Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenie energii w net-billing, nawet energa operator wymięka

uasz

Recommended Posts

Te 80-90zł też jest do przyjęcia.

Taryfę mam G11.

Rozważam przejście na inną, ale jak robiłem symulacje w mój licznik (strona/apka Energii) to G11 wychodzi najtaniej przy moim wykorzystaniu. Zobacze po pierwszej fakturze.

W taniej taryfie masz tańszą energię i przesyły. Jak zrobisz minimum czyli ładowanie i grzanie w tanich taryfach to zyskasz na tym bardzo dużo.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to ZE jeszcze inaczej mi to zbilansuje niż pokazuje to licznik ?

Tłumaczymy Ci cały czas, że bilansowanie następuje w systemie bilingowym operatora - to system bilingowy, na podstawie cogodzinnych danych z licznika dokonuje bilansowania. Więc wskazania licznika będą się różnić od danych po bilingowaniu - inaczej mówiąc po blilingowaniu ma się typowo taką samą wartość poboru jak na liczniku, kiedy PV nie pracuje oraz mniejszą niż na liczniku, kiedy PV pracuje.

Musisz dotrzeć do tych danych u swojego operatora, który powinien je udostępniać - wtedy zobaczyłbyś to na własne oczy. Bilingowanie ujawni się to też zbiorczo na fakturze za dany okres rozliczeniowy.

Natomiast co do głównego problemu, czyli dużej rozbieżności pomiędzy wskazaniami produkcji falownika, a zarejestrowanym przez licznik eksportem, to tu wypadałoby najpierw określić, jakie masz rzeczywiste zużycie dzienne - czyli wyłączyć na dzień falownik i spisać zużycie godzinowe w dzień.

Ale wracając do tematu

@Patatay

Tak wyglądają wykresy za jeden z poprzednich dni.

Mówisz, że do rozliczeń (bilansowanie godzinne) - mogę sobie te wykresy schować do kieszeni tak? W sensie.. że one nic nie znaczą?[ATTACH=CONFIG]468956[/ATTACH]

Jest odbiór, jest pobór i jest bilans.

Święte słowa Chris Zielonka

Co do :

I tak i nie. Mają zachować równowagę między rentownością a dbaniem o gospodarkę i obywateli, ale to w idealnym świecie. W naszych realiach to maszynki do łatania dziur i spełniania zachcianek rządzących. Bo co ma Kowalski z tego, że Orlen wypracował rekordowe zyski? Kompletnie nic poza drogim paliwem a w przypadku ZE drogim prądem.

Jak to drogim paliwem? To jakaś fatamorgana... i tak mamy jedno z tańszych w regionie. Nie może być o wiele tańsze, bo to skończy się źle. I tyle. Prawa rynku są nieubłagane.

Drogi prąd... tak, tutaj lipa. Ale to wina rządzących i ich podejscie. Długoterminowe inwestycje się nie opłacają. Bo co będzie za kadencje to nikt nie wie.

A czy kompletnie nic? No są na te zachcianki. Przynajmniej. Jestem za ich usunięciem i stworzeniem państwa które było by tańsze w życiu. Ale pewien social dla starszych i młodszych, kalekich i chorych jest konieczny. Trzeba się na to zrzucać. Takie firmy państwowe powinny to wspierać.

Natomiast sprywatyzowane co dają? Unikają podatków jak mogą... To jest jeszcze gorsze.

Demografia klęka. I poczujemy to już za parenaście lat. Na naszej emeryturze.

Ale wracając do tematu

@Patatay

Mówisz, że do rozliczeń (bilansowanie godzinne) - mogę sobie te wykresy schować do kieszeni tak? W sensie.. że one nic nie znaczą?[ATTACH=CONFIG]468956[/ATTACH]

Ten trzeci wykres czyli bilans jest dla ciebie wazny..To masz z elicznika. W fizycznym liczniku tych informacji nie masz dlatego piszemy, ze nie mozna sugerowac sie wartosciami z licznika.

Ten trzeci wykres czyli bilans jest dla ciebie wazny..To masz z elicznika. W fizycznym liczniku tych informacji nie masz dlatego piszemy, ze nie mozna sugerowac sie wartosciami z licznika.

A więc do rozliczeń, używam 'trzeciego' wykresu.

Musze z każdego dnia pobrać robie raport i dodać wszystkie dodanie 'energie' - czyli "pobrane po zbilansowaniu", to będzie ta 'zblinasowana' suma godzin dodatnich tak?

Wygląda, że dalej coś nie kumasz ze sposobu rozliczeń.

A na obrazku jest wszystko jak na dłoni dla tego dnia - ile pobrałeś (wskazanie licznika A+ = 15.174kWh), czyli pierwszy obrazek od góry, ile wyeksportowałeś (wskazanie licznika A- = 52.344kWh) czyli obrazek środkowy oraz jak wygląda sytuacja po bilansowaniu godzinowym (to już wynik działania system bilingowego) czyli dolny obrazek.

