Raja44 10.05.2024 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2024 Witam wszystkich. Pytanie, czy rozłożenie rur ogrzewania podłogowego od rozdzielacza do pętli na jednej warstwie styropianu jest prawidłowe ? Pytam bo jeden hydraulik twierdzi, że powinienem wyjechać z rozdzielacza po chudziaku w izolacji do pomieszczenie gdzie jest pętla i tam potem wychodzić na styropian i potem zacząć robić pętle. Powrót jak rozumiem tez miałby być pod chudziakiem. Ja planuje zrobić wszystko na jednej warstwie, ew. dojeżdżać od rozdzielacza do pomieszczenia w otulinie a potem na pętli bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2024 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2024 Ja planuje zrobić wszystko na jednej warstwie, ew. dojeżdżać od rozdzielacza do pomieszczenia w otulinie a potem na pętli bez. I tak nalezy to wykonać, otuliny na zasilaniu i powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 10.05.2024 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2024 I tak nalezy to wykonać, otuliny na zasilaniu i powrocie Dzięki za utwierdzeniu mnie w tym przekonaniu. Gość mówił, że chciałby zasilanie puścić po chudziaku. Ja mówię, że mam tam papę i nie chciałbym jej dziurawić, gdyż tworzy izoalcję poziomą, ale nie widział w tym problemu ... Pytanie do tej izolacji na powrocie, jaka ona rolę ma pełnić ? Żeby jak najmniej wychładzać pętle ? Bo jeżeli wychodzące pętle maja być na znacznej części korytarza głównego w domu, to rozumem że mogę je tam puścić bez izolacji, albo co drugą, żeby tam tez było grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.05.2024 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2024 ... jeden hydraulik twierdzi, że powinienem wyjechać z rozdzielacza po chudziaku w izolacji do pomieszczenie gdzie jest pętla i tam potem wychodzić na styropian i potem zacząć robić pętle. Powrót jak rozumiem tez miałby być pod chudziakiem. Ja planuje zrobić wszystko na jednej warstwie, ew. dojeżdżać od rozdzielacza do pomieszczenia w otulinie a potem na pętli bez. Pogoń tego hydraulika kijem jak najdalej od siebie. Proste pytanie: czy chcesz grzać wnętrze domu, czy chudziak pod domem? Otulina to cienka warstwa izolacji, więc rurki leżące na chudziaku to błąd. Poważny błąd. Dotyczy CO, jak i CWU. Izolowanie otuliną części rur pomiędzy rozdzielaczem a pętlami ma zapobiegać wymianie ciepła pomiędzy zasilaniem, a powrotem. Przy mocno oddalonych pętlach i słabym obiegu może mieć sens, żeby nie przegrzewać sobie okolicy rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts