Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komfovent Domekt R czyszczenie wymiennika

Recommended Posts

Witajcie,

rozkuwam temat rekuperacji próbując wyłonić kandydata do budowanego domu. Wczytując się w wątki z wymiennikami przeciwprądowymi jednym z aspektów jest czyszczenie wymiennika, gdzie sztuka polega na wyciągnięciu wymiennika, wymyciu go wodą z detergentem i wysuszeniu np sprężonym powietrzem. Ponieważ pośród kandydatów jest Komfovent Domekt serii R z obrotowym wymiennikiem to próbowałem, bezskutecznie, znaleźć informację jak wyjmuje i czyści się ten wymiennik. Patrząc na konstrukcję urządzenia jest on mocno zabudowany. Czy ktoś z posiadaczy centrali tej serii stanął już przed takim wyzwaniem?

pozdrawiam,

jedrek

Taki sam sens jak czyszczenie wymiennika przeciwprądowego. Ten drugi rekuperator też ma filtry z obu stron a jednak opcja wyjmowania (do czyszczenia) czy wymieniania wymiennika jest w nim naturalna i użytkownicy z niej korzystają. Niektóre modele z wymiennikami obrotowymi mają opcję wyjęcia bębna. Konsultant techniczny Komfoventa potwierdził moje obawy - tego elementu się nie wyciąga, nie można też wymienić L/A na L/AZ i odwrotnie (trzeba zdecydować się przy zamówieniu raz a dobrze) i można go sobie najwyżej przedmuchać. Ciekaw jestem jak przedmuchuje się wieloletni tłusty osad, bo żaden filtr nie zatrzyma w stu procentach tego co powietrze niesie, no i ciekawe jaka jest wtedy sprawność takiego wymiennika. Argument, że za 5-8 lat wymienię cały reku na nowy model do mnie nie trafia. Edytowane przez jedreg