I teraz możesz sobie zobaczyć, jak wyglądała sytuacja w każdej godzinie działania PV, powiedzmy:

• godzina 7.
    • pobrano 0 kWh
    • wykeksportowano ~ -0.6kWh
    • bilans godzinowy ~ - 0.6kWh

[*]godzina 16.

• pobrano 1.2 kWh
    • wykeksportowano ~ -2.6kWh
    • bilans godzinowy ~ - 1.4 kWh

Jak dla mnie wszystko się tu zgadza i wygląda dość prawdopodobnie jeśli chodzi o zużycia i produkcję, nawet biorąc pod uwagę, że to tylko szacunki z uwagi na niedokładność wykresów. Najlepsze dane są z arkuszy kalkulacyjnych udostępnianych przez operatorów. Srawdź, czy twój operator je udostępnia.

W każdym bądź razie to jest dla ciebie podstawa do rozliczeń.

Tyle odnośnie bilansowania godzinowego, które będzie stanowiło o naliczaniu rachunku i mam nadzieję, że przybliża cię to do zrozumienia mechanizmu.

Natomiast pozostaje kwestia rozbieżności wskazań falownika i licznika na eksporcie - i to wygląda na zagadkę w dalszym ciągu nie rozwiązaną.

Wygląda, że dalej coś nie kumasz ze sposobu rozliczeń.

A na obrazku jest wszystko jak na dłoni dla tego dnia - ile pobrałeś (wskazanie licznika A+ = 15.174kWh), czyli pierwszy obrazek od góry, ile wyeksportowałeś (wskazanie licznika A- = 52.344kWh) czyli obrazek środkowy oraz jak wygląda sytuacja po bilansowaniu godzinowym (to już wynik działania system bilingowego) czyli dolny obrazek.

I teraz możesz sobie zobaczyć, jak wyglądała sytuacja w każdej godzinie działania PV, powiedzmy:

• godzina 7.
    • pobrano 0 kWh
    • wykeksportowano ~ -0.6kWh
    • bilans godzinowy ~ - 0.6kWh

[*]godzina 16.

• pobrano 1.2 kWh
    • wykeksportowano ~ -2.6kWh
    • bilans godzinowy ~ - 1.4 kWh

Jak dla mnie wszystko się tu zgadza i wygląda dość prawdopodobnie jeśli chodzi o zużycia i produkcję, nawet biorąc pod uwagę, że to tylko szacunki z uwagi na niedokładność wykresów. Najlepsze dane są z arkuszy kalkulacyjnych udostępnianych przez operatorów. Srawdź, czy twój operator je udostępnia.

W każdym bądź razie to jest dla ciebie podstawa do rozliczeń.

Tyle odnośnie bilansowania godzinowego, które będzie stanowiło o naliczaniu rachunku i mam nadzieję, że przybliża cię to do zrozumienia mechanizmu.

Natomiast pozostaje kwestia rozbieżności wskazań falownika i licznika na eksporcie - i to wygląda na zagadkę w dalszym ciągu nie rozwiązaną.

No to trzeci wykres to właśnie suma A+ i A- w poszczególnych godzinach.

Wyeksportowałem sobie to do Excela - i rozumiem że po prostu A+ + A- = zbilansowana godzina, których suma, będzie na koniec miesiąca rozliczana[ATTACH=CONFIG]468960[/ATTACH]

To z licznika - czy nadal źle liczę ?

Edytowane przez uasz

Wyeksportowałem sobie to do Excela - i rozumiem że po prostu A+ + A- = zbilansowana godzina, których suma, będzie na koniec miesiąca rozliczana[ATTACH=CONFIG]468960[/ATTACH]

Tak.

Mając arkusze kalkulacyjne można sobie kontrolować poprawność bilingowania oraz poprawność wystawiania faktury.

To z licznika - czy nadal źle liczę ?

Tak.

Pamiętaj - w net-bilingu licznik jest tylko źródłem danych dla systemu bilingowego operatora, który to system nalicza należności.

Tak.

Tak.

Pamiętaj - w net-bilingu licznik jest tylko źródłem danych dla systemu bilingowego operatora, który to system nalicza należności.

To skoro nadal źle liczę, to jak powinienem to policzyć poprawnie ? Bo już głupieje.

To skoro nadal źle liczę, to jak powinienem to policzyć poprawnie ? Bo już głupieje.

Coś nie możemy się dogadać.

W temacie rozliczeń zapominasz o liczniku, skupiasz się jedynie na danych od operatora pokazujących bilansowanie międzyfazowe. Tylko one cię interesują. I zamknijmy na razie ten temat, przynajmniej, jak napisał @Patatay, do pierwszego rozliczenia.

A tak z innej beczki - masz sporą moc zainstalowaną, a jak wygląda sprawa napięć sieci - daleko masz do 253 V?

Coś nie możemy się dogadać.

