Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy w Polsce można kupić taką "śrubę":

http://www.brillux.de/produkte/kat1/produkt_images/de/3699-0060-0000.jpg

Wkręca się toto w styropian, a potem można zwykłym wkrętem przymocować do tego jakieś nie za ciężkie przedmioty (do 5 kg).

https://forum.murator.pl/topic/27716-wieszanie-nie-za-ci%C4%99%C5%BCkich-przedmiot%C3%B3w-na-styropianie/

Bardzo podobne są do wkręcania w płytę gips-karton, ale krótsze. Tamtych 10 szt kosztuje w Castoramie jakies 2,5 zł. Najlepiej więc pewnie tam zobacz :)

Pozdrawiam

Tommco

Witam

A jak zamocować na styropianie np. antenę satelitarną (12cm styropianu i bloczek U-220)? :-?

Najlepiej na kotwach o odpowiedniej długości np 20cm fi 10mm. Dodatkowo musisz dać na kotwy tulejki dystansowe z rurki najlepiej ze stali nierdzewnej o takiej długości jak grubość styropianu i takiej średnicy żeby kotwa weszła w środek rurki. Przy dokręcaniu anteny uchwyt nie bedzie się wbijał w styropian.

Może sa jeszcze inne sposoby ale ja taki przerabiałem i antena trzyma się do dziś.

Najlepiej na kotwach o odpowiedniej długości np 20cm fi 10mm.

Alboi wstawić zaimpregnowany klocek drewniany. Klocek przykręcasz do ściany, a antenę do klocka. Można też użyć klocka styropianowego, albo poliuretanowego o dużej gęstości (rzędu 150-200 kg/m3), jeżeli uda ci się taki zdobyć.

Szaruś kołki mają tak długości z 5 cm może 7. Raczej do niczego innego nie da się ich wkręcić niż w styropian. Są dość miękkie i ciężko było nawet w styrpian tak wkręcić aby nie rozwiercić tego trzymania do śrubokręta. A nie pamiętam dokładnie ile kosztują. Może 2-3 zł za kołek. Kupowałem w Castoramie.

O ile mnie pamięć nie myli, to masz ocieplenie o 20 cm. I rynny trzymają się OK? Pytam się, bo też się zastanawiam, jak przymocować rynny, a w niemieckiej literaturze znalazłem, że takie kołki to są tylko do lekkich przedmiotów (np. skrzynka pocztowa, numer domu, itp.). A taką rynną to wiatr szarpie na wszystkie strony.

I jeszcze jedno pytanko. A poniższą płytkę też można dostać w Castoramie?

http://www.brillux.de/produkte/kat1/produkt_images/de/3728-9999-9999.jpg

To niby przykleja się do styropianu, i można do tego przymocować większe obciążenia. Przynajmniej tak znalazłem w literaturze niemieckiej.

Mam przymocowane rury spustowe do styropianu. Wiatr nimi nie szarpie. Zresztą przez rok miałem tylko siatkę zaciągniętą klejem bez tynku i rury spustowe wisiały sobie tylko na samych krętach 10 cm do drewna i nic nimi nie szarpnęło a te wkręty to ja paluchem wciskałem. Po otynkowaniu rury spustowe niczym nie przymocowane stały sobie podparte na cegłach i mogły stac pewnie dłużej. Teraz na tych kołkach sa nie do wyrwania :lol:

Takich płytek nie widziałem ale i nie szukałem więc nie wiem.