WiktorWP 09.05.2024 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja Dzień dobry wszystkimSzukam odpowiedzi na kilka pytań bo nachodzi dużo wątpliwościNaszkicuje sytuację - chcemy przekształcić działkę rolną na budowlaną - jest MPZP, ziemia jest klasy IVb, V, VISzukając w internecie wiem, że można to podzielić na dwa etap:Zmiana przeznaczenia gruntu (poprzez zmianę miejscowego planu albo uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy);Wyłączenie gruntu z produkcji rolnej.W gminie nam powiedziano mniej więcej koszt przekształcenia działki ok 25 tys. Na czym polega wyłączenie gruntu z produkcji rolne? NIkt w gminie nie powiedział czy będę musiał to robić i ile za to trzeba będzie zapłacić lub jak to policzyć?Czy trzeba to robić przy klasie ziemi IVb V, VI?Czy musimy wyłączać z produkcji całą działkę czy tylko będziemy wyłączać z produkcji rolnej teren pod zabudowę?Jak to się odbywa naprawdę po kolei?Czy ma znaczenie że gleba jest pochodzenia organicznego lub mineralnego? Czy muszę sprawdzać pochodzenie? Jak mam to zrobić ?Znalazłem informację że jak wyłączam z produkcji rolnej do 500 m/kw to nie płacę podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chnniten 12.05.2024 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja (edytowane) Podejmij ten projekt, traktując to jako biznes. Dla celów podatku dochodowego traktuj to jako dochód z działalności gospodarczej, da Ci to zakres planowania podatkowego. Na potrzeby tego projektu uważaj się za dewelopera/kolonizatora Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane 14 Maja przez chnniten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts