Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kogo polecacie odnośnie pompy ciepla itp

Recommended Posts

Cześć,

Mam dom w stanie surowym zamkniętym w okolicy Płocka i szukałbym poleceń dotyczących sumiennych firm które zajmują się montażem pomp ciepła ( interesuje mnie pompa gruntowa ). Najlepiej szukałbym firmy która zrobiła by wszystko kompleksowo: odwiert, osprzęt, podłogówka.

Z góry dzięki za pomoc

Cześć,

... szukałbym poleceń dotyczących sumiennych firm które zajmują się montażem pomp ciepła ( interesuje mnie pompa gruntowa ). Najlepiej szukałbym firmy która zrobiła by wszystko kompleksowo: odwiert, osprzęt, podłogówka.

Z góry dzięki za pomoc

Kompleksowo tzn. najpierw audyt, pozniej jego uzgodnienie, następnie projekt OP, a pożniej niekoniecznie montaż pomy gruntowej, a raczej pompy PW. Moze lepiej docieplic dom bo to sie nie psuje, a obniza w maksymalnym stopniu zapotrzebowanie na ciepło. Przy bardzo dobrym ociepleniu pompa gruntowa niezbyt opłacalna, chyba ze powod jej instalacji jest taki "bo jak tak chcę"

Pompa ciepła powietrzna też wchodzi w grę - jedyna moja obawa to że będzie ' głośno '

Dom bardzo dobrze ocieplony.

Zależy mi na jednej firmie która zrobi wszystkie instalacje wodne, podłogówka, osprzęt, fotowoltaika, magazyn energii, dobrze to policzy ( zapotrzebowanie ) i dobrze wykona.

Pompa ciepła powietrzna też wchodzi w grę - jedyna moja obawa to że będzie ' głośno '

...

Masz słuch absolutny?, moze jestes muzykiem?

Mając bardzo dobrze ocieplny dom masz zapewne okna bardzo dobrej klasy z 3 uszczelkami, jezeli tak to pompa dobrego producenta za głosna nie bedzie. W zimie i tak okna są zamkniete, zreszta mają rekuparację i w lecie tez bedą zamkniete, a i pompa włacza sie na krótko.

126 m 2 użytkowej, dom parterowy

Dom bardzo dobrze ocieplony.

Prz takich parametrach pompa powietrzna wychodzi w utrzymaniu identycznie jak kocioł pelletowy (około 2500 zł). Gruntowa pompa ciepła jak najbardziej wychodzi najtaniej w utrzymaniu (około 1500 zł). Pozostałe aspekty - cena i możliwość awarii to już inna bajka.

podłogówka, osprzęt, fotowoltaika, magazyn energii

Element na czerwono, za mniejsze pieniądze, może nam załatwić bufor ciepła.

Edytowane przez DUNIA.MD

Prz takich parametrach pompa powietrzna wychodzi w utrzymaniu identycznie jak kocioł pelletowy (około 2500 zł). Gruntowa pompa ciepła jak najbardziej wychodzi najtaniej w utrzymaniu (około 1500 zł).

..

Jak to wyliczyłes mając tak szczątkowe dane. Skąd taka duza róznica pomiedzy pompą PW a gruntową. Pokaz obliczenia. Nigdy taka róznica nie wyszła mi z obliczen, ale co ja sie na tym znam.

Kompleksowo tzn. najpierw audyt, pozniej jego uzgodnienie, następnie projekt OP, a pożniej niekoniecznie montaż pomy gruntowej, a raczej pompy PW. Moze lepiej docieplic dom bo to sie nie psuje, a obniza w maksymalnym stopniu zapotrzebowanie na ciepło. Przy bardzo dobrym ociepleniu pompa gruntowa niezbyt opłacalna, chyba ze powod jej instalacji jest taki "bo jak tak chcę"

Dokładnie tak, ocieplić i grzać świeczką. Jednorazowy wydatek, a zwraca się przez lata użytkowania jakiegokolwiek źródła ciepła.

Przy dobrze ocieplonym domu instalacja gruntówki za 80-100k hmmm

.... Bufor lepszy niż magazyn energii? ( planuje też mieć klimatyzację )

Nie wierz we wszystko co tu piszą. Bufor przy dobrej pompie jest zbędny i nie zastąpi magazynu energii. Jezeli juz chcesz wykorzystac nadmiar energii z PV w okresie grzewczym to owszem moze byc bufor, ale magazyn energii tez. Przy 10 kWp jedno i drugie nieopłacalne, moze dla 15 czy 20 kWp tak

Masz słuch absolutny?, moze jestes muzykiem?

