Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam stary dwu piętrowy dom ogrzewany kondensacyjnym piecem gazowym.(będzie też ocieplony w tym roku) Robię remont górnego piętra i mam kilka pytań.

1. Dolne piętro zostanie z grzejnikami żeliwnymi. U góry robię podłogówkę. Nowe rury myślę PEX 25 do rozdzielnicy 6 obwodów i 60m2 do grzania. Czy to wystarczy? (Rozdzielacz z pompą i zaworem mieszającym.

2. Odciąłem górne grzejniki piętro niżej ale jeden muszę zaślepić na górnym piętrze (zasilanie i powrót) bo na dole nie mam dostępu do pionu. Taka rura będzie zapowietrzona Czy można to tak zostawić? Czy takie rury z powietrzem bo pewnie się nie zaleje nie będą problemem.

3. Instalacja jest obecnie otwarta z zasobnikiem otwartym na strychu. Czy muszę dodać naczynie przeponowe i zamknąć cały system czy jeden sezon grzewczy mi to wytrzyma bo może braknąć kasy na cały remont...

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi.

No dobra pozostaje tylko pytanie 2. Odpowiedź na 3 jest pod linkiem: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?48876-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-i-instalacja-otwarta

(Wynika z niej że można tak zrobić i będzie działać bez problemu)