W temacie rozliczeń zapominasz o liczniku, skupiasz się jedynie na danych od operatora pokazujących bilansowanie międzyfazowe. Tylko one cię interesują. I zamknijmy na razie ten temat, przynajmniej, jak napisał @Patatay, do pierwszego rozliczenia.

A tak z innej beczki - masz sporą moc zainstalowaną, a jak wygląda sprawa napięć sieci - daleko masz do 253 V?

W tej chwili (16:13, bezchmurne niebo) mam produkcję 7,3kW - 238V na 1 i 3 fazie, na 2 fazie 240V. Na 1 fazie ładuje samochód (obciążenie 2,3kW)

W południe, ale nie jestem w stanie podać godziny, gdy była dziś produkcja 9,7kW miałem napięcie 244V na wszystkich fazach (+ coś tam po przecinku). Także jest ogólnie chyba ok, z tym że mieszkam raczej na odludziu.

Wieczorami napięcie to 228V.

W tej chwili (16:13, bezchmurne niebo) mam produkcję 7,3kW - 238V na 1 i 3 fazie, na 2 fazie 240V. Na 1 fazie ładuje samochód (obciążenie 2,3kW)

W południe, ale nie jestem w stanie podać godziny, gdy była dziś produkcja 9,7kW miałem napięcie 244V na wszystkich fazach (+ coś tam po przecinku). Także jest ogólnie chyba ok, z tym że mieszkam raczej na odludziu.

Wieczorami napięcie to 228V.

No to póki co masz dobrą sytuację z siecią. Oby tak dalej... ;)

No to póki co masz dobrą sytuację z siecią. Oby tak dalej... ;)

Tak, sprawdzałem to przed montażem. Zobaczymy jeszcze jak będzie w wakacje.

Natomiast nadal nie kumam, skąd mam wziąć dane do obliczeń zuzycia itp, żeby na dzień dzisiejszy policzyć potencjalnych rachunek ew. coś zmienić by wyszło koniec końców - taniej. Ciemnia masa jestem jak widać w tej materii.

[ATTACH=CONFIG]468956[/ATTACH]

Na trzecim obrazku masz bilans godzinowy.. Dodatkowo ze strony Energii masz mozliwość ściągnięci tych samych danych w formie excelowej.

Z bilansu zliczasz sobie energie z godzin dodatnich i ujemnych. To są twoje wartości na fakturze.

Na fakturzę będzie wskazanie licznika "od" o "do"

Suma godzinowych sald dodatnich/ujemnych To jest właśnie to co napisałem powyżej. Pobór energii ale po zbilansowaniu. Twój trzeci obrazek

Czyli jak juz teraz chcesz obliczyć z dużym prawdopodobieństwem fakture to musisz spisać dane z każdej godziny.Wartości dodatnie to energia pobrana, wartości ujemne to energia wprowadzona. Do tego doliczasz przesyły i koszty stałe, czekasz na jedenasty dzień następnego miesiąca, spisyjesz cenę RCEm i masz gotowy rachunek.

Lub inaczej ściągasz sobie dane ze strony Energa za cały miesiąc i w dwie minuty masz wszystkie dane potrzebne do rachunku oprócz ceny energii za którą sprzedaż.

A dla laika. Im słupki idą bardzie w dół tm lepiej.

Na trzecim obrazku masz bilans godzinowy.. Dodatkowo ze strony Energii masz mozliwość ściągnięci tych samych danych w formie excelowej.

Z bilansu zliczasz sobie energie z godzin dodatnich i ujemnych. To są twoje wartości na fakturze.

Na fakturzę będzie wskazanie licznika "od" o "do"

Suma godzinowych sald dodatnich/ujemnych To jest właśnie to co napisałem powyżej. Pobór energii ale po zbilansowaniu. Twój trzeci obrazek

Czyli jak juz teraz chcesz obliczyć z dużym prawdopodobieństwem fakture to musisz spisać dane z każdej godziny.Wartości dodatnie to energia pobrana, wartości ujemne to energia wprowadzona. Do tego doliczasz przesyły i koszty stałe, czekasz na jedenasty dzień następnego miesiąca, spisyjesz cenę RCEm i masz gotowy rachunek.

Lub inaczej ściągasz sobie dane ze strony Energa za cały miesiąc i w dwie minuty masz wszystkie dane potrzebne do rachunku oprócz ceny energii za którą sprzedaż.

A dla laika. Im słupki idą bardzie w dół tm lepiej.

No to tak liczyłem w Excelu te godziny to powiedzieliście że źle..[ATTACH=CONFIG]468982[/ATTACH]

Poczekaj na pierwszy rachunek to będziemy dalej tłumaczyć/

Po pierwszym rachunku dopiero zgłupieje doszczętnie , ja do dziś nie wiem i tak po prawdzie żałuję że zrobiłem ongrid , mogłem robić tylko i wyłącznie tak aby ani wat nie wyszedł a reszta niech się marnuje bo dawać złodziejom czytaj rząd nie energetyka to niezbyt interesujące.