Mając bardzo dobrze ocieplny dom masz zapewne okna bardzo dobrej klasy z 3 uszczelkami, jezeli tak to pompa dobrego producenta za głosna nie bedzie. W zimie i tak okna są zamkniete, zreszta mają rekuparację i w lecie tez bedą zamkniete, a i pompa włacza sie na krótko.

Słuch absolutny? Serio tak myślisz?

Pomyliłeś pojęcia.

Słuch absolutny, inaczej doskonały, to umiejętność zapamiętywania i rozpoznawania wysokości dźwięków, w tym kilku jednocześnie, bez konieczności odwoływania się do dźwięku wzorcowego. Zatem człowiek, który posiada słuch absolutny potrafi szybko i bezbłędnie skojarzyć wysokość dźwięku z jego muzyczną nazwą.

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/objawy/sluch-absolutny-czym-jest-test-na-sluch-absolutny-aa-MAdp-jZMT-SbZ4.html

Do tego problem głośnej pompy ciepła bardziej dotyczy sąsiadów niż właściciela tej PC.

Latem pompa ciepła włącz się na krótko ??

Ile minut grzeje się zasobnik c.w.u. ?

Słuch absolutny? Serio tak myślisz?

Pomyliłeś pojęcia.

...

Do tego problem głośnej pompy ciepła bardziej dotyczy sąsiadów niż właściciela tej PC.

Latem pompa ciepła włącz się na krótko ??

Ile minut grzeje się zasobnik c.w.u. ?

Istotnie, moze powinienem napisac o nadwrażliwości słuchowej, moze inaczej to określic, nie jestem laryngologiem czy foniatrą mogę sie mylić, ale widzę ze to Twoja dziedzina , popraw mnie , nie można sie na wszystkim znać.

Nie sądzę ze piotr321pl myślał o komforcie sąsiadów, pisząc o głośności pompy, jak wywnioskowałes ze mu chodzi jednak o komfort sąsiadów?

Moze niech sie wypowie i potwierdzi moje lub Twoje przypuszczenia.

Pisząc ze pompa w lecie pracuje krótko chodziło o to ze w porównaniu z okresem grzewczym podgrzanie w lecie cwu trwa stosunkowo krótko. Ile grzeje pompa w lecie zasobnik

cwu? To zalezy od jego pojemnosci, mocy pompy, ilości wody pobranej. Na ogół nie przekracza 1 godziny.

To wychodzi z prostych wyliczeń:

• GPC efektywność 350%,
  • PPC efektywność 250%.

Obliczenia moze i proste, ale efektywnosci podane w celu uzasadnienia własnej tezy.

Tak niski SCOP w zasadzie dotyczy pomp które nie spelniają wymogów listy ZUM.

Mam sporo opomiarowanych pomp Daikin Altherma i rzadko kiedy SCOP< 3,5 (350%), zwykle był wiekszy, a nigdy nie widziałem SCOP=2,5. Nie zauwazyłem tez wpisów uzytkowników pomp Panasonica, Mistubischi i innych renomowanych producentów z tak małym SCOP=2,5.

Oczywiście nie wykluczam moze sie zdarzyc ze SCOP=2,5 będzie nawet dla dobrych pomp, ale na to trzeba sie specjalnie postarac czyli bazowac na starych grzejnikach i całej nie izolowanej instalacji, nie ocieplac lub miec słabo ocieplony dom. Jak sie chce to mozna uzyskac nawet jeszcze mniejszy SCOP, ale bedzie to margines, margines ktory generuje rachunki grozy.

Istotnie, moze powinienem napisac o nadwrażliwości słuchowej, moze inaczej to określic, nie jestem laryngologiem czy foniatrą mogę sie mylić, ale widzę ze to Twoja dziedzina , popraw mnie , nie można sie na wszystkim znać.

Nie sądzę ze piotr321pl myślał o komforcie sąsiadów, pisząc o głośności pompy, jak wywnioskowałes ze mu chodzi jednak o komfort sąsiadów?

Moze niech sie wypowie i potwierdzi moje lub Twoje przypuszczenia.

Pisząc ze pompa w lecie pracuje krótko chodziło o to ze w porównaniu z okresem grzewczym podgrzanie w lecie cwu trwa stosunkowo krótko. Ile grzeje pompa w lecie zasobnik

cwu? To zalezy od jego pojemnosci, mocy pompy, ilości wody pobranej. Na ogół nie przekracza 1 godziny.

Kolejne pomylenie pojęć.

Poprawiam, nie jestem laryngologiem.

Nie pisz o nadwrażliwości tylko pisz konkretnie - jaki jest dopuszczalny hałas w ciągu dnia i w nocy. Na tym chyba się znasz.

Są normy określające te wymagania a pompy ciepła niekonieczni je spełniają.

