Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wiercenie studni

Recommended Posts

Witajcie

Od dłuższego czasu nosze się z zamiarem wywiercenia studni na działce. Mam zamiar wykorzystac do tego

ręczną wiertnicę z Allegro/olx itp.

Oglądałem masę filmów na ten temat, czytałem sporo opisów i zwykle wygląda to tak:

-najpierw wiertnicą wiercimy kilka metrów - póki jest ziemia

-w momencie gdy zaczyna sie błoto, zaczynamy pracować szlamówką - czyli wkładamy do dziury rurę PCV i wewnątrz niej opuszczamy szlamówkę, wyciągamy "błotko" i wciskamy rurę coraz głębiej (doczepiając u góry kolejne rury).

Ta pierwsza/dolna rura PCV ma być podziurawiona i owinięta siatką studniczą, żeby od wody odfiltrować piach.

I jednego tu nie rozumiem. Co z końcem rury? Przecież tam jest otwarty koniec i woda z piachem może się przedostawać od dołu, nieprawdaż?

Tak na mój rozum rura powinna być na dole zaczopowana i wtedy woda by wlatywała do rury tylko przez te dziurki i siatkę.

Czy ktoś to może logicznie wytłumaczyć?

Ja to robiłem inaczej , rura 160mm bez nacięć czy nawierceń i tak samo najpierw wiercenie potem szlamowanie aż zjechałem tak że byłem 3 metry pod lustrem wody potem rura 110mm z nawierconymi otworkami ok 10mm i owinięta siatką studniarską , pierwsze dwa metry od dołu oczywiście bo nie wolno robić dziurek aż do lustra wody bo pozbywamy sie ciśnienia naturalnego rura 110 zaślepiona na dole poleciała w dół następnie ta 160-ka została wyciągnięta wyciągarką ręczną i tyle , robiłem to chyba 4 lub 5 lat temu wydajność 4m3 /godz przez czas nieokreślony bo mam żwir i w miarę blisko Odry więc tu dobrze. pompa głębinowa 3 calowa.