Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek ROD, problem z wilgocią, izolacja pionowa i pozioma

WarioMario

Recommended Posts

Witam, mój pierwszy post. Oczywiście musztarda po obiedzie :)

Kupiłem działkę ROD z domkiem, jesienią wydawało się wszystko ok, lecz w kwietniu zapadła mi się podłoga, a ściana zrobiła się cała zielona od wilgoci. Ale po kolei.

Domek stoi na lekkim spadzie i problem jest tylko z przodu budynku, gdzie ziemia jest najwyżej. Jest fundament z betonu (cały niebieski od wilgoci, fundament ma pełno "zadziorów" - nikt się do niego nie przyłożył podczas robienia), niestety nie ma żadnej izolacji pionowej ani poziomej. Na fundamencie położone zostały legary a na nich jakaś płyta OSB i panele. Legary, płyty OSB są całe mokre, drewno można paznokciem wydłubywać, więc cała podłoga do wymiany. Na fundamencie, również bez żadnej izolacji, stoją ściany zrobione z jakiegoś karton-gipsu. Z jednej strony budynku cała ściana zrobiła się zielona.

Rozwiązanie nad jakim myślę, żeby za dużo kasy na to nie poszło to:

Odkopać fundament z jednej strony, wyczyścić go z piachu, kilka godzin odczekać aż trochę wyschnie, położyć na niego jakiś grunt (tylko nie wiem jaki), po kilku godzinach położyć na grunt jakąś masę KMB i na to folię kubełkową. Po drugiej stronie budynku, gdzie grunt jest niżej w kilku miejscach w fundamencie zrobić otwory do wentylacji.

Z podłogą to mam zamiar zerwać wszystko i zobaczyć w jakim stanie są legary. Na fundament dać folię do izolacji poziomej, na to legary, na legary folia paroizolacyjna, płyta MFP 22mm, jakaś pianka i panele.

Niestety na problem łączenia ściany z fundamentem nie mam pomysłu.

Kilka pytań:

- ile czasu potrzebuje fundament do wyschnięcia, żebym mógł kłaść grunt i masę KMB

- jaki grunt i masa KMB żeby to wszystko szybko wyschło

- na masę KMB mogę od razu dać folię kubełkową? Na jakiejś etykiecie wyczytałem, że niby nie można i że musi być folia z włókniną ale niestety cenowo to wychodzi strasznie drogo. Jeżeli nie można to co dać na masę (jakąś folię budowlaną i na to kubełkową?), żeby osłonić masę od czynników zewnętrznych.

- może dać jeszcze przy samym dole fundamentu rurę drenarską?

- co zrobić z połączaniem ściany i fundamentu? Może jak zaizoluję fundament to i ściana sama się jakoś osuszy. Ściana od strony południowo-zachodniej więc jest cały czas oświetlona

Jakieś rady czy spostrzeżenia? Ma to sens co zamierzam zrobić, czy tylko się narobię a za 3 lata znów będzie to samo?

W załączniku przekrój jak jest teraz (po lewo) i jak chcę zrobić (po prawo)

"Domek stoi na lekkim spadzie i problem jest tylko z przodu budynku, gdzie ziemia jest najwyżej. Jest fundament z betonu"

To w czym widzisz problem?

Podeprzyj się fizyką (ciekła woda nie umie latać) i doświadczeniem przodków (kamienie nie namakają).

Odkop fundament PO KAWAŁKU (aby Ci się buda nie zawaliła) i

- możesz ale nie musisz - osusz i wymaluj jakim mazidłem...

- albo bez mazania...

obłóż fundament workami plastikowymi ( takimi na kartofle czy cebulę) wypełnionymi żwirem.

Całość spowrotem zasyp.

W ten sposób odsuniesz wody opadowe, roztopowe i gruntowe od fundamentu, który sobie sam spokojnie wyschnie.

Wykorzystaj spad terenu, aby wypuścić wodę z okolic dna tego drenażu na jeszcze niższy teren.

Wywal to co zgniło i wstaw nowe.

Będzie spokój na dobre od podmakania.

Potu trochę pójdzie, ale koszt nie zabija ceną.

Adam M.

Natura różne cuda wyprawia...

POOBSERWÓJ wylot tego drenażu.

Jeżeli wody wypływa tyle, że ją widać - zrób jaki betonowy (z kręgu) basenik i łap w niego wodę do podlewania zielska.

Jak jest tam susza - trudno.

Wtedy może abisynka?

Adam M.