Normy - ten temat m.in. w zakresie PC powinieneś znać. :)

Godzina grzania w nocy to może być godzina hałasu.

Hałas pompy ciepła jest uciążliwy dla sąsiadów a pewnie mniej dla jej właściciela.

Możesz mieć rację, że piotr321pl myślał o swoim komforcie a nie komforcie sąsiadów.

Ale jeżeli montaż PC znacząca pogorszy komfort sąsiadów to piotr321pl może mieć problem.

PS

Laryngolog (otolaryngolog) zajmuje się przede wszystkim leczeniem schorzeń związanych z narządami głowy oraz szyi: krtani, gardła, przełyku, tchawicy, zatok, uszu, a także nosa. Obszarami jego zainteresowań są często: chrapanie, zaburzenia słuchu, węchu, równowagi oraz smaku.

Laryngolog foniatra to lekarz, który zajmuje się na co dzień badaniem oraz leczeniem różnorodnych patologii głosu.

Kolejne pomylenie pojęć.

Poprawiam, nie jestem laryngologiem.

Nie pisz o nadwrażliwości tylko pisz konkretnie - jaki jest dopuszczalny hałas w ciągu dnia i w nocy. Na tym chyba się znasz.

Są normy określające te wymagania a pompy ciepła niekonieczni je spełniają.

Normy - ten temat m.in. w zakresie PC powinieneś znać. :)

Godzina grzania w nocy to może być godzina hałasu.

Hałas pompy ciepła jest uciążliwy dla sąsiadów a pewnie mniej dla jej właściciela.

.

Jednak jestes specjalistą w dziedzinie hałasu i jego odczuwania. Mądrego miło posłuchac.

Czytasz w myslach piotr321pl?, jestem przekonany ze piszac o hałasie pompy nie miał na mysli obaw o przekroczenie norm hałasu przez pompę, a o to ze hałas jaki ona generuje bedzie mu przeszkadzał nawet pomimo zachowania norm.

Co do grzania nocą cwu to wiekszość uzytkowników pomp których znam ma ustawione to grzanie w dzien, a w nocy mocy byc ewentualny dogrzew. No to akurat u tych ktorych znam, zapewne zankomita wiekszosc grzeje w nocy, nie za bardzo wiem po co ale grzeje. Przy zamknietych oknach bo wiekszosc uzytkowników pomp w nowych domach ma rekuperację i pompa moze sie załaczyc. Jest to wyolbrzymianie problemu, bo sezonie grzewczym pompa pracuje w nocy i nie dzieje, sie nic, w lecie jak widac problem jest.

• Like 1

Ty czytasz w myślach @piotr321pl, ja nie czytam w Jego myślach.

Mogę przypuszczać, ze miał na myśli własny komfort a może miał na myśli "globalny" komfort akustyczny. :)

Rozwijasz się. Nie jestem specjalistą w dziedzinie hałasu i jego odczuwania.

Wiem jaki ~poziom hałasu mi przeszkadza.

Ty piszesz o większości użytkowników PC którzy mają rekuperację itd.

Ja piszę o sąsiadach którzy nie mają PC i nie mają rekuperacji i to im przeszkadza hałas pracujących w nocy PC.

Projektujesz instalacje PC i nie bierzesz tego pod uwagę?

Znasz norny dopuszczalnego poziomu hałasu u sąsiadów?

Sprawdzasz poziom hałasu działającej pompy ciepła?

T

Sprawdzasz poziom hałasu działającej pompy ciepła?

Nie nie sprawdzam, producent dba o to aby jego produkty spełniały normy, gdyby nie spełniały nie powinny byc dopuszczone do sprzedaży. Po co sprawdzac cos co juz zostało sprawdzone. Nie jestem kontrolerem jakosci i wymagan normowych pomp ciepła. Od tego ma producent odpowiednie służby. Od tego są akredytowane laboratoria aby stwierdzic zgodnosc produktu z normami. Nie znam przypadku aby producent nakładał takie wymagania na instalatorów

Z Twojego wpisu wynika, że chyba nie wiesz jaki wpływ na poziom hałasu ma lokalizacja pompy ciepła.

Producenty gwarantuje w warunkach laboratoryjnych a nie u użytkownika PC.

Instalator i użytkownik mają obowiązek spełnić wymagania dotyczące hałasu.

Normy !!

Pojawiają się opinie, że cześć pomp ciepła ma "lewe" papiery dotyczące norm hałasu i nie tylko hałasu.

https://geekweek.interia.pl/technologia/news-uokik-wezmie-sie-za-pompy-ciepla-polske-zalewaja-produkty-z-,nId,7208888

Edytowane przez d7d