Kasia_21 14.01.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Witam. W dawnym miejscu zamieszkania postawiłam ogrodzenie, i po kilka latach przeprowadziłam się obok. Teraz, gdy mieszkam w nowym domu (zaledwie kilkanaście metrów dalej), moja sąsiadka (rodzina mojego męża) notorycznie obwiesza graniczące nas ogrodzenie różnymi tekturami, szmatami itp. Jako że ogrodzenie należy do mnie, ponieważ je wybudowałam na swój koszt za zgodą wszystkich ówczesnych współwłaścicieli, nie życzę sobie aby sąsiadka robiła z mojego ogrodzenia swoją współwłasność. Przez to wszystko, bez przerwy są w rodzinie konflikty. Proszę poradźcie, jakich argumentów mam użyć aby uporządkować sytuację i czy jest na ten problem jakieś prawne rozwiązanie ?? Dziękuję, Kasia_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 14.01.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 ...Obwiesza ogrodzenie szmatami i tekturami ? Ma zamiar się reklamować, czy co ? Oto Polska właśnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.01.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Ale po co? Pytam, bo od tego zależy rodzaj użytych argumentów. Czy te szmaty i tektury są dla niej ważne i będzie ból jak się im coś stanie? (rodzina mojego męża) Hmmmm, a to jest największy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_21 14.01.2005 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Ona ma do mnie urazę, za to, że upomniałam się o zwrot kosztów za podłączenie się do wody miejskiej. A te szmaty i tektury są widocznie dla niej ważne, bo w ten sposób maniefestuje że postawi na swoim i próbuje się od nas odgrodzić. Ja nie chcę żeby ciągle robiła takie przedstawienie, bo te jej tektury szpecą ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 14.01.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 To ogrodzenie należy do Ciebie, o ile stoi w całości na Twoim gruncie. Jeśli stoi na granicy, jest domniemanie prawne (art. 154 k.c.), że właściciele obu działek mogą je wspólnie użytkować, niezależnie od tego kto je wybudował. W tej sytuacji obawiam się, że jedyna droga prawna to zawarcie umowy co do sposobu użytkowania ogrodzenia (kto maluje, co wolno wieszać itp.) albo wystąpienie do sądu o określenie sposobu użytkowania płotu. Prawdopodobnie (w zależności od tego jak stoi ten płot i co z nim robi sąsiadka) możliwe jest też wystąpienie do sądu z roszczeniem o zaniechanie naruszania Twojej własności albo wykonywania współwłasności w sposób naruszający Twoje prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts