mitek 12.05.2024 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2024 Dzień dobry. Mam stary dwu piętrowy dom ogrzewany kondensacyjnym piecem gazowym.(będzie też ocieplony w tym roku) Robię remont górnego piętra i mam kilka pytań. 1. Dolne piętro zostanie z grzejnikami żeliwnymi. U góry robię podłogówkę. Nowe rury myślę PEX 25 do rozdzielnicy 6 obwodów i 60m2 do grzania. Czy to wystarczy? (Rozdzielacz z pompą i zaworem mieszającym. 2. Odciąłem górne grzejniki piętro niżej ale jeden muszę zaślepić na górnym piętrze (zasilanie i powrót) bo na dole nie mam dostępu do pionu. Taka rura będzie zapowietrzona Czy można to tak zostawić? Czy takie rury z powietrzem bo pewnie się nie zaleje nie będą problemem. 3. Instalacja jest obecnie otwarta z zasobnikiem otwartym na strychu. Czy muszę dodać naczynie przeponowe i zamknąć cały system czy jeden sezon grzewczy mi to wytrzyma bo może braknąć kasy na cały remont... Serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 13.05.2024 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2024 Doszukałem się że PEX 25mm do podłogówki na 60m będzie wystarczający. Ale co do reszty proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 14.05.2024 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2024 No dobra pozostaje tylko pytanie 2. Odpowiedź na 3 jest pod linkiem: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?48876-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-i-instalacja-otwarta(Wynika z niej że można tak zrobić i będzie działać bez problemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts