Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywą ściana, jak wyrównać? Czy można przykleić Panel drewniany do kleju na płytki

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z krzywizną ściany po długości, niestety została źle naklejona płyta GK na placki na poprzednią strasznie krzywą ścianę.

Przez co mam garba na łączeniu z drugą płytą.

Zamierzam przykleić panel drewniany dekoracyjny, ale muszę to teraz jakoś wyrównać ponieważ na długości ok. 90cm robi się szpara sięgającą 1,5cm głębokości, z drugiej strony jest to 0,4mm więc już mniejszy problem tym bardziej że jest na długość ok. 8cm.

Długość Panelu Drewnianego 135cm wys. 62cm

Myślałem nad 2 wariantami które nie wiem czy się sprawdzą:

1. Wyrównanie szpary klejem do płytek na jej długość i przyklejeniu od razu do tego kleju tej płyty drewnianej dekoracyjnej. Pytanie czy Płyta zwiąże z tym klejem i jaki klej byłby najlepszy do tego połączenia?

2. Wyrównanie szpary również klejem do płytek ale pozostawienie do momentu wyschnięcia (miałbym wtedy większy spokój i więcej czasu na poprawki oraz dokładnie wyrównana szczelinę) a następnie przyklejenie Panelu drewnianego na klej np. Mamuta, czy Mamut zwiąże z zaschnięty już klejem do płytek?

Prosiłbym o odniesienie się do mojego pomysłu i ewentualnie rady jak inaczej można to ugryźć?

Dziękuję za wszelką pomoc!

• 2 weeks później...

Hello, slice master

It seems like you're facing a difficult situation with a curved wall and an uneven space. Both solutions you propose have potential, but let's discuss them further:

Level the gap with tile adhesive and glue the decorative wood panel directly

Align the gap with tile adhesive, let it dry, then glue the wooden panel with separate adhesive

I hope this helps and good luck with your project! If you have any additional questions or need further assistance, please ask.