku a miałem o tej firmie takie dobre zdanie . Że sa drodzy bo maja dobre niemieckie kafle było wiadomo , że wykonawstwo za dobra kase bo maja dobrych klientów tez . Generalnie sa dobrze [ powszechnie] znani w srodowisku kominkarzy , organizuja szkolenia i maja siec dystrybutorów w całym kraju. Ich partnerami sa bogate firmy niemieckie jak np Kaufmam , Wodke [ piece na pelets] , dawniej Olsberg [ kapitalne wkłady kominkowe ]. Taka wiadomość to dla mnie prawdziwy szok. Darek B http://www.kominki.xip.pl